Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Πομπέο: Απαιτούμε από τον Χαφτάρ να σταματήσει την επίθεση στην Τρίπολη


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο

Πομπέο: Απαιτούμε από τον Χαφτάρ να σταματήσει την επίθεση στην Τρίπολη

© AFP 2019 / Jim Watson
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν εξαιτίας της ραγδαίας προόδου των πολεμικών επιχειρήσεων των δυνάμεων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανέφερε σε δήλωση του σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης [πιστός στον στρατηγό Χαλιφά Χάφταρ] να σταματήσει τις επιθετικές του κινήσεις και πολεμικές ενέργειες για την κατάληψη της Τρίπολης.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθύτατα για τις μάχες κοντά στην Τρίπολη. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι αντιτιθέμεθα στη στρατιωτική επίθεση των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ και προτείνουμε την άμεση παύση αυτών των στρατιωτικών επιχειρήσεων ενάντια στην πρωτεύουσα της Λιβύης. Οι δυνάμεις θα πρέπει να επιστρέψουν στις προηγούμενες θέσεις τους», σημείωσε στη δήλωσή του ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών.
Η ένταση στη Λιβύη κλιμακώθηκε στις 4 Απριλίου, όταν ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός, με επικεφαλής τον Χαλιφά Χάφταρ, ξεκίνησε επίθεση με στόχο την κατάληψη της Τρίπολης.
Πριν φτάσει στην Τρίπολη η οργάνωση του Χαφτάρ κατέλαβε αρκετούς οικισμούς.
Την Κυριακή, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός ξεκίνησε μια εναέρια επιδρομή στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη.
Παράλληλα, η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη έχει ζητήσει από τις δύο πλευρές κατάπαυση του πυρός για να εκκενώσει τους τραυματίες από την Τρίπολη.
Ο έλεγχος της Λιβύης έχει χωριστεί στα δύο μετά από χρόνια σύγκρουσης, όταν ξέσπασε εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ και οδήγησε στη δολοφονία του πρώην αρχηγού του κράτους, Μουαμάρ Καντάφι.
Από τότε, δεν υπήρξε ενιαία κεντρική κυβέρνηση στη Λιβύη, παρά τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν πρόσφατα και από τις δύο πλευρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου