Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών: Έξοδος στις αγορές με 10ετές ομόλογο μετά από 9 χρόνια

Αγορές.

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών: Έξοδος στις αγορές με 10ετές ομόλογο μετά από 9 χρόνια

© AFP 2018 / Daniel Roland
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο. Πρόκειται για την πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου μετά από εννέα χρόνια, ενώ η τελευταία φορά που η Ελλάδα βγήκε στις αγορές ήταν στα τέλη του Ιανουαρίου με το 5ετές ομόλογο. Πάνω από 10 δισ. οι προσφορές, στο 3,90%-4% το επιτόκιο.
Στην πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου, μετά από εννέα χρόνια, προχώρησε σήμερα το ελληνικό Δημόσιο, σε μια κίνηση που σύμφωνα με τους αναλυτές, συνιστά ένα ακόμη βήμα προς την αποκατάσταση της θέσης της χώρας στις διεθνείς αγορές, αλλά και ένα τεστ εμπιστοσύνης των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα.
Μετά από το τέλος της μνημονιακής περιόδου τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα είχε βγει και πάλι στις αγορές στα τέλη του Ιανουαρίου με 5ετές ομόλογο.
Το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο άνοιξε σήμερα, ενώ χθες, ανακοινώθηκαν οι έξι ανάδοχοι για την έκδοση (BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan).
Στόχος της νέας έκδοσης είναι να αντληθούν περίπου 2 δισ. ευρώ. Tο επιτόκιο αρχικά διαμορφώθηκε στο 4,125%, ενώ οι προηγούμενες εκτιμήσεις ανέφεραν ότι το εύρος επιτοκίου εκκίνησης θα είναι στηζώνη του 4%-4,2%, με απώτερο στόχο τα επίπεδα κάτω από το 4%.
Εντούτοις, όπως μετέδωσε ο ANT1, μετά την πρώτη ώρα, το επιτόκιο έπεσε στο 3,90% με 4%, λόγω της ισχυρής ζήτησης, αφού σύμφωνα με πληροφορίες οι προσφορές ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης, έκανε λόγο για ζωηρό ενδιαφέρον για το 10ετές ομόλογο, καθώς από τη μίας οι αποδόσεις για τους επενδυτές ειναι σημαντικές, όπως είπε, και από την άλλη, υπάρχουν καλές προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα.
Σημειωτέον ότι οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων έχουν πέσει κατά περίπου 75 μονάδες βάσης από τον Ιανουάριο, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2006, επιτρέποντας στην Αθήνα να βγει σήμερα στις αγορές.
Άλλωστε, η αναβάθμιση από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, την περασμένη Παρασκευή, ώθησε τα ελληνικά ομόλογα σε ράλι και τις αποδόσεις σε χαμηλά 12 ετών, δίνοντας το «σήμα» για τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Ο οίκος Moody's που προχώρησε, ειδικότερα, στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, από «Β3» σε «Β1», μεταβάλλοντας την προοπτική για την Ελλάδα από θετική σε σταθερή.
Σχολιάζοντας την έξοδο στις αγορές, ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε με μήνυμά του στο Twitter: «Ειλικρινά ελπίζω η έκδοση του 10ετούς ομολόγου να είναι επιτυχημένη. Παραμένει το γεγονός ότι οι αγορές αναμένουν πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα φέρει θέση επενδυτικής βαθμίδας εντός 18 μηνών»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου