Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019

Προς κρίση: Η Άγκυρα επικαλείται τη Χάγη για τα θαλάσσια σύνορα! – Ελλάδα-Γαλλία-Αίγυπτος ετοιμάζουν «μπλόκο» σε Ερντογάν


Αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και διμερείς συμφωνίες μεταξύ κρατών παραθέτει στην νέα του έκθεση το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζοντας ότι σε αυτές δεν εφαρμόστηκε η αρχή της ίσης απόστασης για τα νησιά αλλά η αρχή της ίσης κατανομής, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα. Στην έκθεση χαρακτηρίζονται μαξιμαλιστικές και αντίθετες με το διεθνές δίκαιο οι θαλάσσιες διεκδικήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στη νέα έκθεσή ημερομηνίας 20 Δεκεμβρίου την οποία ετοίμασε ο αναπληρωτής διευθυντής ναυτιλίας και αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτσίγες παρουσιάζονται τα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα της Ελλάδας και της Κύπρου σε αντιδιαστολή με εκείνα της Τουρκίας. Κατά την τουρκική επιχειρηματολογία η οριοθέτηση δεν γίνεται με βάση την αρχή της ίσης απόστασης όπως υποστήριζε η Ελλάδα και η Κύπρος αλλά με βάση την αρχή της ίσης κατανομής.
Υποστηρίζεται συγκεκριμένα ότι για τα νησιά στην περίπτωση που βρίσκονται στην λάθος πλευρά της μέσης γραμμής των δύο ηπειρωτικών χωρών, που έχουν μικρό μετωπικό μήκος και που κόβουν την υφαλοκρηπίδα των ηπειρωτικών χωρών μπορούν να έχουν μόνο χωρικά ύδατα. Οπως ισχυρίζεται η έκθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ υπάρχουν πολλές αποφάσεις δικαστηρίων και κρατικές εφαρμογές προς αυτή την κατεύθυνση. Ως παραδείγματα δίνει τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου 1977-78 για την Βρετανία και τη Γαλλία, παρουσιάζοντας σχετικό χάρτη.
OI ΓΑΛΛΟΙ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ
Διπλωματικές πηγές σημειώνουν το έντονο ενδιαφέρον της γαλλικής κυβέρνησης στην περιοχή και την ανησυχία τους για τις τουρκικές ενέργειες σε σχέση με τη Λιβύη.

Το ενδιαφέρον της Γαλλίας δεν εστιάζεται μόνο στην κυπριακή ΑΟΖ εξαιτίας της δραστηριότητας της TOTAL αλλά και για τα όσα λαμβάνουν χώρα στα εσωτερικά της Λιβύης.
Το αμέσως επόμενο διάστημα μετά την τετραμερή της Αιγύπτου θα ακολουθήσουν διάφορες επαφές σε όλα τα επίπεδα από Λευκωσία και Αθήνα τόσο σε περιφερειακό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ορίζοντα το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου. Στόχος η οριστική ανατροπή των τουρκικών σχεδιασμών και η πλήρης ακύρωση του μνημονίου Τουρκίας- Λιβύης.
Το μεγάλο ερωτηματικό σε αυτή την διπλωματική αντεπίθεση Ελλάδας και Κύπρου είναι η αντίδραση της Άγκυρας και κατά πόσο θα επιχειρήσει να οδηγήσει στα άκρα την ένταση, υλοποιώντας τις εξαγγελίες για πραγματοποίηση σεισμογραφικών ερευνών ανοικτά της Κρήτης. Η ελληνική Κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα είναι δυναμική η αντίδραση σε ένα τέτοιο σενάριο.
ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ 
Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, που έγινε λίγο μετά τη δημοσιοποίηση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών των χαρτών με τις διεκδικήσεις της Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, Κυριάκος Μητσοτάκης και Σίσι συζήτησαν την κατάσταση στην περιοχή υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων με έμφαση στη Λιβύη.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επιβεβαίωσαν την κοινή θεώρηση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου σε κρίσιμα θέματα και τονίστηκε η σημασία της στενής μεταξύ τους συνεργασίας αλλά και του τετραμερούς σχήματος Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και Γαλλίας.
Στις αρχές Ιανουαρίου, στις 4 και 5 του μήνα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου θα συναντηθούν, στο πλαίσιο της τριμερούς. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει και η Γαλλία, η οποία άλλωστε δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανατολική Μεσόγειο.
Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί, για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός την Ουάσιγνκτον και θα συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Στις 29 Ιανουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Παρίσι για να συναντήσει στο μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έναν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές Ελλάδας και Κύπρου έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου