Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Αμετανόητος για την καταστολή, αλαζόνας για την πανδημία

 Αμετανόητος για την καταστολή, αλαζόνας για την πανδημία

Κυριάκος Μητσοτάκης

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ



Παρά το διαρκές σφυροκόπημα Τσίπρα για την αστυνομική αυθαιρεσία, ο πρωθυπουργός είδε παντού «δημοκρατία» και «επιτυχίες».
Ακολουθήστε μας στο Google news 

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η κοινοβουλευτική διαδικασία της επίκαιρης ερώτησης του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας και ακραίας καταστολής που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει ουσιαστικά στα ερωτήματα του Αλέξη Τσίπρα, καταφεύγοντας σε παράθεση αριθμών και στη γνωστή τακτική να επικαλείται τις «επιτυχίες» της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας.

«Στρατηγική επιλογή η καταστολή» 

Ο Αλέξης Τσίπρας επικέντρωσε την κριτική του στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απευθύνοντας δριμύτατο «κατηγορώ» όχι μόνο για τον τρόπο με τον οποίο έχει διαχειριστεί την κρίση, αλλά και για την επιχείρηση διχασμού της κοινωνίας με αφορμή τις κινητοποιήσεις των πολιτών.

Αφού καταδίκασε με τον πλέον σαφή τρόπο την κακοποίηση του νεαρού πολίτη στη Νέα Σμύρνη από αστυνομικό, αλλά και την επίθεση στον αστυνομικό από χούλιγκαν επίσης στη Νέα Σμύρνη, τόνισε ότι «ευθύνη της πολιτείας και αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίσει ασφάλεια τόσο των πολιτών όσο και των αστυνομικών».

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι συνειδητά εφαρμόζει στρατηγική καταστολή και στήνει «σκηνικό αστυνομικού κράτους». «Επιλέγετε την όξυνση και προωθείτε τον διχασμό» στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, ενώ «επιχειρείτε να ξεφύγετε από τις ευθύνες», τόνισε και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η βία γεννά βία» και «η άκριτη και απρόκλητη καταστολή οδηγούν σε τραγωδίες».

«Αν δεν το καταλαβαίνετε αυτό, είστε ανεπαρκής, αν το καταλαβαίνετε, είστε επικίνδυνος», σημείωσε ενώ κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι θέτει στο στόχαστρο τους πολιτικούς του αντιπάλους, έχοντας την εντύπωση ότι έχει απέναντί του τον ΣΥΡΙΖΑ και την αντιπολίτευση, ενώ στην πραγματικότητα έχει απέναντί του όλη την κοινωνία.

Επίσης, μίλησε για «τάγματα εφόδου της αστυνομίας» που κακοποιούν τους νέους και τις οικογένειες που βγήκαν να κάνουν βόλτα στη γειτονιά, δημιουργώντας «κατάσταση πολιορκίας στις γειτονιές» και «εμπόλεμες ζώνες».

«Σας κατηγορώ, λοιπόν, ότι εσείς προσωπικά είστε ο ενορχηστρωτής της έντασης», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «αντί να διασφαλίσετε την ασφάλεια αστυνομικών και πολιτών και ρίξατε ευθύνες στους πολιτικούς σας αντιπάλους».

Όσον αφορά τη «συγγνώμη» που εξέφρασε ο πρωθυπουργός για τα θύματα της αστυνομικής βίας, την οποία επέκτεινε και στα θύματα αστυνομικής βίας την περίοδο που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι μπορεί να ήταν «η μόνη αξιόλογη στιγμή στην ομιλία του», αλλά με «το χαμόγελο και τη στάση του σώματός του την εκφύλισε».

Επίσης, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στα αιτήματα του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, δήλωσε:

«Η άδικη κριτική πρέπει να σταματήσει από σας, κύριε Μητσοτάκη, γιατί είστε πρωθυπουργός».

«Πρέπει να σταματήσετε να ταυτίζεται όσους έχουν αγωνία για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσους δεν θέλουν να κάνουν ήρωα ένα καταδικασμένο για εγκλήματα κατά της δημοκρατίας, με την τρομοκρατία. Εργαλειοποιείτε μια υπόθεση τρομοκρατίας για να χτυπήσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Δεν σας το επιτρέπω».

«Θέλετε νεοαγανακτισμένους, στηρίζετε τρομοκράτες»

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, επέμεινε στην τακτική να συνδέει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τα επεισόδια, και παρά το γεγονός ότι χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός του ξυλοδαρμού πολίτη από αστυνομικό, και το καταδίκασε, πρόσθεσε: «Την ίδια στιγμή βέβαια δεν μπορώ να ξεχάσω ότι η αστυνομία βρέθηκε στην πλατεία επειδή υπήρχε συνωστισμός» συμπλήρωσε και επαίνεσε τους αστυνομικούς για τους ελέγχους των μέτρων κατά του κορονοϊού.

«Οι αστυνομικοί είναι παιδιά της διπλανής πόρτας» είπε, πάντων και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι τους στοχοποιεί. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πάγια τακτική της κυβέρνησης εγκάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι υποκινεί τις δημόσιες συγκεντρώσεις συμβάλλοντας στη μετάδοση της πανδημίας, και τον κάλεσε να πει αν γνωρίζει ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ευρώπη που να υποστηρίζει ανοιχτά τα καλέσματα σε συγκεντρώσεις και δημόσιες διαδηλώσεις «αναλαμβάνοντας το ρίσκο, όπως εσείς είπατε, να συμμετέχουν στη διασπορά του κορονοϊού».

«Προφανώς και οι διαδηλώσεις δεν είναι ο μόνος λόγος που έχουμε αύξηση των κρουσμάτων αλλά αναρωτιέμαι αν αυτό είναι υπεύθυνη στάση από αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» συνέχισε και τον κατηγόρησε ότι «θέλετε να ψαρέψετε στα θολά νερά της πανδημίας για να δημιουργήσετε πλατείες με νεοαγανακτισμένους».

«Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος επενδύει στην έννοια της ενότητας και ποιος υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση» είπε ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένταση και αλλά και ότι υπονομεύει τα μέτρα για τον κορονοϊό με αφορμή τις διαδηλώσεις.

«Θα μιλήσω για ένα μεγάλο κίνδυνο να μετατρέψουν κάποιοι την πανδημία κατά της υγείας σε κίνδυνο κατά της κοινωνίας και να εκμεταλλευτούν την εύφλεκτη ύλη της κόπωσης για τα περιοριστικά μέτρα, που όλοι ομολογούμε πως είναι αναγκαία. Να ανάψουν μία φωτιά που θα κάψει την ενότητα και την ασφάλεια των πολιτών» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Επίσης, αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις για την υπόθεση Κουφοντίνα, συνδέοντας κάθε μορφή αντίδρασης με την απεργία πείνας του καταδικασμένου για τρομοκρατία. Και προσπαθώντας να συνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ με το θέμα, είπε μεταξύ άλλων ότι «βρέθηκαν τρεις βουλευτές σας να υποστηρίζουν μια κατάληψη που έγινε με διακύβευμα τον Κουφοντίνα», αναφερόμενος στο ΑΠΘ και τη κατάληψη των φοιτητών που ζητούν να μην υπάρχει αστυνομική παρουσία στα πανεπιστήμια.

«Γύρω από το θέμα του Κουφοντίνα πολλοί θέλησαν να ξαναγράψουν την ιστορία», είπε. «Ίσως κάποιοι ποντάρουν ότι οι σημερινοί 20αρηδες δεν γνώρισαν τον Παύλο Μπακογιάννη, ένα άτακτο παιδί της παράταξης του που σίγουρα θα τον ψήφιζαν οι σημερινοί νέοι εάν σήμερα ζούσε» πρόσθεσε.

Και αναφερόμενος στο θέμα της πανδημίας, για μια ακόμη φορά «ευλόγησε τα γένια» της κυβέρνησης λέγοντας ότι τα στοιχεία δεν δείχνουν παταγώδη αποτυχία, σημειώνοντας ότι ο δείκτης που μετρά την επιτυχία ή αποτυχία μιας κυβέρνησης σε αυτό το ζήτημα, είναι ο αριθμός των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους σε σχέση με άλλες χώρες. 

«Εκεί η Ελλάδα έχει την 4η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη», είπε καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του, ενώ πρόσθεσε ότι «θα είχαμε θρηνήσει ακόμα 7.000 συμπολίτες μας αν ήμασταν στον μέσο όρο της Ε.Ε.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου