Με σχεδόν 1,5 μήνα να απομένει μέχρι την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τα βλέμματα της παγκόσμιας σκηνής στρέφονται στο ρωσικό-ουκρανικό θέμα, σε μια χρονική συγκυρία που η Μόσχα σημειώνει επιτυχίες στο στρατιωτικό πεδίο, ενώ το Κίεβο βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει δεσμευθεί προεκλογικά ότι θα βάλει άμεσα τέλος στη σύγκρουση, που διαρκεί σχεδόν τρία χρόνια. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει αναφέρει το πώς θα το καταφέρει αυτό. Αντίθετα, αναλυτές και πρώην αξιωματούχοι της εθνικής ασφαλείας εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν ο Τραμπ θα μπορέσει να εκπληρώσει την υπόσχεση που έδωσε.
Σε ανάλυσή του, το πρακτορείο Reuters παρουσιάζει το πιθανό σχέδιο Τραμπ για την επίλυση της σύγκρουσης. Η ανάλυση του Reuters βασίζεται τόσο στις δηλώσεις στις οποίες έχουν ήδη προβεί σύμβουλοι του Τραμπ, όσο και σε συνεντεύξεις με πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον εκλεγμένο πρόεδρο.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, στις προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου περιλαμβάνεται η παραχώρηση μεγάλων τμημάτων της Ουκρανίας στη Ρωσία για το άμεσο μέλλον. Παράλληλα, φαίνεται πως προκρίνεται η λύση να φύγει εντελώς από το τραπέζι η όποια συζήτηση για ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Reuters, ο Τραμπ θα προσπαθήσει να ωθήσει τη Μόσχα και το Κίεβο σε διαπραγματεύσεις χρησιμοποιώντας ανταμοιβές και τιμωρίες, όπως π.χ. σταματώντας τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο (αν το τελευταίο δεν συμφωνήσει σε συνομιλίες) ή αυξάνοντας τη βοήθεια (αν αρνηθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν).
Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι –που καλείται να αντιμετωπίσει την έλλειψη στρατιωτικού δυναμικού και τις αυξανόμενες απώλειες εδαφών–, έχει αναφέρει πρόσφατα ότι θα μπορούσε να είναι ανοικτός σε διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, ενώ εξακολουθεί να επιδιώκει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αναζητήσει διπλωματικές λύσεις για να ανακτήσει μερικά από τα κατεχόμενα εδάφη της.
Σύμφωνα με αναλυτές και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ, ο Πούτιν μπορεί να είναι πιο απρόθυμος να εμπλακεί σε συνομιλίες, καθώς έχει φέρει τους Ουκρανούς σε δύσκολη θέση και μπορεί να έχει περισσότερα να κερδίσει εάν συνεχίσει τον πόλεμο. Σημειώνεται ότι ο Πούτιν δεν δείχνει διατεθειμένος να προβεί σε κατάπαυση του πυρός, εάν η Ουκρανία διατηρήσει την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ και διεκδικήσει τις τέσσερις κατεχόμενες επαρχίες (τις οποίες η Μόσχα θεωρεί πλέον δικές της).
→ Η Ρωσία ελέγχει ήδη ολόκληρη την Κριμαία, την οποία απέσπασε μονομερώς το 2014 από την Ουκρανία και έχει έκτοτε καταλάβει σχεδόν το 80% του Ντονμπάς -που περιλαμβάνει το Ντονέτσκ και το Λουκάνσκ- καθώς και πάνω από το 70% της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, καθώς και μικρά τμήματα των περιφερειών του Μικολάιφ και του Χαρκόβου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου