Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Πρώτα αξιολόγηση, μετά ανασχηματισμός

maximou.jpg

Ποιοι υπουργοί και υφυπουργοί θα παραμείνουν, ποιοι θα αλλάξουν χαρτοφυλάκιο και ποιοι θα αντικατασταθούν | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης είναι τα δύο επικείμενα κομβικά γεγονότα, που θα καθορίσουν το «βάθος» και τον χρόνο του ανασχηματισμού.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει ουσιαστικά δύο σενάρια: Το πρώτο επιβάλλει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό στις αρχές Νοεμβρίου, ώστε να δώσει το σήμα για «στροφή στην καθημερινότητα», και το δεύτερο φέρει τον ανασχηματισμό να διεξάγεται μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε οι αλλαγές να είναι πιο διευρυμένες.
Σε κάθε περίπτωση, το «στενό» οικονομικό επιτελείο δεν αναμένεται να αλλάξει. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπό αυτόν ομάδα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές έχει την πλήρη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού.
Ο Τρύφων Αλεξιάδης θα κριθεί από την πορεία των εσόδων τους επόμενους μήνες και την απόδοση των επικείμενων νομοσχεδίων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων στο εξωτερικό.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να επενδύσει πολιτικά στην ανάπτυξη και γι’ αυτό εξετάζεται να υπάρξουν ακόμα και δομικές αλλαγές. Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για τη δημιουργία ενός «πυλώνα», ώστε να υπάρξει ενιαίος σχεδιασμός για τις εξωτερικές επενδύσεις και τη διαχείριση της εσωτερικής οικονομίας.
Οι αποφάσεις του θα εξαρτηθούν από την πορεία των συζητήσεων αναφορικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία και την αναμόρφωση του τραπεζικού τοπίου, της οποίας έχουν επιληφθεί ο Γιώργος Σταθάκης και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης.
Στον τομέα της ενέργειας εξελίσσονται καθοριστικές συζητήσεις με σημαντικούς ξένους «παίκτες», τις οποίες έχει αναλάβει ο Πάνος Σκουρλέτης.
Το εάν θα δημιουργηθεί ένα «υπερ-υπουργείο» σε αυτόν τον τομέα και ποιοι θα το στελεχώσουν απομένει να φανεί στο άμεσο μέλλον. Δεν αποκλείεται πάντως να έχουμε στην κεφαλή του μετακίνηση από άλλο υπουργείο.
Ο Νίκος Παππάς επιθυμεί να παραμείνει στο Επικρατείας, ενώ στις πρόσφατες επαφές με ξένους επενδυτές συμμετείχε περισσότερο με την ιδιότητα του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα.
Στο χαρτοφυλάκιο του Εργασίας ενδέχεται να δούμε αλλαγές, μια και ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχει αναλάβει τη συνταγματική αναθεώρηση.
Ο σχηματισμός του διεκδικητικού πλαισίου για τα εργασιακά φέρει την υπογραφή του, ωστόσο ίσως κριθεί αναγκαία η αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου, ώστε να πνεύσει «φρέσκος αέρας» στις επικείμενες κρίσιμες συζητήσεις με τους δανειστές.

Η καθημερινότητα

Στο υπουργείο Παιδείας ο Νίκος Φίλης έχει πάρει «άριστα» από τον πρωθυπουργό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ συνυπολογίζεται ως θετική η συμβολή του στο να πέσουν οι τόνοι στη σύγκρουση με την Εκκλησία.
Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι μια μετακίνηση του Νίκου Φίλη θα ισοδυναμούσε με υποχώρηση έναντι των αξιώσεων των ακραίων κύκλων στην εκκλησιαστική ιεραρχία.
Οσον αφορά το υπουργείο Υγείας, η συμβολή των Ξανθού και Πολάκη χαρακτηρίζεται θετική από το Μαξίμου, ενώ πολλά κομματικά στελέχη επενδύουν στην παρουσία του πρώτου για την εφαρμογή των «παράλληλων» προγραμματικών δεσμεύσεων.
Τα επικοινωνιακά στραβοπατήματα, όμως, του δεύτερου ίσως φέρουν κάποιες αλλαγές. Από ορισμένους φέρεται ότι η Ολγα Γεροβασίλη προορίζεται για το χαρτοφυλάκιο, ωστόσο οι επιδόσεις της στην επικοινωνιακή διαχείριση των κυβερνητικών θεμάτων χαρακτηρίζονται ικανοποιητικές.
Πιθανές είναι πάντως οι αλλαγές στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς συνεργάτες του πρωθυπουργού αναμένουν πρόσθετη δραστηριότητα και παραγωγή έργου στην ύπαιθρο.

Ο σκληρός κρατικός πυρήνας

Ηδη εντός της κυβέρνησης διεξάγεται συζήτηση για τον «σκληρό πυρήνα» του κράτους, η οποία θα ενταθεί και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Στο υπουργείο Εξωτερικών οι Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Ξυδάκης θεωρούνται επιτυχημένοι, ωστόσο πρέπει να λυθούν ορισμένα ζητήματα συνεργασίας.
Στο επίπεδο των υφυπουργών ίσως υπάρξουν αλλαγές, ιδιαίτερα εάν το χαρτοφυλάκιο για τις εξωτερικές οικονομικές σχέσεις μεταφερθεί σε νέο «υπερ-υπουργείο».
Στο υπουργείο Εσωτερικών καταγράφεται δυστοκία. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο υπερασπιζόταν διαφορετική άποψη από το Μαξίμου.
Ο Γιάννης Μουζάλας θεωρείται σχεδόν αναντικατάστατος από αρκετούς στο πεδίο της Μεταναστευτικής Πολιτικής, αν και στελέχη θεωρούν ότι πρέπει να επιδείξει περισσότερη συνεργατικότητα.
Σημαίνοντα ρόλο αναμένεται να συνεχίσει να παίζει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης. Η πρόσφατη υπόθεση με τα χημικά σε συνταξιούχους έχει αναζωπυρώσει τις συζητήσεις για τη Δημόσια Τάξη, αλλά ο Νίκος Τόσκας φέρει πίσω του την «υπογραφή» του Νίκου Κοτζιά.
Οι συζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για διευρύνσεις ενδέχεται να επηρεάσουν το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αν και το δίδυμο Παρασκευόπουλου-Παπαγγελόπουλου θεωρείται επιτυχημένο, υπάρχουν στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι ο Φώτης Κουβέλης θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στους σχετικούς σχεδιασμούς.
Αλλα κομματικά στελέχη, βέβαια, είναι αντίθετα σε μια τέτοια προοπτική και θεωρούν τον Νίκο Παρασκευόπουλο «σημαία» για τον αριστερό χαρακτήρα της κυβέρνησης.
Στο Εθνικής Αμυνας η θέση του συγκυβερνώντος Πάνου Καμμένου δεν αναμένεται να αμφισβητηθεί (όπως και ο αριθμός των κυβερνητικών θέσεων που καταλαμβάνουν οι ΑΝ.ΕΛΛ.).
Η παραμονή του Δημήτρη Βίτσα, που ανέλαβε το δύσκολο έργο της διυπουργικής συνεννόησης για το προσφυγικό, θα κριθεί από το εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα θελήσει να τον αξιοποιήσει σε άλλο κυβερνητικό ή κομματικό πόστο.
Ο Θοδωρής Δρίτσας θεωρείται επιτυχημένος στα καθήκοντα του υπουργού Ναυτιλίας, ενώ θετικούς «πόντους» έχει συγκεντρώσει ο Χρήστος Σπίρτζης.
Με ενδιαφέρον αναμένεται να γνωστοποιηθεί τι θα γίνει στην περίπτωση του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το κεντρικό κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει την αντικατάσταση του Αριστείδη Μπαλτά.
Περιορισμένες αλλαγές ενδέχεται να προκύψουν στην ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σωκράτης Φάμελλος ενδέχεται να μετακινηθεί σε υπουργικό πόστο, μετά τη μαχητική παρουσία του στην Εξεταστική Επιτροπή για τα «θαλασσοδάνεια» και την υπεράσπιση της κυβερνητικής «γραμμής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου