Με δύο διαφορετικές ταχύτητες κινούνται τα επιτόκια των δανείων και των καταθέσεων, στη σκιά των αυξήσεων που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Έτσι, ενώ στην περίπτωση των δανείων η αύξηση στο κόστος μετακυλίεται είτε αυτούσιο, είτε σε μεγάλο βαθμό, οι καταθέτες είναι οι μεγάλοι χαμένοι, καθώς ακόμα οι αποδόσεις παραμένουν ουσιαστικά μηδενικές.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, ακόμα και αν οι αυξήσεις των επιτοκίων συνεχιστούν, ειδικά στην περίπτωση των καταθέσεων ταμιευτηρίου, δεν πρόκειται να υπάρξουν μεγάλες μεταβολές. Γεγονός που σημαίνει ότι όσοι έχουν διαθέσιμα κεφάλαια και αναζητούν αντίβαρο στον πληθωρισμό θα πρέπει να ψάξουν αλλού

Αυξήσεις στο κόστος δανεισμού

Αναλυτικά, ως προς το δανειακό σκέλος, ήδη καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, είτε αυτά είναι στεγαστικά, είτε επιχειρηματικά.
Αυτή τη στιγμή το Euribor 3μήνου, με βάση το οποίο υπολογίζονται οι δόσεις των περισσότερων στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου διαμορφώνεται στο 1,288, έναντι 0 που ήταν πριν το ντόμινο των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ. Μάλιστα, σύμφωνα με αναλυτές, αναμένεται να «σκαρφαλώσει» ακόμη και πάνω από το 2% εφόσον συνεχιστεί η πολιτική της ανόδου των επιτοκίων, τόσο κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 27 Οκτωβρίου όσο και τους επόμενους μήνες.

Σε απόλυτους αριθμούς, αυτό για ένα μέσο στεγαστικό δάνειο μεταφράζεται σε μηνιαία αύξηση του κόστους της τάξης των 100-150 ευρώ.

Αντίστοιχα, αναφορικά με την επιχειρηματική πίστη, το Εuribor 6μήνου, με βάση το οποίο και υπολογίζεται το κόστος των περισσότερων επιχειρηματικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1,89700. Αυτό σημαίνει ότι έχει ήδη προεξοφλήσει τις μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τα χρήματα που καλούνται να καταβάλουν οι επιχειρήσεις για την εξυπηρέτηση των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Ως προς τα νέα δάνεια με σταθερό επιτόκιο, εδώ οι αυξήσεις είναι πιο περιορισμένες, καθώς οι τράπεζες επιδιώκουν ειδικά τα στεγαστικά να παραμείνουν δελεαστικά, εκτιμώντας παράλληλα ότι σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα τα επιτόκια θα ισορροπήσουν χαμηλότερα. Έτσι, σε σχέση με τις αρχές του καλοκαιριού η αύξηση είναι της τάξης των 50 με 100 μονάδων βάσης, ανάλογα και με τη σταθερή διάρκεια του δανείου. Δηλαδή, σαφώς μειωμένη σε σχέση με τη μέχρι στιγμής άνοδο του Euribor αλλά και τις προβλέψεις των αναλυτών για τη μελλοντική του πορεία.

Στο ναδίρ οι καταθέσεις

Στον αντίποδα όλων αυτών, χαμένοι βγαίνουν οι καταθέτες και κυρίως αυτοί που έχουν διαθέσιμα ποσά της τάξης των έως 50.000 ευρώ. Με άλλα λόγια, η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών παίρνει μηδενικές ή σχεδόν μηδενικές αποδόσεις για τις αποταμιεύσεις τους.

Επίσης, για πρώτη φορά στα χρονικά υπάρχει τόσο μεγάλη ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια των καταθέσεων και τον πληθωρισμό, ο οποίος σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία εκτινάχθηκε στο 12%. Μάλιστα, τραπεζικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι οι αυξήσεις στις καταθέσεις θα αργήσουν και όταν γίνουν δεν θα είναι παραπάνω από 50 ή το πολύ 100 μονάδες βάσης.

Γεγονός που με τη σειρά του ωθεί εκείνους που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις να αναλάβουν επενδυτικό ρίσκο, τοποθετώντας τα χρήματά τους σε ομόλογα ή άλλα χρεόγραφα. Επιλογή η οποία προσφέρει μεν σαφώς υψηλότερες αποδόσεις, περιλαμβάνει όμως και σαφές ρίσκο έναντι των καταθέσεων.