Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Δήμοι και περιφέρειες «βάζουν μπρος» μηχανήματα για να προλάβουν τον «Ιανό»

 

ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από 
Κυκλώνας Ιανός (22)
 0  0  0
Βρείτε μας

Δήμαρχοι και περιφερειάρχες μιλούν στο Sputnik για τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο προετοιμάζονται αυτή τη φορά για ένα έκτακτο καιρικό φαινόμενο.

Η άφιξη του κυκλώνα «Ιανού» στην Ελλάδα συνοδεύτηκε από ένα επικοινωνιακό μπαράζ: Απανωτές προειδοποιήσεις και ανακοινώσεις, αλλά και πλήθος πληροφοριών για το φαινόμενο κατακλύζουν τους πολίτες. Τι έχει αλλάξει αυτή τη φορά και ο «Ιανός» αντιμετωπίζεται με νέους όρους;

Πρόσφατη είναι η τραγωδία με τους οκτώ νεκρούς στην Εύβοια, πριν από έναν μήνα. Η φονική πλημμύρα προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει πυρά στην κυβέρνηση και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε και η μη λειτουργία του 112.

Ο κυκλώνας Ιανός είναι ένα «στοίχημα» που η ΓΓΠΠ θέλει να κερδίσει μετά τη βιβλική καταστροφή στην Εύβοια. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που το φαινόμενο αφορά τη μισή χώρα και με  τους μετεωρολόγους να το χαρακτηρίζουν επικίνδυνο και ακραίο.

Τι άλλαξε αυτή τη φορά στην προετοιμασία

Από την άλλη, υπάρχει τώρα ένα στοιχείο που όντως διαφοροποιεί τα πράγματα ως προς το πώς μπορεί να προετοιμαστεί καλύτερα η χώρα επιχειρησιακά, στην αντιμετώπιση ενός φαινομένου σαν κι αυτό.

Τον περασμένο Φεβρουάριο άλλαξε η νομοθεσία για το τι θεωρείται και πότε μπαίνει μια περιοχή σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Ως τότε, μια πληγείσα περιοχή χαρακτηριζόταν ευρισκόμενη σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» μόνο μεθεόρτια, στο τέλος δηλαδή ενός φαινομένου κι αφού τοπικοί άρχοντες και πολίτες ήταν ήδη αντιμέτωποι με σαρωτικές καταστροφές.

Πλέον, και με την αλλαγή της νομοθεσίας, οι δήμοι και περιφέρειες μπορούν να μπαίνουν σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» πριν να έρθει το φαινόμενο και με βάση τα καιρικά μοντέλα και τις προγνώσεις, αλλά κι όλα τα εργαλεία που υπάρχουν για την πρόβλεψη ενός φαινομένου.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες μπορούν να «βάζουν μπρος» μηχανήματα και να κάνουν έκτακτες εργασίες πριν το φαινόμενο αρχίσει να «χτυπάει».

Ένα μόνο παράδειγμα, ο δήμαρχος του Αργοστολίου, στην Κεφαλονιά, Θεόφιλος Μιχαλάτος δήλωσε στο Sputnik πως έχει ήδη ρίξει από νωρίς το πρωί στη μάχη τα μηχανήματα του δήμου, ενώ έχει ήδη νοικιάσει επιπλέον και από εργολάβους για να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Και τι μπορεί να κάνουν αυτά; «Να λειτουργήσουν εν είδος περιπολίας», μάς απάντησε ο δήμαρχος και προσθέτει: «Ας πούμε ότι αποκλείεται ένας δρόμος, ότι πέφτουν δέντρα ή καλώδια. Mε πολλά μηχανήματα έτοιμα να λάβουν αμέσως εντολή, αυτά τα προβλήματα θα αντιμετωπίζονται επί τόπου».  

Τα ίδια ακούσαμε και από τον Γιάννη Λέντζαδήμαρχο Ανδραβίδας–Κυλλήνης, ο οποίος έχει επιστρατεύσει μηχανήματα του δήμου, αλλά και των εργολάβων για να ελέγξουν τα φρεάτια.

Ο ίδιος, δεν κρύβει την ανησυχία του για την περιοχή του. «Έχουμε εξ αντικειμένου κακή γεωγραφική θέση. Μεγάλο μέρος της περιοχής μας είναι στο ίδιο ύψος ή και κάτω από τη θάλασσα. Την ίδια ώρα, τα πολλά νερά από τις καλλιέργειες των θερμοκηπίων, τα οποία συχνά δεν απορροφώνται, μπαίνουν μέσα στον αστικό ιστό. Από το πρωί είμαστε κινητοποιημένοι να κοιτάμε αυτό το θέμα. Περιοχές όπως η Βάρδα, η Κυλλήνη και τα Λεχαινά είναι πολύ ευάλωτες».

Όσο για τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, αυτός με τη σειρά του μας είπε: «Έχουμε να κάνουμε με ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. Σήμερα, από το πρωί οι δήμοι της Αττικής έχουν λάβει εντολή να καθαρίσουν τα φρεάτια. Επίσης, από εχθές το πρωί εντατικοποιήθηκαν περαιτέρω οι αυτοψίες και οι καθαρισμοί σε όλα τα ρέματα της Αττικής, με έμφαση σε αυτά που βρίσκονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Είμαστε έτοιμοι λοιπόν επιχειρησιακά».

Σημειώνεται εδώ ότι εκτός από τις απανωτές συσκέψεις που «τρέχουν» από το πρωί σε δήμους, περιφέρειες, αλλά και τη ΓΓΠΠ, και τις αποφάσεις που παίρνει ο ένας δήμος μετά τον άλλο για κλειστά σχολεία, κλιμάκια της ΕΜΑΚ βρίσκονται ήδη σε βάσεις στις περιοχές όπου αναμένεται να περάσει η κακοκαιρία «Ιανός».

Οι ανοιχτές πληγές που θα φωτίσει ο «Ιανός» και η αναγκαιότητα για μεγάλα έργα

Την ίδια στιγμή και μέσα σε όλο αυτό τον «πυρετό» των προετοιμασιών, κανείς από όσους μιλήσαμε δεν έκρυψε την αγωνία του για τις χαίνουσες πληγές, πολεοδομικές και φυσικές που υπάρχουν από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα κι οι οποίες δεν μπορούν να κρυφτούν κάτω από το χαλί.

Η Μάνδρα, για παράδειγμα, της οποίας το αντιπλημμυρικό έργο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, αναντίρρητα ανησυχεί τους ιθύνοντες. Η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, μιλώντας στο Sputnik, δεν έκρυψε την ανησυχία της για την περιοχή της Σάμης στην Κεφαλονιά που είναι πάντα ευάλωτη στις φυσικές καταστροφές και δεν διαθέτει ακόμα τις υποδομές που χρειάζονται.

Για την ίδια, η μεγάλη κινητοποίηση που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι μεν ένα σημαντικό εργαλείο που παρακάμπτει τη γραφειοκρατία του παρελθόντος και ανοίγει τον δρόμο για να λειτουργούν καλύτερα τα αντανακλαστικά της Πολιτικής Προστασίας, αλλά αν σε βάθος χρόνου δεν δημιουργηθούν σοβαρές υποδομές για τις φυσικές καταστροφές που μας χτυπούν ολοένα και συχνότερα, τότε όλα αυτά θα είναι ήσσονος σημασίας. Όπως μας είπε: «Η περιφέρεια μας πάσχει σε αντιπλημμυρικά έργα, έχει ανοχύρωτες περιοχές που χρειάζονται μεγάλα έργα, τα οποία όμως τώρα δημιουργούνται. Πάντως, για τον "Ιανό" είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου