Σάββατο 26 Ιουλίου 2025

Η απογοήτευση και ο συναγερμός για τη Γάζα οδήγησαν τον Μακρόν να προχωρήσει μόνος του στην αναγνώριση της Παλαιστίνης

 


  • Η γαλλική απόφαση έρχεται μετά από μήνες συνομιλιών
  • Το Παρίσι απέτυχε να πείσει άλλους να συμμετάσχουν
  • Το Ισραήλ επικρίνει μετά από πιέσεις για να σταματήσει η κίνηση
ΠΑΡΙΣΙ, 26 Ιουλίου (Reuters) - Η ανακοίνωση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι η Γαλλία θα γίνει το πρώτο δυτικό μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος τον Σεπτέμβριο έχει προκαλέσει διπλωματικές τριβές από τη Μέση Ανατολή μέσω της Ευρώπης έως την Ουάσινγκτον.
Αλλά δεν προέκυψε ξαφνικά.

Το ενημερωτικό δελτίο Reuters Tariff Watch είναι ο καθημερινός σας οδηγός για τα τελευταία νέα για το παγκόσμιο εμπόριο και τους δασμούς. Εγγραφείτε εδώ.

Όταν ο Μακρόν επισκέφθηκε την αιγυπτιακή πόλη Αλ-Αρίς στα σύνορα με τη Γάζα τον Απρίλιο, εντυπωσιάστηκε από την κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση και κατέστησε σαφές κατά την επιστροφή του στην πατρίδα ότι το Παρίσι σύντομα θα επέλεγε την αναγνώρισηΓινόταν ολοένα και πιο προφανές ότι ανυπομονούσαμε να πετύχουμε τη συμμετοχή των εταίρων», δήλωσε ένας Γάλλος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι η Γαλλία θα εργαστεί για να πείσει περισσότερα κράτη να συμμετάσχουν ενόψει της διάσκεψης για μια λύση δύο κρατών τον Σεπτέμβριο.
Στο εσωτερικό, ο Μακρόν βρισκόταν υπό αυξανόμενη πίεση να κάνει κάτι εν μέσω εκτεταμένης οργής για τις φρικιαστικές εικόνες που έρχονταν από τη Γάζα . Παρά το γεγονός ότι με τις μεγαλύτερες μουσουλμανικές και εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης και ένα πολωμένο πολιτικό τοπίο, δεν υπήρχε προφανής πορεία δράσης που θα ικανοποιούσε όλες τις πλευρές.Το Ισραήλ και οι ένθερμοι υποστηρικτές του, οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν καταδικάσει την κίνηση της Γαλλίας, χαρακτηρίζοντάς την ως ανταμοιβή για την παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς, η οποία διοικούσε τη Γάζα και της οποίας η επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 πυροδότησε τον τρέχοντα πόλεμο.
Ο Μακρόν είχε συζητήσει εκτενώς το θέμα τόσο με τον Τραμπ όσο και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου εκ των προτέρων.
Ο Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι η απόφαση της Γαλλίας «δεν έχει καμία βαρύτητα», αλλά πρόσθεσε ότι ο Μακρόν ήταν «καλός άνθρωπος».

Σε συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία, ο Μακρόν κατέληξε σε ένα σχέδιο που θα επέτρεπε στη Γαλλία, μαζί με τους συμμάχους της G7, τη Βρετανία και τον Καναδά, να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος, ενώ παράλληλα θα πίεζε τα αραβικά κράτη να υιοθετήσουν μια πιο ήπια στάση απέναντι στο Ισραήλ μέσω μιας διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, παρά τις εβδομάδες συνομιλιών, δεν κατάφερε να πείσει και άλλους να συμμετάσχουν.
Τρεις διπλωμάτες δήλωσαν ότι το Λονδίνο δεν ήθελε να αντιμετωπίσει την οργή των Ηνωμένων Πολιτειών και η Οτάβα τήρησε παρόμοια στάση, αφήνοντας τον Μακρόν να προχωρήσει μόνος του.

ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Γάλλοι αξιωματούχοι εξέτασαν προηγουμένως μια ανακοίνωση σε μια διάσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο στα Ηνωμένα Έθνη, την οποία συνδιοργανώνουν η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία, για να χαράξουν έναν οδικό χάρτη για ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του Ισραήλ.
Αλλά η διάσκεψη αναβλήθηκε εν μέσω έντονων διπλωματικών πιέσεων από τις ΗΠΑ και μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν.
Η ανακοίνωση του Μακρόν την Πέμπτη συνδέεται με μια επαναπρογραμματισμένη και αναδιαμορφωμένη εκδοχή της διάσκεψης του ΟΗΕ, η οποία έχει πλέον προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη.Αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε υπουργικό επίπεδο, αλλά το Παρίσι αποφάσισε ότι θα πραγματοποιήσει μια δεύτερη εκδήλωση με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο, όπου ο Μακρόν θα ανακοινώσει την επίσημη αναγνώριση.
Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι ο Μακρόν χρησιμοποίησε το καρότο της αναγνώρισης για να αποσπάσει παραχωρήσεις από τον Μαχμούντ Αμπάς, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία είναι μετριοπαθής αντίπαλος της Χαμάς, και άλλους περιφερειακούς παράγοντες.
«Ο Μακρόν εδώ λειτουργεί ως καταλύτης για να πείσει τους Παλαιστίνιους να υλοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, να πείσει τους Άραβες να υλοποιήσουν μια δύναμη σταθεροποίησης και τον αφοπλισμό της Χαμάς», δήλωσε ο Ριμ Μομτάζ, αρχισυντάκτης του ιστολογίου Strategic Europe που διαχειρίζεται το think tank Carnegie Europe.
Άλλοι λένε ότι ενώ η αναγνώριση έχει συμβολική αξία, δεν θα υπάρχει ακόμα λειτουργικό παλαιστινιακό κράτος όταν τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα.
«Η αναγνώριση από μια ευρωπαϊκή δύναμη-βαρύτητα όπως η Γαλλία είναι ενδεικτική της αυξανόμενης απογοήτευσης με τις αδιάλλακτες πολιτικές του Ισραήλ», δήλωσε ο Αμτζάντ Ιράκ, ανώτερος αναλυτής στο International Crisis Group.
«Ποιο είναι το νόημα της αναγνώρισης ενός κράτους αν κάνουν ελάχιστα για να το εμποδίσουν να μετατραπεί σε ερείπια;»
Γάλλοι αξιωματούχοι επισημαίνουν μήνες έντονης ισραηλινής άσκησης πίεσης σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η κίνηση του Μακρόν - και την έντονη κριτική του Νετανιάχου γι' αυτήν - ως απόδειξη ότι η κίνηση αυτή έχει μεγάλη σημασία για τους Ισραηλινούς ηγέτες.
Πηγές που γνωρίζουν το θέμα λένε ότι οι προειδοποιήσεις του Ισραήλ προς τη Γαλλία κυμαίνονταν από τη μείωση της ανταλλαγής πληροφοριών έως την περιπλοκή των περιφερειακών πρωτοβουλιών του Παρισιού - υπαινισσόμενες ακόμη και την πιθανή προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης.
Αλλά οι Γάλλοι αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Νετανιάχου θα έκανε ό,τι θεωρούσε προς το συμφέρον του στη Δυτική Όχθη ούτως ή άλλως, ανεξάρτητα από το τι θα έκανε η Γαλλία σχετικά με την αναγνώριση.
Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ψήφισε την Τετάρτη υπέρ μιας μη δεσμευτικής διακήρυξης που καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει τον ισραηλινό νόμο στη Δυτική Όχθη, κάτι που θεωρείται ευρέως ως de facto προσάρτηση της περιοχής. Αυτό πρόσθεσε στο επείγον της κατάστασης στο Παρίσι.
«Αν υπάρξει μια στιγμή στην ιστορία για να αναγνωριστεί ένα παλαιστινιακό κράτος, έστω και αν είναι απλώς συμβολική, τότε θα έλεγα ότι αυτή η στιγμή πιθανότατα έχει έρθει», δήλωσε ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος.

Ρεπορτάζ από τους John Irish και Michel Rose· Επιμέλεια από τον Peter Graff

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου