Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Οπισθοχώρηση από το Μαξίμου

 

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει πίσω και να πει πως η συνεδρίαση της Βουλής κατά την οποία θα συζητηθούν τα πορίσματα των κομμάτων από την εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές δεν θα είναι κλειστή, αφήνοντας ωστόσο επισήμως ένα θολό τοπίο γύρω από τις προθέσεις της σχετικά με τον χαρακτηρισμό των πορισμάτων.

Σε άτακτη υποχώρηση υποχρεώθηκε το μέγαρο Μαξίμου μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσαν οι νέες πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και οι σχεδιασμοί του για κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής κατά την οποία θα συζητηθούν τα πορίσματα των κομμάτων από την εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές, καθώς και για τον χαρακτηρισμό των πορισμάτων αυτών ως «απόρρητων», με διαρκή στόχο τη συσκότιση και τη συγκάλυψη της υπόθεσης.

Μετά τον σάλο, λοιπόν, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει πίσω και να πει πως η συνεδρίαση της Ολομέλειας δεν θα είναι κλειστή, αφήνοντας ωστόσο επισήμως ένα θολό τοπίο γύρω από τις προθέσεις της σχετικά με τον χαρακτηρισμό των πορισμάτων, την ώρα που αντί για τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της πλειοψηφίας -σε αντίθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης- προχώρησε μόνο σε μια σχετική διαρροή, επιμένοντας στη λογική του «απορρήτου».

Την οπισθοχώρηση του Μαξίμου σήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, λέγοντας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι «η απόφαση για το πώς θα γίνει η Ολομέλεια αφορά τη Διάσκεψη των Προέδρων. Από εκεί και πέρα, η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας να είναι κλειστή. Δεν έχει υπάρξει ξανά στο παρελθόν συνεδρίαση της Ολομέλειας που να είναι κλειστή. Η άποψή μας είναι ότι η συνεδρίαση πρέπει να είναι ανοιχτή», ωστόσο θέλησε να προσθέσει ότι «από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων που τα κόμματα θα καταρτίσουν και θα καταθέσουν, πρέπει να λάβουν υπόψη τον πολύ ιδιαίτερο και ευαίσθητο χαρακτήρα των ζητημάτων με τα οποία ασχολούνται τα πορίσματα αυτά», βάζοντας έτσι ξανά θέμα «απορρήτου» σε σχέση με τα πορίσματα.

Επιπλέον κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν χθες ότι κάποια κομμάτια που αφορούν το πόρισμα της πλειοψηφίας μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα και κάποια άλλα όχι και σε αυτό το πλαίσιο η Ν.Δ. προχώρησε μόνο στη διαρροή σχετικά με το δικό της πόρισμα. Κάτι που έρχεται ασφαλώς σε πλήρη σύγκρουση με την τελική κυβερνητική απόφαση για ανοιχτή συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού θέτει ζήτημα «απορρήτου» για σημεία της συζήτησης και άρα και το εξής ερώτημα: Θα απαγορεύσει η Ν.Δ. στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να συζητήσουν για συγκεκριμένα κομμάτια του πορίσματος;

Την ίδια ώρα, το μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη «μαύρη λίστα» Μητσοτάκη και κυρίως να αμβλύνει τις εσωκομματικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την κυβερνητική διαρροή για την ύπαρξή της, αναγκάστηκε χθες να προχωρήσει σε μια διάψευση, κατόπιν εορτής.

Ετσι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος ρωτήθηκε αν αληθεύουν τα όσα έχουν γραφτεί στον Τύπο για τη «μαύρη λίστα» του πρωθυπουργού, στην οποία τοποθετεί υπουργούς και βουλευτές του που δεν βγήκαν να τον στηρίξουν για τις υποκλοπές, απάντησε: «Οχι βέβαια. Νομίζω ότι οι υπουργοί, η κυβέρνηση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έχουν αναδείξει πλήρως όλη μας την επιχειρηματολογία και το σκεπτικό μας γύρω από την υπόθεση αυτή, απολύτως ευθυγραμμισμένη με αυτό που για μας αποτελεί προτεραιότητα. Δηλαδή, το να μη μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή και να προκύψουν πολύ ουσιαστικές προτάσεις βελτίωσης του πλαισίου που διέπουν τα ζητήματα αυτά».

Φυσικά η διαρροή είναι απολύτως υπαρκτή, προέρχεται από το ίδιο το μέγαρο Μαξίμου και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» (της οποίας η πρόσβαση στην πληροφόρηση που εκπορεύεται από το Μαξίμου δεν αμφισβητείται), υπό τον τίτλο: «Black list». Υπενθυμίζουμε πως το δημοσίευμα αυτό έλεγε ότι από τότε που έσκασε το θέμα των υποκλοπών «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σημειώσει στο μπλοκάκι του με πολύ σχολαστικό τρόπο» τους υπουργούς και βουλευτές του που τον στήριξαν και αυτούς που ήταν «εξαφανισμένοι».

Η «Εφ.Συν.» προχώρησε παρακάτω το ρεπορτάζ και το ανέδειξε σε βασικό της θέμα, εκθέτοντας τις πρακτικές του κ. Μητσοτάκη που διαχωρίζει το κόμμα του ανάμεσα σε αυτούς που τον βοηθούν να συγκαλύψει το σκάνδαλο και σε αυτούς που αρνούνται να το κάνουν, αφήνοντας έτσι να πλανιέται πάνω από τους δεύτερους η απειλή ότι θα υπάρξουν συνέπειες σε βάρος τους. Ετσι αφού το μέγαρο Μαξίμου είχε πια εκτεθεί, ήταν πλέον, μετά από σειρά ημερών, υποχρεωμένο να διαψεύσει. Ομως το μήνυμα που περιείχε αυτή η διαρροή, δηλαδή η απειλή του πρωθυπουργού προς τα στελέχη του, είχε ήδη σταλεί.

Μπορεί η είδηση να διαψεύστηκε αλλά η απειλή συνεχίζει να επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια των «γαλάζιων» υπουργών και βουλευτών. Οπως συνεχίζουν να υπάρχουν και οι αντιδράσεις που η απειλή αυτή προκαλεί εσωκομματικά. Οσο και αν ο κ. Οικονόμου θέλησε να μιλήσει για «ευθυγράμμιση» των στελεχών της Ν.Δ., κάνοντας για άλλη μια φορά σαν να μη βλέπει τη στάση βουλευτών της Ν.Δ. που έχουν εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή τους στους χειρισμούς του Μαξίμου, με πρώτο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Οσο για το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ που συνεχώς λέει ότι θα βελτιώσει το Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να μεταθέσει τη συζήτηση κάπου αλλού αντί για τις δικές του σοβαρές ευθύνες, είναι γνωστό ότι ο πρωθυπουργός το έχει αλλάξει ήδη πολλές φορές: μεταφέροντας την αρμοδιότητα της ΕΥΠ στον εαυτό του, αλλάζοντας τον νόμο για να τοποθετηθεί στη θέση του διοικητή ο εκλεκτός του, Π. Κοντολέων, που δεν είχε τα τυπικά προσόντα, προχωρώντας το 2021 στην απαγόρευση, με αναδρομική ισχύ, της δυνατότητας γνωστοποίησης των υποκλοπών στους παρακολουθούμενους για λόγους «εθνικής ασφάλειας» και με την τελευταία ΠΝΠ που ήταν μόνο ένα «φύλλο συκής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου