Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Self test: Πρεμιέρα από Δευτέρα για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Για ποιους είναι υποχρεωτικά

 


Self test - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.04.2021
Βρείτε μας
Δωρεάν θα προμηθεύονται τα self test οι εργαζόμενοι σε τομείς του ιδιωτικού τομέα στους οποίους καθίστανται υποχρεωτικά.
Υποχρεωτικά θα είναι τα self test από τη Δευτέρα για συγκεκριμένες κατηγορίες του ιδιωτικού τομέα, ενώ σε περίπτωση που δεν τηρηθεί το μέτρο και ο εργαζόμενος βρίσκεται στο πόστο του, τότε υπάρχει ο κίνδυνο προστίμων.
Στον …χορό των self test μπαίνουν από αύριο οι εργαζόμενοι σε:
λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων,
εστίαση,
μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές),
υπηρεσίες καθαρισμού,
κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής,
Τυχερά παιχνίδια και στοίχημα.
Επίσης, προστέθηκαν οι εργαζόμενοι σε χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, ενώ με self test υποχρεωτικά για την επαναλειτουργία των σχολών οδήγησης.
Self test - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.04.2021
Ελλάδα
Self test από Δευτέρα για εκατοντάδες εργαζόμενους: Αναλυτικά τι ισχύει, ποιοι κλάδοι προστέθηκαν
Στον δημόσιο τομέα, υποχρεωτικά θα κάνουν τεστ οι εργαζόμενοι σε ΚΕΠ, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» (ΟΤΑ), στην καθαριότητα, οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.
Τα self test θα γίνονται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα πριν οι εργαζόμενοι εμφανιστούν στους χώρους εργασίας τους, ενώ θα μπορούν να παραλάβουν τα τεστ δωρεάν με το ΑΜΚΑ τους από τα φαρμακεία.

Η διαδικασία

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στους παραπάνω τομείς του ιδιωτικού τομέα:
Θα μπαίνουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
Θα πηγαίνουν στην κατηγορία που αφορά στους εργαζόμενους.
Θα μεταφέρονται αυτόματα στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr.
Θα πατούν στη «Δήλωση αποτελεσμάτων για ΕΡΓΑΝΗ».
Ο εργαζόμενος πηγαίνει κανονικά στην εργασία του με αρνητικό αποτέλεσμα self test.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να επαναλάβει το τεστ με rapid ή μοριακό είτε σε δωρεάν δημόσια δομή, είτε με δικά του έξοδα σε ιδιωτική δομή.
Σε περίπτωση που βγει θετικό το επαναληπτικό τεστ θα λαμβάνει μια βεβαίωση για να μπορεί να εξαιρεθεί από την εργασία του και να μπει σε καραντίνα. Αν είναι αρνητικό, εκδίδεται πάλι βεβαίωση για την προσέλευση στην εργασία.
Οι δηλώσεις αποτελεσμάτων self test θα είναι ανοιχτές από τις 19 έως τις 25 Απριλίου.

Τα πρόστιμα

Τα self test είναι υποχρεωτικά γεγονός που σημαίνει ότι αν δεν τηρηθεί η διαδικασία, τα πρόστιμα σε περίπτωση ελέγχου του ΣΕΠΕ είναι βέβαια.
Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self-test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τους εργαζομένους του για την υποχρέωσή τους να υποβληθούν σε self-test και τις συνέπειες που θα επέλθουν αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου