Ο Τραμπ επιβάλλει κυρώσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
![Το κτίριο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου φαίνεται στη Χάγη](https://www.reuters.com/resizer/v2/PM4F27XZRBLTLEM6ECU2SM5IFI.jpg?auth=5b043f4b108290d2d647f0b819226a5b3b2855c4e5b0f8974344d648141d9de7&width=5568&quality=80)
Το κτίριο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου βρίσκεται στη Χάγη, Ολλανδία, 16 Ιανουαρίου 2019. REUTERS/Piroschka van de Wouw/ Δικαιώματα άδειας αγοράς φωτογραφίας αρχείου, ανοίγει νέα καρτέλα
"Ήρθε η ώρα για την Ουγγαρία να αναθεωρή
- Περίληψη
- Στην πρώτη θητεία Τραμπ, επιβλήθηκαν κυρώσεις σε εισαγγελέα του ΔΠΔ, ανώτερο βοηθό
- Δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν τους χαρακτηρισμούς
- Το ΔΠΔ εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον Πούτιν
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, 7 Φεβρουαρίου (Reuters) - Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις που στοχεύουν άτομα που εργάζονται σε έρευνες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για Αμερικανούς πολίτες ή συμμάχους των ΗΠΑ όπως το Ισραήλ, αποσπώντας καταδίκη -αλλά και κάποιους επαίνους- στο εξωτερικό.
Το ΔΠΔ είναι ένα μόνιμο δικαστήριο που μπορεί να διώξει άτομα για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία και εγκλήματα επίθεσης κατά της επικράτειας των κρατών μελών ή από τους υπηκόους τους.Η κίνηση Τραμπ, την Πέμπτη, συνέπεσε με την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος καταζητείται από το ΔΠΔ για τον πόλεμο στη Γάζα .
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και άλλοι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν την Παρασκευή ότι ο Τραμπ έκανε λάθος που επέβαλε κυρώσεις στο ΔΠΔ.
«Οι κυρώσεις είναι το λάθος εργαλείο», είπε ο Scholz. «Θέλουν σε κίνδυνο έναν θεσμό που υποτίθεται ότι διασφαλίζει ότι οι δικτάτορες αυτού του κόσμου δεν μπορούν απλώς να διώξουν τους ανθρώπους και να ξεκινήσουν πολέμους, και αυτό είναι πολύ σημαντικό».Ο Αντόνιο Κόστα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των ηγετών της ΕΕ, έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Bluesky ότι η επιβολή κυρώσεων στο ΔΠΔ «υπονομεύει το διεθνές σύστημα ποινικής δικαιοσύνης στο σύνολό του».
Η Ολλανδία, η χώρα υποδοχής του δικαστηρίου με έδρα τη Χάγη, δήλωσε επίσης ότι λυπάται για τις κυρώσεις.
Το ίδιο το ΔΠΔ καταδίκασε τις κυρώσεις και είπε ότι «στέκεται σταθερά στο προσωπικό του και δεσμεύεται να συνεχίσει να παρέχει δικαιοσύνη και ελπίδα σε εκατομμύρια αθώα θύματα φρικαλεοτήτων σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις καταστάσεις που έχουν μπροστά του».Ωστόσο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, πιστός σύμμαχος του Τραμπ, είπε ότι οι κυρώσεις δείχνουν ότι ίσως είναι καιρός να αποχωρήσει από το ΔΠΔ.
Το κτίριο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου βρίσκεται στη Χάγη, Ολλανδία, 16 Ιανουαρίου 2019. REUTERS/Piroschka van de Wouw/ Δικαιώματα άδειας αγοράς φωτογραφίας αρχείου, ανοίγει νέα καρτέλα
"Ήρθε η ώρα για την Ουγγαρία να αναθεωρήσει τι κάνουμε σε έναν διεθνή οργανισμό που τελεί υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ! Νέοι άνεμοι πνέουν στη διεθνή πολιτική. Το ονομάζουμε ανεμοστρόβιλος Τραμπ", είπε στο X.
ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, ΤΑΞΙΔΙΚΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ
Αξιωματούχοι του δικαστηρίου συγκάλεσε συναντήσεις στη Χάγη την Παρασκευή για να συζητήσουν τις επιπτώσεις των κυρώσεων, δήλωσε στο Reuters πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ περιλαμβάνουν το πάγωμα οποιωνδήποτε περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ όσων έχουν οριστεί και τον αποκλεισμό αυτών και των οικογενειών τους από την επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δεν ήταν σαφές πόσο γρήγορα οι ΗΠΑ θα ανακοίνωναν τα ονόματα των ατόμων που θα τιμωρηθούν. Κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης Τραμπ το 2020, η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στην τότε εισαγγελέα Φάτου Μπενσούντα και έναν από τους κορυφαίους βοηθούς της σχετικά με την έρευνα του ΔΠΔ για φερόμενα εγκλήματα πολέμου από αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ρωσία και το Ισραήλ δεν είναι μέλη του ΔΠΔ.
Ο Τραμπ υπέγραψε το εκτελεστικό διάταγμα αφότου οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας των ΗΠΑ μπλόκαραν την περασμένη εβδομάδα μια προσπάθεια υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών για ψήφιση νομοθεσίας για τη θέσπιση καθεστώτος κυρώσεων με στόχο το δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου.
Το δικαστήριο έχει λάβει μέτρα για να προστατεύσει το προσωπικό από πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ, πληρώνοντας μισθούς τρεις μήνες νωρίτερα, καθώς προετοιμάζεται για οικονομικούς περιορισμούς που θα μπορούσαν να ακρωτηριάσουν το δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου, ανέφεραν πηγές στο Reuters τον περασμένο μήνα.
Τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, δικαστής Tomoko Akane, προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις «θα υπονόμευαν γρήγορα τις λειτουργίες του δικαστηρίου σε όλες τις καταστάσεις και υποθέσεις και θα θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξή του».
Η Ρωσία έχει επίσης βάλει στόχο το δικαστήριο. Το 2023, το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τον για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης εκατοντάδων παιδιών από την Ουκρανία. Η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο στον γενικό εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Καν και έθεσε αυτόν και δύο δικαστές του ΔΠΔ στη λίστα καταζητούμενων .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου