Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

ΕΥΡΩΠΗ Προτρέχει ο Χαν για ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.

Προτρέχει ο Χαν για ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.

hahn-johannes.jpg

Ο Γιοχάνες ΧανΑP Photo
Παρά το γεγονός ότι δεν έχει επιλυθεί ακόμα το ζήτημα με την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, εκτίμησε ότι πολύ σύντομα η Κομισιόν θα συστήσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη γειτονική χώρα.
Πιο συγκεκριμένα, ο Χαν, αναφερόμενος στην Αλβανία (υποψήφια για ένταξη το 2014 και την ΠΓΔΜ (υποψήφια από το 2005), δήλωσε στην εφημερίδα die Welt:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολύ σύντομα, πολύ πιθανόν μέχρι το καλοκαίρι, θα συστήσει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες. Νομίζουμε ότι στο παρελθόν έχουν κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έτσι διαθέτουν τις προϋποθέσεις γι αυτό το βήμα. Οι κάτοικοι αξίζουν μιαν ευρωπαϊκή προοπτική. Τελικά μόνο τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν πότε θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις.
Σημειώνεται ότι η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σε πρόσφατη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, παρότρυνε την Αθήνα και τα Σκόπια να έλθουν σε συμβιβασμό όσο το δυνατόν συντομότερα. 
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, έχει εκφράσει την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ακόμα και μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου