Παρασκευή 6 Ιουνίου 2025

Επισκόπηση Τύπου: Η Ευρώπη επιδιώκει να εμποδίσει την αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας, καθώς η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

 6 Ιουνίου, 13:00


Κορυφαίες ειδήσεις από τον ρωσικό τύπο την Παρασκευή 6 Ιουνίου
Ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ Φωτογραφία AP/Evan Vucci
Ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ
© Φωτογραφία AP/Evan Vucci

ΜΟΣΧΑ, 6 Ιουνίου. /TASS/. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να εμποδίσουν μια αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας. Η Ρωσία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στις αδιέξοδες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα. Και ο Έλον Μασκ έχει συγκρουστεί δημόσια με τον Ντόναλντ Τραμπ για τη φορολογική πολιτική και άλλα ζητήματα. Αυτές οι ιστορίες βρέθηκαν στην κορυφή των τίτλων των εφημερίδων της Παρασκευής σε όλη τη Ρωσία.

 

Izvestia: Η Ευρώπη επιδιώκει να εμποδίσει την εξομάλυνση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας

Οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν να εμποδίσουν την εξομάλυνση των σχέσεων Ρωσίας-ΗΠΑ, αλλά αυτές οι προσπάθειες είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικές όσο η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στην προώθηση της διαδικασίας, δήλωσε στην Izvestia ο Αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, Κονσταντίν Κοσάτσεφ. Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 5 Ιουνίου για πρώτη φορά μετά την εκλογή του, είχε ως στόχο να πείσει την Ουάσινγκτον να υιοθετήσει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στη Μόσχα. Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σε αμοιβαία συμφωνία. Ωστόσο, η τηλεφωνική συνομιλία του Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις 4 Ιουνίου έδειξε ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να προτιμά να ακολουθεί την οδό του διαλόγου.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να διαταράξουν την ομαλοποίηση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων. Η αποτελεσματικότητα αυτών των προσπαθειών δεν θα εξαρτηθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά μάλλον από τους ηγέτες της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Κονσταντίν Κοσάτσεφ στην εφημερίδα Izvestia.

Η Ευρώπη είναι απίθανο να ασκήσει αποφασιστική επιρροή στην κατεύθυνση των τρεχουσών διαδικασιών στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας. Απλώς δεν διαθέτει την εξουσία και την πολιτική βούληση να το πράξει, πρόσθεσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Ένας από τους στόχους της επίσκεψης του Φρίντριχ Μερτς ήταν να δείξει στον Τραμπ ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να συνεργαστούν μαζί του επί ίσοις όροις, δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός αναλυτής Αλεξάντερ Ραρ στην Izvestia. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι απίθανο ο Μερτς να επιτύχει τον στόχο του.

Στις 4 Ιουνίου, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησαν την τέταρτη τηλεφωνική τους επικοινωνία μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση του Αμερικανού ηγέτη να επιδιώξει λύσεις αντί για κλιμάκωση.

«Με βάση την τηλεφωνική τους επικοινωνία, μπορεί να συναχθεί ότι, προς το παρόν, ο Τραμπ δεν θεωρεί απαραίτητο να αυστηροποιήσει σημαντικά τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και δεν είναι διατεθειμένος να αποδώσει την αποκλειστική ευθύνη στη Ρωσία, τουλάχιστον όχι μονομερώς, για τις δυσκολίες που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια του ρωσο-ουκρανικού διαλόγου», πρόσθεσε ο Αντρέι Κορτούνοφ.

 

Vedomosti: Θα μπορούσε η Ρωσία να σπάσει το αδιέξοδο στις συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν;

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εάν χρειαστεί, δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στις 5 Ιουνίου, σχολιάζοντας τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η Μόσχα συνεχίζει να διατηρεί ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας με την Τεχεράνη και ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να συμβάλει στην αντιμετώπιση του ζητήματος. Ειδικοί δήλωσαν στην εφημερίδα Vedomosti ότι πιστεύουν ότι ενώ η συμμετοχή της Ρωσίας στις πυρηνικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν θα μπορούσε να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις, ενδεχομένως αποθηκεύοντας ιρανικά πυρηνικά καύσιμα και παρακολουθώντας τη συμμόρφωση, δεν θα αντικαταστήσει τον μεσολαβητικό ρόλο του Ομάν.

Η συνομιλία μεταξύ Πούτιν και Τραμπ πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 4ης Ιουνίου. Αργότερα, ο Τραμπ έγραψε στον λογαριασμό του στο Truth Social ότι ο Ρώσος ηγέτης είχε προσφερθεί να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με το Ιράν και άφησε να εννοηθεί ότι η εμπλοκή της Μόσχας θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιτάχυνση μιας επίλυσης.

Θεωρητικά, το Ιράν θα μπορούσε να συμφωνήσει με τη συμμετοχή της Ρωσίας στις πυρηνικές συνομιλίες, σύμφωνα με τον Ilya Vaskin, Βοηθό Ερευνητή στο Κέντρο Μελετών Μέσης Ανατολής, Καυκάσου και Κεντρικής Ασίας στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών.

Ταυτόχρονα, ο Βάσκιν τόνισε ότι η εμπλοκή της Μόσχας δεν θα εκτοπίσει το Ομάν από τον μεσολαβητικό του ρόλο. «Το Μουσκάτ απλώς κανονίζει συναντήσεις και παρέχει έναν χώρο για τις διαπραγματεύσεις. Η Ρωσία, ωστόσο, θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμεύσει ως αποθήκη ιρανικού πυρηνικού καυσίμου και να επιβλέπει τη συμμόρφωση της Τεχεράνης με τους όρους μιας νέας συμφωνίας», εξήγησε ο ειδικός.

Ο μεσολαβητικός ρόλος του Ομάν, παρόμοιος με τον πιθανό ρόλο της Ρωσίας, δεν είναι κεντρικός για την επίλυση της πυρηνικής κρίσης, δήλωσε στην εφημερίδα ο Βλαντιμίρ Σαζίν, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το κύριο αίτημα είναι η διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ενώ για το Ιράν, η άρση των κυρώσεων παραμένει το βασικό ζήτημα, σημείωσε ο ειδικός για το Ιράν. «Οι οικονομικοί περιορισμοί παραμένουν το κύριο μέσο πίεσης της Ουάσιγκτον στο Ιράν. Η Τεχεράνη κατανοεί ότι εάν οι κυρώσεις δεν αρθούν, μπορεί τελικά να προκαλέσουν αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες ή ακόμη και επανάσταση», κατέληξε.

 

Vedomosti: Ο Έλον Μασκ κινδυνεύει να γίνει αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων για την πολιτική

Λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ αποχώρησε από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχει ήδη εισέλθει σε αυτό που αγγίζει τα όρια της άμεσης αντιπαράθεσης μαζί της. Ο Μασκ δεν δίστασε να επιλέξει έναν λόγο για να επικρίνει τον πρώην πολιτικό του σύμμαχο, εξαπολύοντας μια καυστική επίθεση στο «One Big Beautiful Bill» (OBBB) - την πιο σημαντική και σαρωτική εγχώρια πρωτοβουλία του Τραμπ, η οποία προτείνει την επέκταση των διατάξεων της φορολογικής μεταρρύθμισης του 2017-2018. Ειδικοί που έδωσαν συνέντευξη στο Vedomosti πιστεύουν ότι ενώ η κριτική του Έλον Μασκ προς τον Τραμπ θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση, ειδικά εάν κινητοποιήσει την αντιπολίτευση εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, είναι απίθανο να διακόψει εντελώς τους δεσμούς λόγω της εξάρτησής του από τις κυβερνητικές συμβάσεις.

Παρόλο που ο Τραμπ και ο Μασκ απέφυγαν αρχικά μια άμεση σύγκρουση, ο πρόεδρος αναφέρθηκε στην τεταμένη δυναμική τους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς το βράδυ της 5ης Ιουνίου. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Τραμπ σημείωσε ότι δεν ήταν σίγουρος αν η σχέση του με τον Μασκ θα μπορούσε να παραμείνει τόσο στενή όσο ήταν κάποτε. Ενώ δεν επέπληξε προσωπικά τον Μασκ, ο Τραμπ εξέφρασε τόσο έκπληξη όσο και ανησυχία για την εχθρική αντίδραση του δισεκατομμυριούχου στο OBBB.

Ο Μασκ απάντησε μέσω του λογαριασμού του στο X, υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ θα είχε χάσει τις εκλογές χωρίς αυτόν και κατηγορώντας τον πρόεδρο για αχαριστία. Ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν του είχε δεί ποτέ το κείμενο του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου.

Το OBBB δεν είναι η μόνη πηγή πιθανής σύγκρουσης μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Μασκ. Από την αρχή, ο Μασκ αντιτάχθηκε σε αρκετές από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων πτυχών της πολιτικής της για τη μετανάστευση και το εμπόριο.

Η κριτική του Μασκ θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε σοβαρή σύγκρουση με τον Τραμπ, εάν ενθαρρύνει ενεργά την αντιπολίτευση εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δήλωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Υποθέσεων της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών, Ντμίτρι Νόβικοφ.

Σε μια ανάρτηση στο X, ο Μασκ δήλωσε ότι τον Νοέμβριο του 2026, οι Αμερικανοί θα τιμωρούσαν όλους τους πολιτικούς που τους πρόδωσαν, μια σαφής αναφορά στις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του επόμενου έτους. Σε απάντηση, ο Νοβίκοφ πρότεινε ότι ο Τραμπ θα μπορούσε θεωρητικά να επανεξετάσει τις υπάρχουσες συμβάσεις της SpaceX με τη NASA ή το Πεντάγωνο. Ωστόσο, ο πολιτικός επιστήμονας πιστεύει ότι οι αρνητικές δηλώσεις του Μασκ είναι απίθανο να διαβρώσουν τη βασική βάση υποστηρικτών του Τραμπ.

Υπάρχει αυξανόμενη αμοιβαία εχθρότητα μεταξύ των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου και του Μασκ, δήλωσε στην εφημερίδα Vedomosti ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο MGIMO, Βλαντιμίρ Παβλόφ. Ωστόσο, προς το παρόν, η κατάσταση μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι εξουσίας, κατέληξε ο ειδικός.

 

Nezavisimaya Gazeta: Η Ρωσία προετοιμάζει αντίποινα σε βασικά αμυντικά μέσα της Ουκρανίας

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας συνεχίζουν τις επιθέσεις τους σε ρωσικές στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές. Στις 5 Ιουνίου, μια σιδηροδρομική γραμμή υπέστη ζημιές στην περιοχή Voronezh, αλλά η διακοπή της λειτουργίας των γραμμών αποτράπηκε. Οι δολιοφθορές και οι επιθέσεις είναι ιδιαίτερα έντονες στις περιοχές Kherson και Zaporozhye, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις στοχεύουν ενεργειακές υποδομές. Στην Ουκρανία και στη Δύση, αναμένονται αποφασιστικά αντίποινα από τη Μόσχα - μέτρα που φέρεται να συζήτησε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έγραψε η Nezavisimaya Gazeta.

Τμήματα των δημοτικών περιφερειών Μελιτόπολ, Ενεργκοντάρ, Καμένκα-Ντεπρόβσκαγια, Μπερντιάνσκ, Ακιμόφσκι, Πριμόρσκι και Τσερνιγκόφσκι έμειναν χωρίς ρεύμα μετά από μια μαζική επίθεση με ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις 4 Ιουνίου, δήλωσε στις 5 Ιουνίου ο κυβερνήτης της περιοχής Ζαπορόζιε, Εβγκένι Μπαλίτσκι. Μια παρόμοια επίθεση σημειώθηκε στην περιοχή Χερσώνα, όπου ένας υποσταθμός υπέστη ζημιές, αφήνοντας 120.000 ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Βλαντιμίρ Σάλντο.

Στις 4 Ιουνίου, ο Πρόεδρος Πούτιν ενημέρωσε τον Πρόεδρο Τραμπ ότι η Ρωσία θα απαντήσει σκληρά σε δολιοφθορές και επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που ενορχηστρώνονται από το Κίεβο, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε επίθεση σε ουκρανικούς στόχους θα πραγματοποιηθεί μόλις η ρωσική στρατιωτική ηγεσία το κρίνει «κατάλληλο».

«Δυτικοί αναλυτές προσπαθούν τώρα να μαντέψουν ποιοι στόχοι στην Ουκρανία θα πληγούν κατά την ξαφνική αντεπίθεση της Μόσχας», δήλωσε στην Nezavisimaya Gazeta ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και απόστρατος Αντιστράτηγος Γιούρι Νετκάτσεφ. «Πρώτον, θα πληγούν στρατιωτικοί και στρατιωτικοστρατηγικοί στόχοι που υποστηρίζουν την αμυντική ικανότητα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων αεροδρομίων, πεδίων εκπαίδευσης, στρατιωτικών εργοστασίων, οπλοστασίων κ.λπ. Δεύτερον, ισχυρά πλήγματα θα μπορούσαν να στραφούν στις ενεργειακές εγκαταστάσεις, τις γέφυρες και τις οδούς μεταφοράς της Ουκρανίας. Αυτό θα υποβάθμιζε σημαντικά τη στρατιωτική ισχύ του Κιέβου», πρόσθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το Πεντάγωνο μειώνει τις αποστολές όπλων που προορίζονται για το Κίεβο. Συγκεκριμένα, οι πυροκροτητές για πυραύλους που οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν σχεδιάσει να χρησιμοποιήσουν εναντίον ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών ανακατευθύνονται σε αμερικανικές μονάδες στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το Πεντάγωνο ενημέρωσε σιωπηλά το Κογκρέσο για αυτήν την απόφαση την περασμένη εβδομάδα.

 

Izvestia: Η Ρωσία επενδύει 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιρανικές επιχειρήσεις φυσικού αερίου για να αντισταθμίσει τις απώλειες της ευρωπαϊκής αγοράς

Η Ρωσία επενδύει 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιρανικές επιχειρήσεις φυσικού αερίου, με περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτό το ποσό να έχουν ήδη εξασφαλιστεί μέσω επίσημων συμφωνιών, ανακοίνωσε ο Πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Μόσχα, Καζέμ Τζαλαλί. Ειδικοί που έδωσαν συνέντευξη στην Izvestia πιστεύουν ότι η συμμετοχή της Ρωσίας στην ενεργειακή ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να επιτρέψει όχι μόνο τις άμεσες εξαγωγές φυσικού αερίου στο Ιράν, αλλά και σε χώρες της Νότιας Ασίας. Κατά την άποψή τους, αυτοί οι όγκοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση της απώλειας της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, η οποία προηγουμένως αντιπροσώπευε πάνω από 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Τον Ιούνιο του 2024, η Gazprom και η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Φυσικού Αερίου υπέγραψαν στρατηγικό μνημόνιο για να διερευνήσουν την οργάνωση των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στο Ιράν. Ένα μήνα αργότερα, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Javad Owji ανακοίνωσε ότι το μνημόνιο προβλέπει μια 30ετή σύμβαση μεταξύ των μερών για εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών στο Ιράν, ύψους περίπου 110 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, μαζί με την κατασκευή ενός νέου συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου.

Οι ειδικοί θεωρούν την εμβάθυνση της συνεργασίας με το Ιράν στον τομέα του φυσικού αερίου, παράλληλα με την πρωτοβουλία δημιουργίας ενός κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, ως βασική στρατηγική για τη διεύρυνση των οδών εξαγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον Valery Andrianov, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Χρηματοοικονομικό Πανεπιστήμιο της Ρωσικής Κυβέρνησης, οι ακριβείς όγκοι εξαγωγών θα εξαρτηθούν από τις εγχώριες ανάγκες του Ιράν σε φυσικό αέριο, καθώς και από την διαθέσιμη υποδομή για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ιράν σε τρίτες χώρες.

«Δεν είναι μυστικό ότι το Ιράν θεωρείται όχι μόνο ως τελικός καταναλωτής ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά και ως διάδρομος διαμετακόμισης. Κυρίως, αυτό αφορά την προτεινόμενη κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Mir από την Ισλαμική Δημοκρατία στο Πακιστάν και στη συνέχεια στην Ινδία, με συνολικό μήκος 2.700 χλμ. και χωρητικότητα 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων», δήλωσε στην Izvestia.

Η Ekaterina Kosareva, Διευθύνουσα Σύμβουλος στην WMT Consult, πιστεύει ότι, παρόλο που δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση, η Gazprom είναι απρόθυμη να διακινδυνεύσει περαιτέρω επενδύσεις για την ενίσχυση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη. «Η Gazprom θα μπορούσε να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή αγορά εάν αυτές οι χώρες επιλέξουν να επανασυνδεθούν. Ωστόσο, προς το παρόν, είναι πιο λογικό να επικεντρωθούμε σε εναλλακτικά κανάλια εξαγωγής που μπορούν να αντισταθμίσουν την απώλεια αυτής της αγοράς», δήλωσε.

Το TASS δεν φέρει ευθύνη για το υλικό που αναφέρεται σε αυτές τις κριτικές τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου