Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Υποκαταμέτρηση των θανάτων από Covid στη Βρετανία, δείχνει ανάλυση

 Υποκαταμέτρηση των θανάτων από Covid στη Βρετανία, δείχνει ανάλυση

Στο Λονδίνο βρίσκεται ο Μισέλ Μπαρνιέ, πέντε εβδομάδες πριν από τη λήξη της διορίας για επίτευξη συμφωνίας

Victoria Jones/PA via AP



Απόκλιση του πραγματικού αριθμού θανάτων από Covid-19 και του επίσημου απολογισμού της κυβέρνησης καταγράφει ανάλυση της εφημερίδας Guardian.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Λέστερ, το 30% των ασθενών με Covid-19 που πήραν εξιτήριο από αγγλικά νοσοκομεία, ξαναμπήκαν εντός πέντε μηνών και σχεδόν ένας στους οκτώ από αυτούς πέθανε, εγείροντας περαιτέρω ανησυχίες για την ακρίβεια του επίσημου απολογισμού θανάτων λόγω της πανδημίας.

Εάν η μελέτη αυτή αποδειχθεί σωστή, αυτό θα σήμαινε στο μέλλον ότι χιλιάδες ασθενείς με κορονοϊό θα επανέλθουν στο νοσοκομείο και μερικοί θα πεθάνουν από επιπλοκές του ιού, χωρίς να συμπεριληφθούν στον κυβερνητικό απολογισμό.

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), που περιλαμβάνει όλους τους θανάτους στην Αγγλία, με τον Covid-19 να αναφέρεται στο πιστοποιητικό θανάτου, ήταν 13.497 ή 20% υψηλότερος από τον κυβερνητικό απολογισμό για την πανδημία στα τέλη του 2020, σύμφωνα με ανάλυση του Guardian.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα τεστ για κορονοϊό ήταν περιορισμένα τους πρώτους μήνες της πανδημίας, επομένως άτομα που πέθαναν ως ύποπτα κρούσματα του Covid-19, αλλά δεν υποβλήθηκαν σε διαγνωστικό τεστ, δεν περιλαμβάνονται στον κυβερνητικό απολογισμό θανάτων.

Ωστόσο, άτομα που πεθαίνουν από επιπλοκές του ιού, πέραν των 28 ημερών του θετικού τεστ, δεν συμπεριλαμβάνονται επίσης στα επίσημα στοιχεία για τους θανάτους λόγω Covid. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η ασυμφωνία είναι πιθανό να οδηγήσει σε  λιγότερο ακριβή παρουσίαση του πραγματικού αριθμού θανάτων λόγω κορονοϊού εκ μέρους της κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός υπολογισμός ήταν εξαρχής υποκαταμετρημένος και αναθεωρήθηκε αρκετές φορές μέχρι σήμερα - αρχικά προς τα πάνω και ακολούθως προς τα κάτω, υπενθυμίζει η εφημερίδα.

Όπως σημείωσε εκπρόσωπος της ONS, η κυβερνητική μέθοδος προσφέρει ένα «βραχυπρόθεσμο μέτρο που έχει σχεδιαστεί για να δίνει έναν ενημερωμένο απολογισμό για το πώς εξελίσσεται η πανδημία» προσθέτοντας ότι αυτό απαιτείται για «επιχειρησιακές αποφάσεις [που] χρειάζονται πιο έγκαιρα καθημερινά δεδομένα».

Ο οριστικός απολογισμός θανάτων από κορονοϊό γίνεται από τις τρεις στατιστικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά με χρονική υστέρηση. Αυτή η καθυστέρηση καθιστά δύσκολη την έγκαιρη αναφορά των ακριβέστερων αριθμών. 

Την περασμένη εβδομάδα, ο Guardian ανέφερε ότι ο πραγματικός αριθμός θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε φτάσει τους 100.000 ενώ τώρα σύμφωνα με την καταγραφή της εφημερίδας έχει υπερβεί τις 110.200.

Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει τα τελευταία στοιχεία από τις στατιστικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία στις 19 Ιανουαρίου ανήλθαν σε 90.720 στην Αγγλία και την Ουαλία, 7.488 στη Σκωτία και 2.019 στη Βόρεια Ιρλανδία. Έκτοτε, προστέθηκαν 10.013 θάνατοι που σημειώθηκαν από τότε, όπου η ημερομηνία θανάτου ήταν μετά τις 17 Ιανουαρίου στη Σκωτία και στις 8 Ιανουαρίου στα άλλα τρία έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου σύμφωνα τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου