Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Κρίση στην Ιερουσαλήμ: Το χρονικό μιας αναμενόμενης έκρηξη

Κρίση στην Ιερουσαλήμ: Το χρονικό μιας αναμενόμενης έκρηξης


Ακολουθήστε μας στο Google news

Η κλιμάκωση της έντασης στην Ιερουσαλήμ και οι αιματηρές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα δημιουργούν για πολλοστή φορά εκρηκτικές συνθήκες στην περιοχή, όμως, πώς φτάσαμε σε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων ετών;

Το χρονικό μιας αναμενόμενης έκρηξης

Οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις για μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις που έχει ζήσει η περιοχή τα τελευταία χρόνια, ενώ ήδη μετράμε δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Τι συμβαίνει στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη;

Η Ιερουσαλήμ βιώνει τη χειρότερη αναταραχή εδώ και χρόνια με εκατοντάδες Παλαιστίνιους διαδηλωτές να έχουν τραυματιστεί από την ισχυρή αστυνομική καταστολή. Η βία εξαπλώθηκε στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη και οι αραβικές κοινότητες του Ισραήλ πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Τι προκάλεσε την αύξηση της βίας;

Όλα σχετίζονται με την εδώ και μισό αιώνα στρατιωτική κατοχή από το Ισραήλ και τις συνεχείς προσπάθειες να έχει ασφυκτικό έλεγχο στις ζωές των Παλαιστινίων. Η συσσωρευμένη οργή ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες με αποκορύφωμα τη Δευτέρα.

Ποιο είναι το παρασκήνιο πίσω από τα γεγονότα;

Μετά από τα θετικά προς το Ισραήλ βήματα που έκανε η κυβέρνηση Τραμπ και οι προσπάθειες του Τελ Αβίβ να επεκτείνουν τον έλεγχο στα παλαιστινιακά εδάφη οι ελπίδες για επίλυση στην κρίση που μαίνεται εδώ και δεκαετίες είναι ελάχιστες. Οι τελευταίες εκλογές στο Ισραήλ ενδυνάμωσαν περαιτέρω την ακροδεξιά της χώρας, βάζοντας στην κυβέρνηση Νετανιάχου ένα κόμμα Εβραίων υπερεθνικιστών. Το πρόσφατο αποτέλεσμα της κάλπης βάζει δύσκολα στον πρωθυπουργό, ο οποίος προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία ενισχύοντας το προφίλ του, ενώ είναι αντιμέτωπος με νομικές διαδικασίες για σειρά σκανδάλων.

Στον αντίποδα η απόφαση του Μαχμούντ Αμπάς, του 85χρονου ηγέτη της όχι και τόσο δημοφιλούς Παλαιστινιακής Αρχής, να αναβάλει τις προγραμματισμένες εκλογές έφερε εκνευρισμό στους Παλαιστίνιους. Οι τελευταίες εκλογές πραγματοποιήθηκαν το 2008.

Η απόφαση του Αμπάς, στέρησε από την κυρίαρχη στη Γάζα, Χαμάς την ευκαιρία να δείξει τη δύναμή της μέσω της κάλπης. Η οργάνωση σκόπευε να κατέβει στις εκλογές έχοντας την Ιερουσαλήμ ως κεντρικό της θέμα και με μια λίστα με την χαρακτηριστική ονομασία «Η Ιερουσαλήμ είναι το Πεπρωμένο Μας», αναλαμβάνοντας το ρόλο του υπερασπιστή του τεμένους Αλ Ακτσα και υποσχόμενη να πολεμήσει «μέχρι να απελευθερωθεί» η πόλη. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών της επέτρεψαν να δείξει ότι παραμένει πολύ σημαντικός παίκτης, με μεγάλη δημοφιλία μεταξύ των Παλαιστινίων.

Τι έχει συμβεί από τότε;

Πριν από περίπου έναν μήνα ξεκίνησε η ιερή γιορτή του Ραμαζανιού με τους Παλαιστίνιους να διαμαρτύρονται για μη αναγκαίους περιορισμούς από την ισραηλινή αστυνομία, η οποία τους εμπόδιζε να συγκεντρωθούν έξω από την Παλιά Πόλη, μια άτυπη παράδοση μετά τις απογευματινές προσευχές.

Η αυξημένη καταστολή και τα περιστατικά παρενόχλησης Παλαιστινίων που καταγράφηκαν σε βίντεο που διακινήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όξυναν περισσότερο της κατάσταση. 

Το αποκορύφωμα ήρθε στα τέλη Απριλίου με εκατοντάδες ακροδεξιούς Ισραηλινούς να πραγματοποιούν πορεία φωνάζοντας «θάνατος στους Άραβες». 

Πώς προέκυψε η κλιμάκωση την περασμένη εβδομάδα;

Η οργή μεγάλωσε, καθώς αναμενόταν, τη Δευτέρα, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για να δώσει την άδεια στις ισραηλινές αρχές να κάνουν έξωση σε δεκάδες Παλαιστίνιους από γειτονιά της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και να δώσουν τα σπίτια τους σε Εβραίους εποίκους. Την ίδια ημέρα χιλιάδες εθνικιστές Ισραηλινοί είχαν προγραμματίσει πορεία μέσα στις μουσουλμανικές γειτονιές για την επέτειο της κατάληψης της Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ το 1967.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να αναβάλει την έκδοση της απόφασης, ενώ η παρέλαση άλλαξε πορεία, όμως η κατάσταση είχε ήδη αρχίσει να ξεφεύγει από τον έλεγχο.

Ποια η ιστορία των εξώσεων;

Οικογένειες Εβραίων υποστηρίζουν ότι έχασαν τις περιουσίες τους στη γειτονιά Σείχ Τζαρά κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1948. Μετά από δύο δεκαετίες το Ισραήλ ανακατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ από τις δυνάμεις της Ιορδανίας. 

Σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία, οι Εβραίοι που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν τίτλους κτήσης πριν από το 1948 μπορούν να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους. Δεν υπάρχει αντίστοιχος νόμος για τους Παλαιστίνιους που έχασαν τα σπίτια τους στη Δυτική Ιερουσαλήμ. 

Γιατί είναι η Ιερουσαλήμ στο επίκεντρο;

Η πόλη ήταν πάντα στην καρδιά της κρίσης μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ, καθώς αποτελεί ιερή πόλη τόσο για τους μουσουλμάνους όσο και για τους Εβραίους. Το Δυτικό Τείχος της Παλιάς Πόλης είναι μέρος του πιο ιερού μνημείου του ιουδαϊσμού, του Όρους του Ναού. Είναι μέρος, όμως και του Τεμένους Αλ Ακσά, που είναι το τρίτο πιο ιερό μνημείο για το Ισλάμ.

Πώς αποτιμάται ιστορικά η τωρινή βία;

Δεν έχει υπάρξει ποτέ κάποια περίοδος ηρεμίας μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, οπότε δεν είναι εύκολο να υπάρξει σαφής αποτίμηση της παρούσας κατάστασης. Ωστόσο, το τελευταίο αιματηρό περιστατικό στην Ιερουσαλήμ καταγράφεται το 2017. Τότε η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να εγκαταστήσει ανιχνευτές μετάλλων στο τέμενος Αλ Ακσά είχε προκαλέσει έκρηξη και συγκρούσεις για αρκετές εβδομάδες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου