Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Η εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό για τα μέτρα στήριξης των πυρό...

Μέτρα στήριξης πυρόπληκτων: Έως 150.000 ευρώ για ανακατασκευή σπιτιού-70% αποζημίωση σε επιχειρήσεις

Κυριάκος Μητσοτάκης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.08.2021
Βρείτε μας
Τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων εισηγήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην εισήγησή του για τα μέτρα στήριξης των πρυόπληκτων προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι για το νέο ξεκίνημα της Εύβοιας, αποφάσισε να συστήσει ειδική επιτροπή οικονομικής ανασυγκρότησης, με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο.
Ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας το πλαίσιο των μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων, σημείωσε ότι αυτό αφορά σε τρία επίπεδα: Το πρώτο επίπεδο αναφέρεται στις άμεσες αποζημιώσεις για πυρόπληκτους σε κάθε περιοχή της χώρας και αν βρίσκεται και η έγκριση μιας σειράς από μέτρα ανακούφισης για όλους όσους δοκιμάστηκαν από τη φωτιά (πχ αναστολές οφειλών και φορολογικών υποχρεώσεων). Το δεύτερο επίπεδο αφορά στα έργα αποκατάστασης των πληγέντων περιοχών και το τρίτο είπεδο αναφέρεται στον μεσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της παραγωγικής ανασυγκρότησης, ειδικά της περιοχής της Βόρειας Εύβοιας.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και τα οποία θα εξειδικευτούν κατά τις ανακοινώσεις των αμρόδιων υπουργών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστά τα εξής:
Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 για όσες κατοικίες έχουν υποστεί καταστροφές και ζημιές.
Άμεση προκαταβολή ύψους 20.000, 12.000 ή 5.000 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό φθοράς κάθε κτιρίου. Τα ποσά θα καταβάλλονται με μία απλή αίτηση από τις 18 Αυγούστου στην πλατφόρμα arogi.gov.gr.
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που επλήγησαν, θα αποζημιωθούν με το 70% των απωλειών τους, ενώ το 20% θα δοθεί ως προκαταβολή. Επίσης, για τα ακίνητά τους θα λαμβάνουν άμεση προκαταβολή ύψους 22.000, 12.000 ή 5.000 ανάλογα με την έκταση των ζημιών.
Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.
Αναστέλλονται ασφαλιστικές, φορολογικές, δανειακές υποχρεώσεις, όπως και πλειστηριασμοί.
Καθιερώνεται επιδότηση ενοικίου έως 500 ευρώ για τους πυρόπλητκους, μέχρι να επισκευαστούν τα σπίτια τους.
Μάλιστα, όπως είπε ο πρωθυπουργός για τους δήμους Μαντουδίου και Ιστιαίας στην Εύβοια, τα τελευταία μέτρα θα ισχύσουν για όλους τους κατοίκους, ανεξάρτητα από το εάν υπέστησαν ζημιές και οι τοπικές επιχειρήσεις θα έχουν δικαίωμα αναστολής των συμβάσεων εργασίας για τρεις μήνες, ενώ ξεχωριστή μέριμνα θα υπάρξει για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των δύο δήμων.
Παράλληλα, σημείωσε ότι σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπογράφεται αύριο, περιλαμβάνεται μια σειρά από καινοτομίες για την επιτάχυνση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου