Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Διαψεύδει το Μαξίμου διάλογο Τσίπρα - Πούτιν περί δραχμής

tsipras-oland.jpg

Αλέξης Τσίπρας - Φρανσουά ΟλάντAP Photo/Thibault Camus
Στη διάψευση αιτήματος της Αθήνας προς τη Μόσχα για «τύπωμα δραχμών» μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 προχώρησαν κυβερνητικής πηγές.
Στο βιβλίο με τίτλο «Ένας πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά», που κυκλοφόρησε σήμερα στη Γαλλία για τον Φρανσουά Ολάντ, ο ίδιος αναφέρει πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον κάλεσε και του είπε: 
Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν τέτοιο πιεστήριο.
Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να συνεχίζει τη συνομιλία λέγοντας: «Ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία, για να καταλάβεις ότι δεν είναι κάτι που επιθυμούμε».
Σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου και δημοσιογράφους της Le Monde, Fabrice Lhomme και Gérard Davet, ο πρόεδρος της Γάλλιας εξέλαβε το τηλεφώνημα ως σημάδι ότι σε περίπτωση Grexit, η Ρωσία θα βοηθήσει και θα στηρίξει την Ελλάδα.
Όμως, κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο για τη φερόμενη επικοινωνία Πούτιν -Τσίπρα ότι «επικοινωνίες μεταξύ των δύο ηγετών υπήρξαν, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο θέμα από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αντιθέτως, κοινός τόπος ήταν ότι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».
 
Το βιβλίο αφιερώνει μεγάλο κεφάλαιο στο ελληνικό ζήτημα και την πολιτική κατάσταση το 2015, όταν «ο Αλέξης Τσίπρας έφερε τη χώρα στα όρια της εξόδου από το ευρώ». Ωστόσο, ο Ολάντ εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετος στο Grexit. 

Ν.Δ.: Καμία ασφάλεια με τον Τσίπρα

«Αποδεικνύεται άλλη μια φορά ότι ο κ. Τσίπρας αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Ερήμην των πολιτών και σε αντίθεση με την εντολή που είχε λάβει από τον ελληνικό λαό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.
«Όλοι συνειδητοποιούν ότι με τον κ. Τσίπρα δεν μπορεί να υπάρχει καμία ασφάλεια για την πορεία που ακολουθεί η χώρα. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι στον κατήφορο που οδηγεί τη χώρα με την πολιτική του δεν θα ξανασκεφτεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο», προσθέτει η Πειραιώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου