Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Οι Ευρωπαίοι θέλουν λύση εδώ και τώρα Καταιγιστικές εξελίξεις και ασφυκτικές πιέσεις στην Αθήνα για το «Μακεδονικό»

Οι Ευρωπαίοι θέλουν λύση εδώ και τώρα

Καταιγιστικές εξελίξεις και ασφυκτικές πιέσεις στην Αθήνα για το «Μακεδονικό»

Καταιγιστικές εξελίξεις και ασφυκτικές πιέσεις στην Αθήνα για το «Μακεδονικό»
(Φωτογραφία: Intime)
Κι εκεί που κάποιοι πίστευαν ότι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων έχει «πάει πίσω», ειδικά μετά τα συλλαλητήρια αλλά και πολλές αλυτρωτικές αναφορές από τους γείτονες, οι εξελίξεις τα τελευταία 24ωρα είναι καταιγιστικές.

Η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε νέες πιέσεις, αυτή τη φορά από την πλευρά της Γερμανίας, αλλά και σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ δηλώσεων του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

Η επίσκεψη του κ. Ζάεφ, πρώτα στην Τουρκία όπου –όπως ήταν αναμενόμενο- πήρε τις «ευλογίες» του Ταγίπ Ερντογάν, ήταν μόνο η αρχή. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επισκέφτηκε και το Βερολίνο, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από την Αγγελα Μέρκελ, η οποία μάλιστα τον προσφώνησε «πρωθυπουργό της Μακεδονίας», προκαλώντας αίσθηση καθώς και στο Βερολίνο γνωρίζουν ότι είναι σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση με την Ελλάδα.

Ηταν φανερό ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θέλησε να δώσει έναν πιο ευρωπαϊκό τόνο στα Σκόπια απομακρύνοντάς τα από επιρροή άλλων χωρών. Αλλωστε, ο ίδιος ο κ. Ζάεφ παραδέχθηκε ότι δείχνουν ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη χώρα του η Ρωσία, η Κίνα και βεβαίως η Τουρκία.

Το διπλωματικό «μπρα ντε φερ» καθώς και οι έμμεσες πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα να συμφωνήσει σε λύση, προφανώς με τον όρο «Μακεδονία» συνεχίστηκε και με την παρέμβαση του επιτρόπου που είναι αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, του Γιοχάνες Χαν. Ο κ. Χαν αποκάλεσε ξανά τα Σκόπια Μακεδονία. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολύ σύντομα, πολύ πιθανόν μέχρι το καλοκαίρι, θα συστήσει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες (Μακεδονία, Αλβανία).

Νομίζουμε ότι στο παρελθόν έχουν κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έτσι διαθέτουν τις προϋποθέσεις γι’ αυτό το βήμα. Οι κάτοικοι αξίζουν μια ευρωπαϊκή προοπτική. Τελικά μόνο τα κράτη - μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν πότε θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις», είπε. Διευκρίνισε δε ότι είναι έτοιμες οι χώρες να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που δείχνει η Ευρώπη είναι και οι επισκέψεις που θα πραγματοποιήσουν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν- Κλόντ Γιούνκερ, ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το επικοινωνιακό μπαράζ από την πλευρά της γειτονικής χώρας συνεχίστηκε αφενός με την αλλαγή ονόματος στο αεροδρόμιο και σε δρόμους και αφετέρου με την αφαίρεση πινακίδων ή αγαλμάτων που υποκρύπτουν αλυτρωτισμό.

Η κυβέρνηση Ζάεφ εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό δείχνει πως δεν έχει καμιά αλυτρωτική διάθεση η χώρα του και «ρίχνει το μπαλάκι» στο γήπεδο της Ελλάδας.

Υπό τις πιέσεις που ασκούνται στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινήσει από σήμερα κύκλο επαφών με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το θέμα των Σκοπίων ενώ σε αναμονή βρίσκεται ο Νίκος Κοτζιάς για το πότε θα επισκεφτεί τη γειτονικής χώρα. Κάτι που μάλλον μετατίθεται για τις αρχές Μαρτίου.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, ειδικά με την Α. Μέρκελ θα συζητήσει εκτενώς το θέμα και τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Ο παράγοντας «Χ» είναι και αυτή τη φορά ο Πάνος Καμμένος. Ο κυβερνητικός εταίρος από το βήμα της Βουλής, τα ξημερώματα της Πέμπτης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί και να ψηφίσει συμφωνία με τον όρο «Μακεδονία». Αφήνει έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο ενδοκυβερνητικής ρήξης σε περίπτωση που έρθει στη Βουλή προς ψήφιση μια κοινά αποδεκτή λύση.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου