Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Το σχέδιο της κυβέρνησης για άρση των περιοριστικών μέτρων


Τι είπε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, για μετακινήσεις, τουρισμό, σχολεία και ηλικιωμένους.

EUROKINISSI
.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων, παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, με ειδικές αναφορές για το τι θα γίνει με τις μετακινήσεις και τον τουρισμό, με τα σχολεία και τους ηλικιωμένους.
«Ο σκοπός ήταν, συμμορφούμενοι προς τα μέτρα, να μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας, να μπορέσουμε να ξαναβγούμε στην κοινωνία και την αγορά», σημείωσε χαρακτηριστικά. Όπως συγκεκριμένα εξήγησε, υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο έχει εκπονήσει η κυβέρνηση, και το οποίο αναπτύσσει πλήρως όλη τη μετάβαση προς την ομαλότητα. Χωρίς να δώσει ακριβή ημερομηνία για την έναρξη της νέας φάσης - και αυτό, γιατί όπως είπε, εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα - εκτίμησε ότι στις αρχές του Μαΐου θα έχουμε την πρώτη φάση της μετάβασης στην ομαλότητα, ενώ ήδη από τις 27 Απριλίου αρχίζουν ορισμένες δραστηριότητες στα υποθηκοφυλακεία και ορισμένες από τις δραστηριότητες των δικαστηρίων.

Μεταβατική περίοδος το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου

Τα μέτρα θα αποκλιμακωθούν με ένα τρόπο, με τον οποίο θα δοκιμάζεται και η εφαρμογή τους, είπε ο Γ. Γεραπετρίτης. κάνοντας τον παραλληλισμό με ένα ροοστάτη, ο οποίος θα ανοίγει, θα δοκιμάζεται, πιθανώς θα συρρικνώνεται και πάλι. Είναι ένα δυναμικό σύστημα μετάβασης στην ομαλότητα, σημείωσε συμπερασματικά. Εκείνο το οποίο είναι βέβαιο, όπως τόνισε, είναι ότι η μεταβατική φάση θα διαρκέσει όλο το δίμηνο Μαΐου και Ιουνίου - θα έχουμε δηλαδή σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων. Θα ανοίγουν καταστήματα, θα περιορίζεται ο όποιος περιορισμός στην κίνηση, θα έχουμε σταδιακή μετάβαση στην ομαλότητα, τηρώντας όμως ορισμένους κανόνες που έχουν γίνει μέρος του τρόπου ζωής μας, διευκρίνισε.
Όλα θα βρίσκονται υπό τη δοκιμασία της τήρησης των κανόνων της δημόσιας υγείας. «Εμείς, πάνω από όλα, σε αυτό το πολύ μεγάλο πείραμα στο οποίο δοκιμάσθηκε η ελληνική Πολιτεία, είχαμε τη δημόσια υγεία ως πρώτιστο στόχο και, νομίζω, για αυτό πέτυχε η άσκηση αυτή» ανέφερε, διαβεβαιώνοντας ότι και πάλι με πολύ μεγάλη προσοχή και επιφύλαξη θα τηρηθεί η μέγιστη ιδιότητα που είναι αυτή της ανθρώπινης ζωής. «Εμείς θα είμαστε επιφυλακτικοί, θα ανοίξουμε ό,τι πρέπει να ανοίξουμε, θα άρουμε τους περιορισμούς στην κίνηση» είπε.

Κατάργηση του συστήματος sms

Στην ερώτηση εάν το άνοιγμα των καταστημάτων θα συμπέσει χρονικά με τη λήξη του μέτρου αποστολής sms κ.ο.κ., ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ως εξής: «Είναι αυτονόητο ότι από τη στιγμή που θα έχουμε σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, είναι λογικό ότι δεν θα υπάρχουν πλέον οι αναγκαίοι περιορισμοί στην κίνηση, δεν θα δηλώνεται δηλαδή», σημειώνοντας με έμφαση, ότι οι περιορισμοί στον συγχρωτισμό θα εξακολουθούν να υπάρχουν, δηλαδή περιορισμένος αριθμός πελατών στα καταστήματα, μέτρα ατομικής υγιεινής, ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες κατηγορίες.
«Η ζωή μας αισθάνομαι ότι δεν θα είναι ίδια, όταν με το καλό τον Μάιο θα βρεθούμε στη μεταβατική φάση προς την ομαλότητα. Έχει γίνει μέρος της δικής μας συνείδησης και του συλλογικού υποσυνείδητου, ότι πλέον θα πρέπει να τηρούμε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής», δήλωσε στη συνέχεια ο Γ. Γεραπετρίτης. Με άλλα λόγια, η καλή ατομική υγιεινή, η έλλειψη στο συγχρωτισμό μεγάλης κλίμακας, η προστασία των ευάλωτων συνανθρώπων μας είναι πλέον στοιχεία τα οποία ούτως ή άλλως θα τα τηρούμε. Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο έχουμε αποκτήσει. «Αν κάτι κερδίζουμε στο χρόνο που έχει περάσει και έχουμε, δυστυχώς βεβαίως, αυτή τη μικρή κλίμακα στις απώλειες της ανθρώπινης ζωής, είναι το γεγονός ότι μάθαμε ότι πρέπει να συμμορφωνόμαστε με όσα οι επιδημιολόγοι μας επιτάσσουν», πρόσθεσε.

Μετακινήσεις και εκτός ορίων νομού

Στο πρόσθετο ερώτημα αν θα μπορούμε να ταξιδεύουμε και εκτός νομού, επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση και σε ό,τι αφορά την υπεραστική κίνηση. «Όλο αυτό το πολύ μεγάλο πείραμα, η δύσκολη άσκηση στην οποία η ελληνική κυβέρνηση θεωρώ ότι είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, δηλαδή να μείνουμε σπίτι, να καταπολεμήσουμε τον ιό, δεν έγινε με σκοπό να μένουμε αιωνίως σε μια καραντίνα», τόνισε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: «Ο σκοπός ήταν, συμμορφούμενοι προς τα μέτρα, να μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας, να μπορέσουμε να ξαναβγούμε στην κοινωνία και την αγορά. Άρα, υπό αυτήν την εκδοχή, η πραγματικότητα είναι ότι, πράγματι, θα μπορέσουμε φέτος να κάνουμε διακοπές, να έχουμε την κοινωνική συναναστροφή τηρώντας τους κανόνες που θα μας επιβάλλονται με διαφορετικό τρόπο, αλλά πάντως έξω, στην κοινωνική και την οικονομική μας ζωή».

Η Ελλάδα βασικός τουριστικός προορισμός

Στο ερώτημα για την τουριστική σεζόν, ο υπουργός Επικρατείας διαχώρισε εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό: Αναφορικά με τον πρώτο δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, εκτίμησε. Ούτως ή άλλως, πρόσθεσε, οι εσωτερικές μεταφορές θα λειτουργήσουν στη διάρκεια του καλοκαιριού, θα γίνει και το άνοιγμα των ξενοδοχείων ίσως σε δύο φάσεις, δηλαδή πρώτα θα ανοίξουν ορισμένα ξενοδοχεία και αργότερα οι υπόλοιπες μονάδες. Υπό τον όρο, ασφαλώς, ότι τα πράγματα θα πάνε με τη ροή που πηγαίνουν και θα έχουμε μια πλήρη εξομάλυνση της καμπύλης της επιδημίας.
Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό από το εξωτερικό, εκεί είναι προφανές ότι «είναι μια πολύ δυσκολότερη άσκηση, η οποία εμπεριέχει και μια ευρωπαϊκή πολιτική» - θέμα το οποίο ο υπουργός εκτίμησε ότι θα συζητήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα συμβούλια των αρμοδίων υπουργών. Κατά την προσέγγισή του, θα πρέπει να υπάρχει κοινή πολιτική, με την επιφύλαξη ότι θα πρέπει να τηρούνται κανόνες δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος. «Αισθάνομαι ότι ο τουρισμός μας θα λειτουργήσει καλά» δήλωσε επίσης και επικαλέστηκε σημερινό δημοσίευμα της “Bild” - σε συνέχεια πολλών δημοσιευμάτων που επαινούν τη χώρα μας και τον τρόπο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, όπως ανέφερε - το οποίο θεωρεί ότι η χώρα μας είναι ο πλέον ασφαλής τουριστικός προορισμός.
Μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας κατέθεσε την αίσθησή του, ότι από μια σχετικά περιορισμένη τουριστική πίτα παγκοσμίως, η Ελλάδα θα είναι ο βασικός τουριστικός προορισμός. Βεβαίως με απώλειες εσόδων, βεβαίως με σημαντική ύφεση, αλλά από την άλλη πλευρά δεν θα πάει χαμένη η φετινή τουριστική χρονιά, είπε, υποσχόμενος ότι θα φροντίσει η κυβέρνηση έτσι ώστε να τηρηθεί ισορροπία ανάμεσα στη δημόσια υγεία και την οικονομία.

Θα ανοίξουν όλα τα σχολεία με απόλυτη μέριμνα στην υγεία των μαθητών

Ακολούθως, η συνέντευξη ασχολήθηκε με τα θέματα εκπαίδευσης: Στο μέτρο που θα κυλήσουν τα πράγματα όπως φαίνεται σήμερα να κυλούν, δηλαδή να έχουμε μια διαρκώς πτωτική πορεία των κρουσμάτων, των θυμάτων και των διασωληνωμένων, «θα ανοίξουν τα σχολεία, πιθανότατα σε διαφορετικές φάσεις (Γυμνάσια, Λύκεια, Δημοτικά) αλλά πάντως θα ανοίξουν». Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι «ο χρονισμός είναι κάτι το οποίο εξαρτάται από πολλές συνθήκες, έχει να κάνει με τον αριθμό των κρουσμάτων, την εξάπλωση της επιδημίας, με περιβαλλοντικές συνθήκες - αλλά πάντως, εφόσον κυλήσουν έτσι τα πράγματα, θα ανοίξουν τα σχολεία με την επιφύλαξη της άποψης των επιδημιολόγων».
Όμως, ο υπουργός Επικρατείας προχώρησε στη διευκρίνιση - δέσμευση, ότι και στην περίπτωση των σχολείων θα υπάρξει ένα κεντρικό επιχειρησιακό σχέδιο, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών. «Δεν θα είναι οι τάξεις στις οποίες έχουμε συνηθίσει. Θα είναι τάξεις οι οποίες θα λαμβάνουν απόλυτη μέριμνα για τη δημόσια υγεία. Εάν δούμε σε κάθε περίπτωση ότι κάτι δεν πηγαίνει όπως θα θέλαμε, θα παρέμβουμε ρυθμιστικά, έτσι ώστε να κάνουμε τις αναγκαίες διορθώσεις» εξήγησε.

Όχι στον ηλικιακό ρατσισμό

Αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα, ειδικότερα για τους ηλικιωμένους, δήλωσε πεπεισμένος ότι «η ελληνική κοινωνία είναι εξαιρετικά ώριμη, το απέδειξε, και είμαι περήφανος για το γεγονός ότι χωρίς να υπάρχει επιβολή - δεν ήταν τόσο ο καταναγκασμός που επέβαλε η ελληνική Πολιτεία, όσο η πειθώ στην οποία στηρίξαμε όλη μας την πολιτική - η κοινωνία συστρατεύθηκε και μπόρεσε να αντιδράσει αποτελεσματικά στον ιό. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα: δεν αισθάνομαι ότι θα πρέπει να υπάρξουν καταναγκασμοί για τις μεγαλύτερες ηλικίες, δεν πρόκειται να υποπέσουμε σε μιας μορφής ηλικιακό ρατσισμό». Αυτό που θα συμβεί, κατέληξε, είναι ότι θα υπάρξουν πολύ αυστηρές συστάσεις για τις ευάλωτες κατηγορίες. Είναι προς όφελος και των συνανθρώπων μας που έχουν υποκείμενα νοσήματα ή είναι μεγαλύτερης ηλικίας, να προφυλάσσονται, και για τον εαυτό τους και για τους υπόλοιπους ανθρώπους. «Αισθάνομαι ότι θα υπάρχει ένα ένστικτο αυτοσυντήρησης και αυτορρύθμισης της ίδιας της κοινωνίας», σημείωσε κλείνοντας.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου