Τα συμπεράσματα της ελληνικής πλευράς μετά την Σύνοδο Κορυφής.
Πριν καν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής, οι καλά γνωρίζοντες έλεγαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οριστική συμφωνία για το πως θα επιτευχθεί η ανάκαμψη στην ΕΕ, κάτι που τελικά επαληθεύτηκε.
Το χάσμα που υπήρχε σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης απέναντι στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, δεν γεφυρώθηκε. Και πλέον όλοι περιμένουν τη νέα ημερομηνία ορόσημο, αυτή της 6ης Μαίου που θα ξανασυζητηθεί το θέμα, για να δουν αν μπορεί να υπάρξει κοινός τόπος και καταφέρουν να έρθουν πιο κοντά Βορράς και Νότος της Ευρώπης.
Εως τις αρχές Μαΐου θα καταβληθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή στις επιχειρήσεις
Γιατί μέχρι τώρα υπάρχει η απόλυτη διάσταση απόψεων, με τις χώρες του Βορρά να μιλάνε για στήριξη μέσω δανεισμού και τις χώρες του Νότου να προσπαθούν για συμφωνία παροχής βοήθειας μέσω επιδοτήσεων. Η ελληνική πλευρά -που παραμένει συγκρατημένη για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων- υπογραμμίζει ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι στη χθεσινή Σύνοδο σημειώθηκε κάποια πρόοδος.
Στενός συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, με πλούσια εμπειρία σε ευρωπαϊκά θέματα, σημειώνει ότι παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν εντός της ΕΕ, αναδείχθηκε η ανάγκη για την ανάληψη δράσεων και το πιο σημαντικό είναι ότι στο τραπέζι των συνομιλιών δεν υπάρχουν πλέον συζητήσεις για δισεκατομμύρια ευρώ αλλά για τρισεκατομμύρια. Παράλληλα, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι σιγά σιγά θα γίνεται όλο και πιο κατανοητό ότι δεν συμφέρει κανέναν μία παρατεταμένη κρίση στην Ευρώπη καθώς οι συνέπειες μπορεί να είναι δραματικές.
Όπως επισημαίνουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, αυτό προκύπτει και από τη θέση που εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ μετά την συμφωνία των ηγετών της ΕΕ για τη δημιουργία ενός ταμείου που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού. «Ήταν ξεκάθαρο σε όλους πως χρειαζόμαστε ένα τέτοιο ταμείο ανάκαμψης» είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος σε δημοσιογράφους. «Θέλω να πω πολύ ξεκάθαρα πως μια τέτοια κοινή λύση είναι προς συμφέρον της Γερμανίας, επειδή τα πράγματα μπορούν να πάνε καλά για τη Γερμανία μόνο αν πάνε καλά για την Ευρώπη».
Όπως σημειώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, για να έρθει πιο κοντά η προοπτική της οριστικής συμφωνίας απαιτείται χρόνος. Και βέβαια σκληρές διαπραγματεύσεις και ζυμώσεις. Για αυτό και η εκτίμηση που υπάρχει με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι ότι δύσκολα θα βρεθεί λύση στις 6 του επόμενου μήνα και βλέπουν τον Ιούνιο ως πιθανότερο χρονικό σημείο για την επίτευξη μίας συμφωνίας.
Όσο για τη θέση της ελληνικής πλευράς, αυτή είναι ξεκάθαρη. Η στήριξη που θα δοθεί προς τα κράτη μέλη πρέπει να είναι με τη μορφή επιδοτήσεων και όχι δανείων. Αυτό τόνισε χθες στην τοποθέτηση του κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτό θα συνεχίσει να υποστηρίζει, συμπλέοντας ουσιαστικά με χώρες που έχουν πληγεί βαρύτατα από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία. Πρόκειται για την 3η και 4η οικονομική δύναμη της Ευρώπης και που ήδη μετρούν την απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών. Είναι λογικό λοιπόν αυτή την στιγμή να μπαίνουν μπροστά σε αυτή την «κόντρα» που έχει ξεσπάσει με χώρες του Βορρά, όπως η Ολλανδία και η Αυστρία που εμμένουν στην άποψη ότι η βοήθεια που θα δοθεί πρέπει να είναι με τη μορφή δανεισμού.
Η ελληνική πλευρά λοιπόν θα παραμείνει σταθερή στη θέση της για την άμεση ανάγκη δημιουργίας κοινών χρηματοδοτικών εργαλείων, ποντάροντας και στο γεγονός ότι έχει βελτιωθεί η διεθνής εικόνα της χώρας που είχε πληγεί κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης.Το ποια λύση τελικά θα προκριθεί θα φανεί το επόμενο διάστημα. Και η τελική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης που εξελίσσεται σε οικονομική, αναμένεται να καθορίσει και την εικόνα της Ευρώπης του μέλλοντος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου