Το δράμα της Παλαιστίνης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι ισραηλινές δυνάμεις «πατάνε» ολοένα και πιο συχνά εντός της Γάζας και οι αποκαλύψεις για ένα οργανωμένο σχέδιο απόλυτου εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη γη τους είναι συνεχείς.
Επισήμως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν δηλώσει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις επικεντρώνονται στη βόρεια Γάζα, όπου φέρεται να έχει τις βασικές τις λειτουργίες και εγκαταστάσεις η Χαμάς, όμως ήδη τα χτυπήματα επεκτείνονται σε ολόκληρη τη Λωρίδα και γίνεται εμφανές ότι δεν υπάρχει πουθενά ασφάλεια για τους κατοίκους.
Στη Λωρίδα της Γάζας, την μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του πλανήτη, υπολογίζεται ότι κατοικούν σε άθλιες συνθήκες περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι και, πλέον, το ερώτημα που τίθεται ολοένα και πιο συχνά είναι τι θα κάνει το Ισραήλ με τα συγκεκριμένα εδάφη και, κυρίως, πού θα πάνε όλοι αυτοί οι βασανισμένοι άνθρωποι.
Μυστικό σχέδιο για ολοκληρωτικό διωγμό των Παλαιστινίων;
Από χθες, το θέμα έχει πάρει διαφορετικές, εφιαλτικές διαστάσεις, με τον ισραηλινό ιστότοπο Mekomit και στη συνέχεια τα Wikileaks να δίνουν στη δημοσιότητα έγγραφο στα εβραϊκά, το οποίο φέρεται να έχει συνταχθεί από το υπουργείο Πληροφοριών λίγες ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς εντός ισραηλινών εδαφών.
Σε αυτό το δέκα σελίδων κείμενο περιγράφεται ένας ευρύτερος στρατηγικός σχεδιασμός για την πλήρη απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους και εξαναγκασμό τους να βρουν τρόπο επιβίωσης σε αιγυπτιακό έδαφος.
Τα τέσσερα βήματα που προβλέπονται
- Εντολή στους Παλαιστίνιους πολίτες να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα υπό την απειλή χερσαίας επιχείρησης
- Χερσαίες επιχειρήσεις από τη προς τη νότια Γάζα
- Οι διαδρομές στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο θα παραμείνουν ανοιχτές
- Δημιουργία «πόλεων» με σκηνές στο βόρειο Σινά και, στη συνέχεια, κατασκευή πόλεων για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων στην Αίγυπτο.
Από το «μασάζ» στις πιέσεις προς την Αίγυπτο
Για να συμβούν όλα αυτά, βέβαια, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και με την Αίγυπτο, τη χώρα που λόγο θέσης και ιστορικής πορείας εξακολουθεί να έχει κομβικό ρόλο στο παλαιστινιακό ζήτημα.
Δεν είναι η πρώτη φορά σε αυτή την τριών εβδομάδων αιματηρή σύγκρουση που καταγράφονται παζάρια και απόπειρες «μασάζ» προς την κυβέρνηση Σίσι προκειμένου να δεχθεί Παλαιστίνιους πρόσφυγες στα εδάφη της, όμως τώρα μιλάμε για μετεγκατάσταση ενός ολόκληρου λαού.
Σύμφωνα, μάλιστα, με ρεπορτάζ των Financial Times ο Νετανιάχου έχει ζητήσει από Ευρωπαίους ηγέτες να πιέσουν το Κάιρο προς αυτή την κατεύθυνση.
Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι υπάρχουν χώρες όπως η Τσεχία και η Αυστρία που αντιμετωπίζουν θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως κράτη όπως η Γαλλία και η Γερμανία εκτιμούν ότι η ιδέα αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει, καθώς η Αίγυπτος παραμένει αρνητική στο να δεχθεί Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
Οι FT, ωστόσο, επικαλούνται Ευρωπαίο διπλωμάτη ο οποίος δηλώνει ότι η πίεση από το συνεχές σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί να μεταφερθεί προς το Κάιρο.
«Τώρα ήρθε η ώρα να πιεστούν για να συμφωνήσουν οι Αιγύπτιοι» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η Αίγυπτος δεν θέλει εισροή Παλαιστίνιων μεταναστών στα εδάφη της γιατί ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ξυπνήσει μνήμες της «Νάκμπα» του 1948, όταν σιωνιστικές ένοπλες ομάδες εκδίωξαν περισσότερους από 700.000 Παλαιστίνιους από τα ιστορικά τους εδάφη και απαγόρευσαν σε εκείνους και τους απογόνους τους να επιστρέψουν.
Ο φόβος ανάμεσα στα αραβικά κράτη και τους ίδιους τους Παλαιστίνιους είναι ότι η οποιαδήποτε απομάκρυνση Παλαιστινίων από τη Γάζα θα είναι μόνιμη.
Το Κάιρο έχει απορρίψει κατηγορηματικά τον οποιονδήποτε εκτοπισμό Παλαιστινίων, όμως ο πρόεδρος Σίσι έχει στενές σχέσεις με τη Δύση και είναι μόνιμος συνομιλητής των μεγάλων δυνάμεων και των περιφερειακών κρατών.
Σβήσιμο χρεών ως αντίτιμο;
Ισραηλινά ΜΜΕ σήμερα δημοσιεύουν ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία το Τελ Αβίβ προτείνει σειρά μέτρων για να κάμψει την αντίσταση της Αιγύπτου.
Ένα από αυτά είναι να κοπεί μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας ένα σημαντικό μέρος από το χρέος που έχει η Αίγυπτος, παρότι δεν είναι ξεκάθαρο πόση επιρροή μπορεί να ασκήσει το Ισραήλ στον συγκεκριμένο θεσμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου