Ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παπανικολάου, μιλώντας το πρωί της Κυριακής (9/2) σε τηλεοπτική εκπομπή για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη τόνισε πώς «κινδυνεύουν τα σπίτια από πιθανές κατολισθήσεις».
Παράλληλα ανέφερε πώς το γεγονός ότι δεν έχουν υπάρξει δονήσεις μεγαλύτερες της πρόσφατης των 5,2 Ρίχτερ σημαίνει δύο πράγματα.
Το πρώτο, όπως είπε στο OPEN, είναι η οριζοντιοποίηση των δονήσεων.
Το δεύτερο πάντως προβληματίζει. «Μειώθηκε η πιθανότητα να έχουμε τoν 6αρη σεισμό, αλλά αν γινόταν αυτός θα είχαμε σε λίγες μέρες εκτόνωση, τώρα θα πάμε σε εβδομάδες», σχολίασε ο ίδιος.
«Ο κύριος κίνδυνος είναι στα πρανή της Καλντέραw και όπως είναι τα σπίτια. Γιατί στα επίπεδα θεμελίωσης όπως έχουν χτιστεί στα γκρεμνά η τριβή είναι μεγάλη. Ναι κινδυνεύουν από πιθανές κατολισθήσεις. Ο υπόλοιπος χώρος μπορεί να ζήσει τη ζωή του όπως πριν, αν και θα νιώθει τους σεισμούς», σημείωσε.
Γενικότερα πάντως η Σαντορίνη συνεχίζει να πλήττεται από έντονη σεισμική δραστηριότητα, με πολυάριθμες δονήσεις να καταγράφονται καθ΄όλη την διάρκεια της νύχτας.
Από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα, έχουν καταγραφεί πάνω από 800 σεισμοί με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ στην περιοχή. Παρά την έντονη σεισμική δραστηριότητα, δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές ή τραυματισμοί.
«Τα μεγέθη ήταν λίγο μικρότερα τις τελευταίες δύο ημέρες αλλά πάλι σήμερα είχαμε δύο ισχυρούς σεισμούς και αυτό ακριβώς δείχνει ότι δεν έχουν αλλάξει τα χαρακτηριστικά της ακολουθίας.
Παραμένει μια ακολουθία που έχει αρκετούς ενδιάμεσους σεισμούς. Οι κάτοικοι τους καταλαβαίνουν, να μην περιμένουμε δραματικές εξελίξεις μέρα με τη μέρα», είπε χθες ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.
Η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου συνεδρίασε χθες το μεσημέρι και αποφάσισε και την επόμενη εβδομάδα τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά.Το σενάριο της σμηνοσειράς παραμένει στο τραπέζι οι επιστήμονες ωστόσο θεωρούν πως θα έχουν πιο ασφαλή δεδομένα τις επόμενες ημέρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου