Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Φωτιά στην Εύβοια: Οι φλόγες "τρώνε" το νησί για 8η μέρα - Επέστρεψαν στο Πευκί, "μάχη" στο Ασμήνι

 


Πυροσβέστες και κάτοικοι προσπαθούν να ελέγξουν την πυρκαγιά έξω από το χωριό Γαλατσώνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.08.2021
Βρείτε μας
Ελεύθερος αφέθηκε ο ύποπτος που είχε προσαχθεί για εμπρησμό - Αγώνας δρόμου από ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.
Αδιάκοπα για όγδοη ημέρα συνεχίζεται η «μάχη» με τις φλόγες στη Βόρεια Εύβοια, όπου η φωτιά συνεχίζει να κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της σκορπώντας στάχτη και τρόμο.
Το μέτωπο έχει μεταφερθεί τις τελευταίες ώρες στο Ασμήνι, όπου παρά την εντολή εκκένωσης, πολλοί κάτοικοι έχουν μείνει πίσω, βοηθώντας με αυτοθυσία τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο για τον περιορισμό της φωτιάς.
Η πύρινη λαίλαπα πέρασε την αντιπυρική ζώνη που είχαν δημιουργήσει οι πυροσβέστες στο σημείο, ενώ οι φλόγες επέστρεψαν στο Πευκί, ακολουθώντας πορεία παράλληλη με αυτήν πριν από δύο ημέρες, προκειμένου να κάψουν ό,τι απέμεινε!
«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ασμήνιο Ευβοίας εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία. Εκκενώστε προς Ιστιαία. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρεται στο μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους στο Ασμήνι.
Πολλοί από αυτούς ωστόσο, στην πλειοψηφία τους νέοι, αρνούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή και τις περιουσίες τους, δίνοντας τη δική τους «μάχη».
Η νέα αναζωπύρωση που σήμανε συναγερμό ξέσπασε σε σημείο μεταξύ Αβγαριάς και Γαλατσώνας, καθώς εκεί υπήρχε αρκετή καύσιμη ύλη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ελεύθερος αφέθηκε τελικά ο ύποπτος για εμπρησμό που προσήχθη νωρίτερα στο Ασμήνι.
Ηλικιωμένη γυναίκα αντιμέτωπη με τη φωτιά στο χωριό Γούβες στην Εύβοια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.08.2021
Ηλικιωμένη γυναίκα αντιμέτωπη με τη φωτιά στο χωριό Γούβες στην Εύβοια
Την ίδια ώρα, ισχυρή πυροσβεστική δύναμη επιχειρεί στην Καστανιώτισσα, η οποία βρίσκεται στον δρόμο του πύρινου μετώπου.
Στη δασική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια επιχειρούν αυτήν τη στιγμή 873 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 229 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα: από την Κύπρο 40 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από την Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από τη Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από τη Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα και από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.
Σημαντική είναι και η βοήθεια από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.
Από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν 14 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων τριών από τη Σερβία, δύο από την Ελβετία, ενός της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού, δύο της Αιγυπτιακής Αεροπορίας Στρατού και ενός συντονιστικού.
Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν επίσης το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.
Στο μεταξύ, ολονύχτια ήταν η μάχη με τις φλόγες στο χωριό Καματριάδες, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς με κατεύθυνση προς Ιστιαία και Αιδηψό, όπου εκεί η κατάσταση θεωρείται πλέον υπό έλεγχο.
«Στο μέτωπο των Καματριάδων τα πράγματα είναι υπό έλεγχο. Μάχη σώμα με σώμα. Δημότες και πυροσβέστες καταθέτουν ψυχή. Η φωτιά δεν έσβησε στη θάλασσα γιατί ρίξαμε νερό. Με εναέρια και επίγεια μέσα», ανέφερε ο δήμαρχος Ιστιαίας- Αιδηψού κ. Γιάννης Κοντζιάς στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινότητας Καματριάδες, Θ. Κουτσουμπάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Τρίτης (10/08), εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα ελεγχθεί το μέτωπο στο χωριό, ενώ με τη συνδρομή των εναέριων δυνάμεων θα σβήσει.
Νωρίτερα υπενθυμίζεται, ότι η φωτιά κατευθύνθηκε από την Αβγαριά στα Καμάρια, όπου σχηματίστηκε ανθρώπινη αλυσίδα για να ανακοπεί η πορεία του πύρινου μετώπου.
Αν και οι φλόγες πέρασαν από την αντιπυρική ζώνη που είχαν δημιουργήσει κάτοικοι και πυροσβέστες περιμετρικά του χωριού, τελικά δεν έκαψαν τα σπίτια.

Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Την ίδια ώρα, ολόκληρα χωριά παραμένουν για μέρες χωρίς ρεύμα, ενώ πολλά από αυτά και χωρίς νερό.
Χιλιάδες κολώνες ρεύματος έχουν καταστραφεί στη Βόρεια Εύβοια, ενώ χιλιόμετρα καλωδίων παραμένουν στους δρόμους, όπως και μετασχηματιστές μαζί με άλλα άχρηστα υλικά μετά το πέρασμα της φωτιάς.
Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν να επισκευάσουν τα κατεστραμμένα τμήματα, ωστόσο εμφανίζονται συνεχώς νέα.
Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ Γιώργο Αθανασιάδη, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ:
«Συνολικά στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας από την αρχή της φωτιάς μέχρι χθες έμειναν χωρίς ρεύμα 15.000 άνθρωποι. Μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουμε αποκαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος και μένουν περίπου 4.500 άνθρωποι είδαν και πάλι ρεύμα στα σπίτια τους αφού αποκαταστάθηκαν τα δίκτυα».
Αναφερόμενος, δε, στην κατάσταση για τον Δήμο Ιστιαίας- Αιδηψού σημειώνει πως «με βάση τα στοιχεία που είχαμε μέχρι χθες δεν είχαν ρεύμα 6.000 άνθρωποι και αυτή τη στιγμή μάς απομένουν ακόμα περίπου 2.000 άνθρωποι να πάρουν ρεύμα».
«Στα περισσότερα χωριά του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού υπάρχουν προβλήματα με τις φωτιές και δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση», πρόσθεσε, καταλήγοντας:
«Κινούμαστε πολύ γρήγορα κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν. Ενισχύουμε συνεχώς τα συνεργεία μας αρκεί να έχουν μέτωπο να δουλέψουν. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις όλες τις καμένες περιοχές για να αποκαταστήσουμε τις βλάβες».
Ήδη αυτήν τη στιγμή δουλεύουν νυχθημερόν 115 άτομα για την αποκατάσταση της ρευματοδότησης των καμένων περιοχών.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι πολλά χωριά εκτός από την έλλειψη του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν και έλλειψη νερού, καθώς έχουν «νεκρώσει» τα περισσότερα αντλητικά συγκροτήματα. Εκτός μάλιστα από τους κατοίκους, πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα βυτιοφόρα που δεν έχουν από πού να γεμίσουν νερό για να το μεταφέρουν στα πυροσβεστικά.
Φωτιά στην Εύβοια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.08.2021
Φωτιά στην Εύβοια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου