Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Με ομιλίες και κριτική συνεχίζεται το συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ UPD

voutsis.jpg

ΕUROKINISSI
Με ομιλίες συνέδρων συνεχίζονται από το πρωί στο Ταε Κβο Ντο οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Μεταξύ αυτών, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Αντώνης Κοτσακάς, μίλησε για την αναγκαιότητα για την Αριστερά του 21ου αιώνα. Το μέλος της ΠΓ και διευθυντής του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», Χάρης Γολέμης, πρότεινε βασικά σημεία για το τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Γιάννης Μπουρνούς είπε ότι διαψεύσθηκε η ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ και του μεγαλειώδους 61%, τονίζοντας, ωστόσο, ταυτόχρονα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρέος να δικαιώσει, όχι απλά και αφηρημένα ένα σχέδιο, αλλά ένα σχέδιο με πανευρωπαϊκό ορίζοντα.
Επισήμανε ότι κάθε ρήξη ανοίγει το παράθυρο για τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα και πρόσθεσε ότι υπό το καθεστώς ασφυκτικής επιτήρησης, προκειμένου να υπερνικηθεί η λαϊκή κυριαρχία, δεν ταιριάζει στον χώρο αυτό (τον ΣΥΡΙΖΑ) να αποδεχθεί την ατσάλινη νομοτέλεια του νεοφιλελευθερισμού.
Τάχθηκε υπέρ της οικοδόμησης κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με στόχο την αλλαγή των συσχετισμών και τόνισε ότι δεν θα αλλάξουμε τους συσχετισμούς νεκρανασταίνοντας τα ορφανά του εκσυγχρονισμού.
EUROKINISSI

Δεν θα δεχτούμε πασοκικές λογικές

Τις αντιρρήσεις της, στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε «πασοκικές λογικές», εκφράζει η τάση των «53+», σύμφωνα με το κείμενο που αναγνώστηκε στο συνέδριο.
«Δεν θα δεχτούμε ποτέ το κόμμα μας, το κοινό μας σπίτι, να διολισθήσει σε πασοκικές λογικές. Η αριστερά είναι εδώ και είναι αποφασισμένη να νικήσει με το δικό της τρόπο, με τον τρόπο που φέραμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση, στη κυβέρνηση της αριστεράς», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο του κειμένου, αναφέρουν πως «μπορεί η ''συμφωνία'' που υπογράφηκε ''με το πιστόλι στον κρόταφο'' να είναι ηπιότερη σε σχέση με όσα ήταν έτοιμη να υπογράψει η Ν.Δ. -αυτό είναι γεγονός-, ωστόσο απέχει έτη φωτός από ένα αριστερό, κοινωνικά και ταξικά προσανατολισμένο πρόγραμμα».
Τα στελέχη των 53+, Συμπληρώνουν μάλιστα ότι «η υστέρηση που υπάρχει ως προς τους βηματισμούς του παράλληλου προγράμματος συνιστά σοβαρό λάθος και μειώνει τη βάση επικοινωνίας μας με τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα ή με ριζοσπαστικά τμήματα, που την περασμένη περίοδο είχαν πολύ μεγαλύτερες προσδοκίες από το κόμμα μας».
»Η σύγκριση μνημονίων, 'το δικό μας είναι καλύτερο από τα προηγούμενα', φράση που έχει ειπωθεί αρκετές φορές ή ακόμη η αναφορά ότι η συμφωνία δεν εξαντλεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, λες και το μνημόνιο είναι μέρος του δικού μας προγράμματος, όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά σταδιακά μπορεί να δημιουργήσει μια στρεβλή αντίληψη, που μας αδικεί και μας εντάσσει στη λογική 'όλοι ίδιοι είναι'», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο σε άλλο σημείο.

Βούτσης: Απαράδεκτη η διαρροή της Ν.Δ. για ΕΣΡ

«Δηλητηριώδη» χαρακτήρισε ο Νίκος Βούτσης τη χθεσινή διαρροή της Ν.Δ. που εμπεριείχε το «απαράδεκτο» επιχείρημα ότι από την πρόταση για την 9μελή σύνθεση του ΕΣΡ οι 7 ήταν «Συριζαίοι».
Ο πρόεδρος της Βουλής εκτιμά ότι δεν είχε διατυπωθεί ποτέ και από κανέναν, ούτε από τη ΝΔ, τέτοια ένσταση σε αυτούς του 8 μήνες που έγιναν τρεις διασκέψεις των προέδρων.
Επισήμανε ότι στις τρεις συζητήσεις που είχαν γίνει στη διάσκεψη των προέδρων, δεν είχε μπει από πουθενά ένσταση για τα πρόσωπα. Υπογράμμισε ότι αν δει κανείς αυτά τα 9 ονόματα που είχαν προταθεί, θα διαπιστώσει ότι ήταν προτάσεις από 4 διαφορετικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι είναι άνθρωποι που ούτε κατά πλειοψηφία δεν υπήρχε «συριζαϊκή» προέλευση. 
Συνεπώς σχολίασε ότι είναι λάθος και έωλο αυτό το επιχείρημα, είναι «πρόσχημα εν αμηχανία τη στιγμή που δεν είχε υπάρξει ούτε μια διαφωνία για τα πρόσωπα». 
Προανήγγειλε ότι στις συζητήσεις που θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα στη διάσκεψη των προέδρων θα υπάρχουν αλλαγές στην πρόταση για τη σύνθεση και ότι μπορεί να υπάρξει πρόταση στις συζητήσεις από την οποία να προκύψει ένα αξιόλογο ΕΣΡ με ανθρώπους που έχουν αποδείξει την ανεξαρτησία τους -ότι έχουν γνώμη- πρόσωπα κύρους που δεν επηρεάζονται από κυβερνήσεις.
Σε συζήτηση αναφορικά με τη χτεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι το πολιτικό μέρος της εισήγησης του πρωθυπουργού ήταν απόρροια συλλογικής δουλειάς που είχε γίνει μαζί του και κάλυψε όλο το φάσμα των απόψεων του Συνεδρίου και σε μεγάλο βαθμό το εύρος των πιθανών διαφοροποιήσεων.
Επισήμανε ότι ήταν πιο προχωρημένη η εισήγηση από τις θέσεις και σημείωσε τα μηνύματα που έστειλε προς τους έξω, αλλά και τις απαντήσεις που έδωσε σε ερωτήματα που έχει όλος ο κόσμος.
Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, είπε ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, που αποτελεί προτεραιότητα και προσέθεσε ότι ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο.
«Εκτιμώ ότι έχει φτιάξει μέσα του το κάδρο», είπε, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία να τελειώσουμε με τα υπόλοιπα της πρώτης αξιολόγησης. 
EUROKINISSI

Υπέρ γενναίας μείωσης του χρέους ο Γκίζι

Υπέρ μίας γενναίας μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους τάχθηκε ο Γκρέγκορ Γκίζι, πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Αριστερά (Die Linke) και μορφή της Αριστεράς στη Γερμανία, από το βήμα του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατηγόρησε την Άνγελα Μέρκελ, τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών στη γερμανική Βουλή, οι οποίοι δεν συμφωνούν με το ΔΝΤ ως προς τη μείωση του ελληνικού χρέους.
«Αυτή η πλειοψηφία πρέπει να φύγει», είπε, αναφερόμενος στις εκλογές του 2017 στη Γερμανία, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι εάν γίνει αυτό και προκύψει μία νέα κυβέρνηση με δυνατή Αριστερά, θα είναι πιο ευνοϊκό το κλίμα για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Όπως πρόσθεσε, χρειάζεται ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ, όπως αυτό που εφαρμόστηκε στη Γερμανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Επίσης, κατήγγειλε την τρόϊκα ότι «συνεχίζει να εκβιάζει την Ελλάδα», δεν παραδέχεται τις αποφάσεις του λαού και της κυβέρνησης και αυτό συνιστά μία μορφή «νέο-αποικίας», στην οποία πρέπει να μπει τέλος.
«Είναι λάθος να μιλάμε για κρίση δημοσίου χρέους, είναι κρίση των τραπεζών που εξελίχθηκε σε κρίση δημοσίου χρέους», παρατήρησε και τόνισε την ανάγκη να διαμρφωθεί ένα μέτωπο κατά του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη, ενάντια στις περικοπές μισθών και συντάξεων.
Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, σημείωσε ότι πρέπει να δουλέψουμε από κοινού για την αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ροών και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της Γερμανίας, λέγοντας ότι κάποια στιγμή υπήρξε ρήγμα στην αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου