Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Σύνοδος Κορυφής: Συνεχίζεται για 4η μέρα το «θρίλερ» - Εντάσεις και ξεσπάσματα κατά των «φειδωλών»


11:2720 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Βρείτε μας
Το πολιτικό «θρίλερ» στη Σύνοδο Κορυφής θα συνεχιστεί για 4η συνεχόμενη ημέρα καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής θα συνεχιστούν σήμερα, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία, γεγονός που οδήγησε σε εντάσεις και ξεσπάσματα.
Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών διαπραγματεύονται στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης για τον κορονοϊό και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ήτοι τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.
Οι διαφωνίες σε σχέση με τα χρήματα για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον τρόπο που αυτά θα δοθούν έχουν οδηγήσει στη συγκρότηση δύο «στρατοπέδων», με τις λεγόμενες «φειδωλές χώρες» να φέρνουν αντιρρήσεις. Οι «σκληροί» της Συνόδου είναι η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία και η Σουηδία.

Νέα συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής σήμερα στις 17:00

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, στις 5:30, κι έπειτα από μια νύχτα διαβουλεύσεων, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε νέα σύντομη συνεδρίαση.
Λίγη ώρα αργότερα, ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε η ολομέλεια και οι αρχηγοί των κρατών-μελών θα συναντηθούν και πάλι στις 17:00 ώρα Ελλάδος.
Την ικανοποίησή του για την πορεία των συνομιλιών εξέφρασε ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, γράφοντας στο Twitter:
«Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μόλις έφθασαν στο τέλος τους και μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το σημερινό αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα».

Οι διαφωνίες στη Σύνοδο Κορυφής

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης και την αρχική πρόταση της Κομισιόν για πακέτο 750 δισ. ευρώ, ορισμένοι από τους «φειδωλούς»  ζητούν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να μειώσει το πακέτο στα 700 δισ. και η αντιστοιχία επιχορηγήσεων και δανείων να είναι 50%-50%.
Ο Μισέλ φέρεται να αρνείται να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση και να μειώσει το ποσό των επιχορηγήσεων κάτω από τα 400 δισ. ευρώ, όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ.
Εξάλλου, μια από τις προτάσεις που κατέθεσε ο ίδιος το Σάββατο σε μια προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας, προέβλεπε μείωση σε 450 δισ. ευρώ των επιχορηγήσεων και αντίστοιχη αύξηση των δανείων στα 300 δισ. ευρώ.
Επίσης, διαφωνίες προκάλεσε η πρόταση της Κομισιόν να συνδεθεί η χορήγηση ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης με το Κράτος Δικαίου, με τις Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβενία να εναντιώνονται στον όρο αυτό.

Εντάσεις και ξεσπάσματα στη Σύνοδο Κορυφής

Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις και η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας οδήγησε σε εντάσεις και ξεσπάσματα από αρχηγούς κρατών, όπως ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατά όσων φέρνουν αντιρρήσεις.
Όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα, την Κυριακή, ο Μακρόν «χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι» χάνοντας την ψυχραιμία του με τους «φειδωλούς» και τη Φινλανδία που συνέχιζαν να εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχέδιο που παρουσίασε ο Σαρλ Μισέλ.
«Ήταν σκληρός όσον αφορά τις ανακολουθίες τους» ανέφερε μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας.
Ο Γάλλος ηγέτες ξεσπάθωσε κατά του καγκελάριου της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, όταν αυτός σηκώθηκε κι έφυγε από το τραπέζι για να απαντήσει σε μια τηλεφωνική κλήση.
Επιπλέον, συνέκρινε τον Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργό της Ολλανδίας και άτυπο ηγέτη των χωρών που προβάλλουν αντιρρήσεις, με εκείνη του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με μια πηγή, ο Μακρόν είπε πως επαφίεται στη Γαλλία και στη Γερμανία να «πληρώσουν το σχέδιο» και αυτές είναι «που μάχονται για το συμφέρον της Ευρώπης, ενώ οι ολιγαρκείς επιδεικνύουν εγωισμό και δεν κάνουν καμία παραχώρηση».
«Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να σηκωθεί να φύγει παρά να κλείσει μια κακή συμφωνία» ανέφερε η ίδια πηγή.
Σκληρές κατηγορίες εξαπέλυσε κατά των «φειδωλών» και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, κάνοντας λόγο για «εκβιασμό».
Τον όρο «φειδωλές χώρες» είχε χρησιμοποιήσει εξάλλου και την Κυριακή, γράφοντας στο Twitter:
«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Από τη μία έχουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών -συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες υπερασπίζονται το ευρωπαϊκό όραμα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς- και από την άλλη λίγες χώρες, τις λεγόμενες "φειδωλές"».
Βολές κατά του Ολλανδού ηγέτη εξαπέλυσε και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν:
«Δεν ξέρω για ποιον προσωπικό λόγο ο Ολλανδός πρωθυπουργός μισεί εμένα ή την Ουγγαρία. Αλλά επιτίθεται σκληρά. Και λέει ξεκάθαρα ότι επειδή η Ουγγαρία, κατά την άποψή του, δεν σέβεται το κράτος δικαίου, θα πρέπει να τιμωρηθεί οικονομικά» δήλωσε.

Η θέση της Ελλάδας

Το στίγμα των ελληνικών θέσεων αποτύπωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις που έκανε την Κυριακή προσερχόμενος στο Συμβούλιο:
«Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη συμβιβασμών:
«Από την πρώτη στιγμή έχω επισημάνει ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά αυτοί οι συμβιβασμοί δεν μπορεί να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν τη φιλοδοξία μας για μία γενναία Ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση του κορονοϊού και την οικονομική καταιγίδα που έχει προκαλέσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου