Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

«Το Χαλέπι θα πρέπει να καθαρίσει από τους τρομοκράτες»

assad_syria.jpg

Μπασάρ ΑσαντAP Photo/Ivan Sekretarev, file/ Syrian Presidency / El Pais video via AP
Η επικράτηση των καθεστωτικών δυνάμεων στη στρατηγικής σημασίας πόλη με τους περίπου 250.000 εγκλωβισμένους αμάχους, θα αποτελέσει το «εφαλτήριο» για να κερδηθεί ο πόλεμος, διακήρυξε ο Μπασάρ αλ Ασαντ σε συνέντευξη του στη ρωσική Komsomolskaya Pravda.
Με την Δύση να καταδικάζει τις καθεστωτικές επιχειρήσεις που γίνονται με την έμπρακτη στήριξη της Μόσχας, ο Ασαντ, υποστήριξε ότι η κατάληψη της πόλης θα επιτρέψει στο στρατό να «απελευθερώσει γι άλλες περιοχές της χώρας από τους τρομοκράτες».
Το Χαλέπι, είπε, δεν είναι πλέον η de facto βιομηχανική πρωτεύουσα της Συρίας, αλλά η   επικράτηση του στρατού εκεί θα παρέχει σημαντικά πολιτικά και στρατηγικά οφέλη στο καθεστώς του:
«Θα γίνει το Χαλέπι το εφαλτήριο, σαν μια μεγάλη πόλη για να προχωρήσουμε σε άλλες περιοχές, για να τις απελευθερώσουμε από τους τρομοκράτες. Αυτή είναι η σημασία του Χαλεπίου τώρα. Πρέπει να συνεχίσει κανείς την εκκαθάριση της περιοχής και να σπρώξει τους τρομοκράτες πίσω στην Τουρκία, να επιστρέψουν εκεί από όπου ήρθαν ή να τους σκοτώσεις. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Αλλά το Χαλέπι θα είναι ένα πολύ σημαντικό εφαλτήριο για να κάνουμε αυτές τις κινήσεις».
Με την Δύση να «φωνάζει» και να κατηγορεί τον Ασαντ και την Μόσχα για εγκλήματα πολέμου στο Χαλέπι, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας και οι εκπρόσωποι των «ενδιαφερομένων» χωρών της περιοχής ετοιμάζονται αύριο Σάββατο για έναν ακόμα γύρο διπλωματικών συνομιλιών, ενώ συνεχίζεται παρασκηνιακά το περίπλοκο παιχνίδι.
Οπως υποστήριξε τουλάχιστον ο Ασαντ στη συνέντευξη του, η Σαουδική Αραβία- που μέχρι τώρα «παίζει» στο απέναντι στρατόπεδο- του πρόσφερε βοήθεια, εάν συμφωνήσει να διακόψει τις σχέσεις με το Ιράν- τον άλλο βασικό σύμμαχο της Δαμασκού και θανάσιμο εχθρό του Ριάντ.
«Εάν απομακρυνθείτε από το Ιράν και ανακοινώσετε ότι διακόπτετε κάθε είδους σχέσεις με το Ιράν, θα σας βοηθήσουμε. Πολύ απλά και ξεκάθαρα μέχρι τελείας», είπε ο Ασαντ ότι του διαμήνυσαν οι Σαουδάραβες.  

Τα θύματα

Τραυματίες  στο ΧαλέπιSyrian Civil Defense- White Helmets via AP
Εν τω μεταξύ όσο οι ηγέτες παίζουν διπλωματικό σκάκι, ο κόσμος πεθαίνει κατά δεκάδες. Οι διασώστες υποστήριξαν ότι οι βομβαρδισμοί από τις Συριακές δυνάμεις με την υποστήριξη των Ρώσων στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 150 ανθρώπους αυτή την εβδομάδα στο ανατολικό Χαλέπι, όπου τα περισσότερα κτίρια έχουν μετατραπεί σε σωρούς ερειπίων. 
Οσο για τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (MSF) υπολόγισαν ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες σκοτώθηκαν 114 παιδιά και τραυματίστηκαν 320.
Τα νοσοκομεία, σημειώνει η οργάνωση στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρουν ότι επειδή η πρόσβαση για τους ασθενείς είναι εξαιρετικά δύσκολη, πολλοί θα τραύματα ιάσιμα αναπτύσσουν επιπλοκές και όταν τελικά φθάσουν στο νοσοκομείο είναι πολύ αργά.  
«Η διεθνής κοινότητα έχει πάθει ανοσία στις εικόνες των νεκρών παιδιών που ανασύρονται από τα ερείπια κτιρίων τα οποία έχουν ισοπεδωθεί από τις βόμβες», είπε ο Κάρλος Φρανσίσκο, επικεφαλής των MSF στη Συρία. «Ολα τα κτίρια πλήττονται ανεξαιρέτως, σχολεία καταστρέφονται. Η πραγματικότητα είναι ότι τα παιδιά πεθαίνουν κάθε ημέρα στη πόλη που είναι πλέον ένα "κουτί θανάτου"».
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε δεκάδες πλήγματα στο ανατολικό Χαλέπι στη διάρκεια της νύχτας, αλλά και συγκρούσεις στα βόρεια και νότια της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου