Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν βλέπει «καμία πραγματική προσπάθεια» από το Ισραήλ για να ερευνήσει φερόμενα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα
ΧΑΓΗ, 17 Ιανουαρίου (Reuters) - Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν υπερασπίστηκε την απόφασή του να ασκήσει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου εναντίον του πρωθυπουργού του Ισραήλ, λέγοντας ότι το Ισραήλ δεν είχε κάνει «καμία πραγματική προσπάθεια» να ερευνήσει το ίδιο τους ισχυρισμούς.
Σε συνέντευξή του στο Reuters, στάθηκε στην απόφασή του για το ένταλμα σύλληψης παρά την ψηφοφορία την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για κυρώσεις στο ΔΠΔ σε ένδειξη διαμαρτυρίας, μια κίνηση που περιέγραψε ως «ανεπιθύμητη και ανεπιθύμητη».Οι δικαστές του ΔΠΔ εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρώην αρχηγό άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ και τον ηγέτη της Χαμάς Ιμπραήμ Αλ-Μάσρι τον περασμένο Νοέμβριο για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Γάζα .
Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό των δηλώσεων του Χαν στο Reuters.
Το Ισραήλ έχει απορρίψει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου που εδρεύει στη Χάγη και αρνείται εγκλήματα πολέμου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος σύμμαχος του Ισραήλ, δεν είναι επίσης μέλος του ΔΠΔ και η Ουάσιγκτον έχει επικρίνει τα εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του Γκάλαντ.«Είμαστε εδώ ως δικαστήριο έσχατης ανάγκης και ...όπως μιλάμε αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε δει καμία πραγματική προσπάθεια από το κράτος του Ισραήλ να αναλάβει δράση που να πληροί την καθιερωμένη νομολογία, η οποία είναι έρευνες σχετικά με το ίδιο ύποπτοι για την ίδια συμπεριφορά», είπε ο Χαν στο Reuters.
«Αυτό μπορεί να αλλάξει και ελπίζω να αλλάξει», είπε στη συνέντευξη της Πέμπτης, μια ημέρα αφότου το Ισραήλ και η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα .Μια ισραηλινή έρευνα θα μπορούσε να είχε οδηγήσει στην επιστροφή της υπόθεσης στα ισραηλινά δικαστήρια σύμφωνα με τις λεγόμενες συμπληρωματικές αρχές. Το Ισραήλ μπορεί ακόμα να επιδείξει την προθυμία του για έρευνα, ακόμη και μετά την έκδοση εντάλματος, είπε.
Το ΔΠΔ, με 125 κράτη μέλη, είναι το μόνιμο δικαστήριο του κόσμου για τη δίωξη ατόμων για φερόμενα εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία και επιθετικότητα.
Ο Χαν είπε ότι το Ισραήλ είχε πολύ καλή νομική εμπειρία.Αλλά είπε "το ερώτημα είναι αυτοί οι δικαστές, αυτοί οι εισαγγελείς, έχουν χρησιμοποιηθεί αυτά τα νομικά μέσα για να εξεταστούν σωστά οι ισχυρισμοί που έχουμε δει στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, στο κράτος της Παλαιστίνης; Και νομίζω ότι η απάντηση σε αυτό ήταν «όχι»».
ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΡΑΜΠ
Η ψήφιση του «Παράνομου Νόμου για την Αντιμετώπιση του Δικαστηρίου» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στις 9 Ιανουαρίου υπογράμμισε την ισχυρή υποστήριξη προς την κυβέρνηση του Ισραήλ μεταξύ των Ρεπουμπλικανών συναδέλφων του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ .
Το ΔΠΔ είπε ότι σημείωσε το νομοσχέδιο με ανησυχία και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να κλέψει τα θύματα των φρικαλεοτήτων της δικαιοσύνης και της ελπίδας.
Η πρώτη κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε κυρώσεις στο ΔΠΔ το 2020 για έρευνες για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων καταγγελιών για βασανιστήρια από Αμερικανούς πολίτες. Αυτές οι κυρώσεις άρθηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν .
Πριν από πέντε χρόνια, ο τότε εισαγγελέας του ΔΠΔ Φάτου Μπενσούντα και το υπόλοιπο προσωπικό είχαν παγώσει πιστωτικές κάρτες και τραπεζικούς λογαριασμούς και παρεμπόδισαν τα ταξίδια στις ΗΠΑ. Οποιεσδήποτε περαιτέρω κυρώσεις των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ θα ήταν ευρέως αναμενόμενο να είναι πιο αυστηρές και διαδεδομένες.
Το ΔΠΔ, που δημιουργήθηκε το 1998, προοριζόταν να αναλάβει το έργο των προσωρινών δικαστηρίων που διεξήγαγαν δίκες εγκλημάτων πολέμου με βάση τις νομικές αρχές που θεσπίστηκαν κατά τις δίκες της Νυρεμβέργης κατά των Ναζί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
"Είναι φυσικά ανεπιθύμητο και ανεπιθύμητο να απειλείται με κυρώσεις ένα ίδρυμα που είναι παιδί της Νυρεμβέργης. Θα πρέπει να το προσέξουν γιατί αυτό το δικαστήριο δεν ανήκει στον εισαγγελέα ή σε δικαστές. Έχουμε 125 κράτη." είπε ο Χαν.
«Είναι ένα θέμα που πρέπει να προβληματίσει όλους τους ανθρώπους με συνείδηση», είπε, αρνούμενος να συζητήσει περαιτέρω τι θα μπορούσαν να σημαίνουν οι κυρώσεις για το δικαστήριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου