Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019

Πληροφορίες πως η Ιαπωνία εξετάζει να απελευθερώσει ραδιενεργό νερό στο περιβάλλον

Οι δεξαμενές με το ραδιενεργό νερό στην Ιαπωνία

Πληροφορίες πως η Ιαπωνία εξετάζει να απελευθερώσει ραδιενεργό νερό στο περιβάλλον

© AP Photo / Pablo M. Diez
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας
Νωρίτερα φέτος, το Συμβούλιο Ατομικής Ενέργειας της Ταϊβάν (AEC) δήλωσε ότι θα υποβάλει καταγγελία στην περίπτωση που η ιαπωνική κυβέρνηση αποφασίσει να ξεφορτωθεί τόνους ραδιενεργού νερού από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταίτσι, απελευθερώνοντάς τους, στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Ο Οργανισμός Φυσικών Πόρων και Ενέργειας της Ιαπωνικής κυβέρνησης πρότεινε τη Δευτέρα τρεις τρόπους αντιμετώπισης του μολυσμένου νερού στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα: πρώτον, την απελευθέρωσή του στη θάλασσα, δεύτερον, την απελευθέρωση του στον αέρα μέσω της εξάτμισης ή τρίτον, και των δύο ταυτόχρονα.
«Δεν υπάρχει πια η επιλογή της αποθήκευσης του νερού για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας στην εφημερίδα AFP την Τρίτη.
Το εργοστάσιο είναι εξοπλισμένο με σύστημα άντλησης και φιλτραρίσματος που επεξεργάζεται ημερησίως τόνους μολυσμένου νερού, αφήνοντας μόνο τρίτιο στη σύνθεσή του - το τρίτιο είναι ένα στοιχείο που λέγεται πως γίνεται επικίνδυνο για τους ανθρώπους μόνο σε πολύ μεγάλες δόσεις.
Επί του παρόντος, το μολυσμένο νερό αποθηκεύεται σε χιλιάδες μεγάλες δεξαμενές στο εργοστάσιο, αλλά παρά τις προσπάθειες του φορέα εκμετάλλευσης TEPCO να κατασκευάσει περισσότερες δεξαμενές, όλες θα είναι πλήρεις μέχρι το καλοκαίρι του 2022.
Παρόλο που δεν ελήφθη καμία απόφαση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας, κανείς δεν εξέφρασε αντιρρήσεις για αυτούς τους σχεδιασμούς κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Εντούτοις, διαμαρτυρίες μπορεί να ακουστούν από τοπικούς αλιείς και αγρότες, καθώς και από γειτονικές χώρες.
Νωρίτερα φέτος, η Ταϊβάν δήλωσε ότι θα υποβάλει καταγγελία εάν η ιαπωνική κυβέρνηση αποφασίσει να ξεφορτωθεί το ραδιενεργό νερό ρίχνοντάς το στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Η πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα Νταίτσι συνέβη το 2011, όταν ένας σεισμός μεγέθους 9,0 Ρίχτερ και το επακόλουθο τσουνάμι έπληξε το εργοστάσιο, προκαλώντας την τήξη τριών πυρηνικών αντιδραστήρων και τη διαρροή ραδιενεργών υλικών στην ατμόσφαιρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου