Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025

Τι μας κρύβουν για τη Σαντορίνη;

 


Διαβάζεται σε 4'
Τι μας κρύβουν για τη Σαντορίνη;
Συνωστισμός στο λιμάνι του Αθηνιού από ανθρώπους που φεύγουν από το νησί και δεν συμμερίζονται τις διαπιστώσεις των social media για κατασκευασμένο πανικό

Μήπως οι σεισμοί είναι τέχνασμα του Μητσοτάκη για αποπροσανατολισμό; Τι ρόλο παίζουν οι ανεμογεννήτριες; Είναι οι αμαρτίες των Σαντορινιών τόσες πολλές ώστε τους αξίζει αυτό που συμβαίνει; Και εμείς πότε θα πάμε στην καλντέρα;

Α, κάνατε κλικ. Τσιμπήσατε στον τίτλο. Σωστά. Αλλωστε κάποιοι από σας το κάνετε κάθε μέρα. Ψάχνετε αυτό που βρίσκεται πίσω από το προφανές. Και τώρα οι υποψίες σπαρταρούν μέσα στο μυαλό σας, δεν σας αφήνουν σε ησυχία.

Ας μην κρυβόμαστε, λοιπόν, πίσω από το δάχτυλο μας. Ολοι γνωρίζουν ότι στη Σαντορίνη δεν τρέχει και τίποτα σημαντικό. Απλώς βρήκε ευκαιρία ο Μητσοτάκης να φουσκώσει τα πράγματα προκειμένου να αποπροσανατολίσει από τα Τέμπη. Και επειδή η εκδοχή αυτή ανήκει σε μαχητικό δημοσιογράφο με πλήθος επιτυχιών στο παλμαρέ του, την υιοθετώ χωρίς δεύτερη σκέψη, όπως έκαναν και οι εκατοντάδες, εκ των ακολούθων του, που έσπευσαν να τη διαδώσουν.

Αλλά κάτι τέτοιο είπε και ο διακεκριμένος σεισμολόγος Ακης Τσελέντης: «Το σηκώνουν πολύ αυτό το θέμα. Μήπως για να καλύψουν κάτι άλλο που προκαλεί παλλαϊκή οργή;». Καμία αντίρρηση. Επικοινωνιακά μια χαρά είναι οι σεισμοί για την κυβέρνηση. Αλλά δεν βγήκε κανένας με ντουντούκα να ζητάει από τον κόσμο να εκκενώσει το νησί. Καταγγέλλεται επίσης η αποστολή δυνάμεων των ΕΜΑΚ επειδή, λένε, τρομοκράτησαν τον κόσμο. Αν δεν πήγαινε η ΕΜΑΚ θα ακούγαμε ότι τους άφησαν αβοήθητους. Αρκετοί συμπολίτες μας, στο μαγαζί του Μασκ, στηλιτεύουν τη διαμονή των δυνάμεων της ΕΜΑΚ σε σκηνές -το θεωρούν ντροπή. Οταν εξήγησαν σε έναν ότι η ΕΜΑΚ δεν πρέπει να ρισκάρει τον εγκλωβισμό της σε κάποιο κτίριο, τα έβαλε με αυτούς που φτιάχνουν κτίρια «στο μπουρδέλο που έχουμε για κράτος»

Αντίστοιχα μου προκαλεί προβληματισμό η αποκάλυψη για τη σχέση των ανεμογεννητριών με τους σεισμούς. Βέβαια η Σαντορίνη δεν έχει ανεμογεννήτριες.  Εχει μερικούς ανεμόμυλους σε κατάσταση ερειπίων. Ομως για να υπάρχουν τόσα like κάτω από τη σχετική ανάρτηση, όλο και κάτι θα ισχύει. Διότι, σου λέει, οι ανεμογεννήτριες, που είναι σε νησίδες, ασκούν πιέσεις, ενώ το ρεύμα που παράγουν διεγείρει τα ρήγματα. Σωστά. Για αυτό δείτε τη καλντέρα της Σαντορίνης πριν την κατεβάσουν -στην κυριολεξία.

Εμαθα και άλλα. Ας πούμε ότι οι αεροπορικές εταιρείες πήγαν τα εισιτήρια στα 200 ευρώ. Ναι, στη μπίζνες. Και όταν αναρωτήθηκα πώς γίνεται να βρίσκω εισιτήριο με 55 ευρώ (για Τετάρτη) δέχθηκα μία ακαταμάχητη απάντηση. «Δεν είσαι Σαντορίνη μεγάλε για αυτό το σύστημα σου δίνει φθηνό εισιτήριο»… Και μετά κάποιος έγραψε ότι το κράτος πρέπει να επιτάξει αεροπλάνα για να μεταφέρει τους Σαντορινιούς

Υπάρχουν όμως και άλλοι που δεν συμπαθούν και τόσο τους Σαντορινιούς.
Αν διαβάσετε τι γράφουν στα social, ειδικά στη χαβούζα του Μασκ, θα καταλάβετε ότι οι συμπολίτες μας που ζουν και εργάζονται στο νησί, δεν είναι και τόσο δημοφιλείς. Ακούν κατάρες για τις τιμές που προσφέρουν, ενώ η σεισμική δραστηριότητα εκλαμβάνεται περίπου ως Θεία Δίκη. Διάβασα αμέτρητες αναρτήσεις από ανθρώπους που διαμαρτύρονται επειδή «αποκλείονται από κομμάτι της πατρίδας τους που προσφέρεται μόνο σε ξένους». Ομοίως πήρα πολλά μηνύματα στη ραδιοφωνική εκπομπή από ακροατές που θεωρούν απαράδεκτη συνθήκη τον οικονομικό αποκλεισμό τους από τη καλντέρα. Είναι θέμα χρόνου να δεσμευτεί ο Βελόπουλος για δίκλινα με πενήντα ευρώ. Ισως και δωρεάν. Η καλντέρα ανήκει στους Ελληνες.

Να το δούμε λίγο στα σοβαρά;

Είναι χειμαρρώδης η κακοψυχιά και η ηλιθιότητα που ρέει στα social με αφορμή τη Σαντορίνη. Και επειδή ζούμε στη χώρα που πάντα πρέπει κάποιος να φταίει για οτιδήποτε, μέχρι να έρθει η σειρά του Μητσοτάκη την πληρώνουν οι ντόπιοι επειδή έχουν λεφτά, κονομάνε χοντρά, βγάζουν μαύρα, στοιβάζουν τους εργαζόμενους σε κοντέινερς, καταστρέφουν το τοπίο, ρημάζουν το νησί. Το αστείο είναι πως όλα αυτά λίγο ως πολύ αληθεύουν. Ομως ποιος από μας θα λειτουργούσε διαφορετικά έτσι και ήταν στο νησί; Και κάτι ακόμα: την καλντέρα δεν την έσκαψαν αυτοί που την εκμεταλλεύονται τώρα. Πάει πολλά χρόνια η μετατροπή της σε κεφαλοτύρι. Και ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί να το συζητήσουμε σε δραματικούς τόνους. Τώρα αν κάτσεις να εξηγήσεις σε κάποιον τη συνεισφορά της Σαντορίνης στο ΑΕΠ της χώρας, το πιθανότερο είναι να σου μιλήσει για την αγροτιά που είναι στους δρόμους, παγώνει και τσικνίζει με Πάολα και Κιάμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου