Σκληρές ήταν για μια ακόμη νύχτα οι μάχες ανάμεσα στους μαχητές της Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό, που κάθε ημέρα εισέρχεται στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας. Την ίδια ώρα στόχος του IDF γίνεται και η Δυτική Όχθη, στην οποία πραγματοποίησε επιδρομές και συλλήψεις σε έξι περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Χεβρώνα.
Οι νέες αυτές επιθέσεις ακολουθούν τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, πως η χερσαία του επίθεση θα «ενταθεί» με στρατεύματα να φαίνεται πως προελαύνουν στη Γάζα.
«Τώρα είναι η ώρα του πολέμου» ξεκαθάρισε.
Στο μεταξύ, ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν πως οι αεροπορικές επιδρομές συνθέτουν μια καταστροφική ανθρωπιστική κρίση άνευ προηγουμένου από τον αποκλεισμό του θύλακα.
Εκπρόσωπος της Χαμάς από την άλλη, ενημέρωσε πως οι μαχητές της στη Γάζα εκτόξευσαν αντιαρματικούς πυραύλους στις ισραηλινές δυνάμεις την Τρίτη (31/10).
Στόχος το στρατηγείο - νοσοκομείο
Ο στρατηγικός στόχος είναι να περικυκλωθεί η πόλη της Γάζας και σταδιακά τα ισραηλινά στρατεύματα να συγκλίνουν προς το κέντρο της προκειμένου να εντοπίσουν και να εξολοθρεύσουν τα στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Οι Ισραηλινοί εισέβαλαν βορειοανατολικά, στο Μπειτ Χανιούν. Η Χαμάς αντέδρασε και έστειλε εκεί ισχυρές δυνάμεις όπου ακόμα γίνονται ισχυρές μάχες στο σημείο. Οι Ισραηλινοί την ίδια ώρα κινήθηκαν από άλλη κατεύθυνση παραλιακά. Μπήκαν με ισχυρές δυνάμεις τεθωρακισμένων και εκεί κατέλαβαν έδαφος. Είναι ο πιο σύντομος και ο λιγότερο «χτισμένος» δρόμος για να φτάσουν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, όπου οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι η Χαμάς έχει στήσει το αρχηγείο. Στην περιοχή υπολογίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 150-200 χιλιάδες άμαχοι.
Από την πλευρά του o IDF δηλώνει ότι έπληξε τις τελευταίες 24 ώρες τουλάχιστον «600 στόχους», αποθήκες όπλων, θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων και κρησφύγετα της Χαμάς. Μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα και μια λίστα με τα ονόματα των νεκρών ηγετών της.
Αντίδραση από την Άγκυρα για την επίθεση στο τουρκοπαλαιστινιακό νοσοκομείο
Ωστόσο, στο στόχαστρο των βομβαρδισμών μπήκε για και το τουρκοπαλαιστινιακό νοσοκομείο, όπως μετέδωσε το CNN Turk, με τον τρίτο όροφο να έχει σοβαρές ζημιές γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το βράδυ από το υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζεται πως η επίθεση είναι «ανεξήγητη», δεδομένου ότι οι συντεταγμένες του νοσοκομείου ήταν γνωστές στις ισραηλινές αρχές.
Αισιοδοξία από την απελευθέρωση της ομήρου
Σε μία από τις σφοδρές συγκρούσεις που προηγήθηκαν, ο ισραηλινός στρατός απελευθέρωσε μια γυναίκα στρατιωτικό στη Λωρίδα της Γάζας. Η Ori Megidish είχε απαχθεί από δυνάμεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αλλά η διάσωσή της, ήρθε να σκορπίσει αισιοδοξία για την τύχη και των υπόλοιπων ομήρων.
Ιδιαίτερα μετά το προπαγανδιστικό βίντεο που ανήρτησε η Χαμάς με τρεις γυναίκες ομήρους να μιλούν μπροστά στην κάμερα και σχεδόν να κατηγορούν τον Νετανιάχου ότι δεν τις ανταλλάσσει με Παλαιστινίους κρατούμενους.
Μοσάντ: Στο Κατάρ για όλους τους αιχμαλώτους
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Δευτέρας (30/10), ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, Ντέιβιντ Μπαρνέα, πραγματοποίησε μυστικό ταξίδι στο Κατάρ σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατάει η Χαμάς, όπως ανέφεραν ισραηλινά ΜΜΕ. Το κράτος του Κόλπου έχει μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και δεν αποκλείεται η εξέλιξη αυτή να φέρει μεγαλύτερα αποτελέσματα στην απελευθέρωση των αιχμαλώτων πολέμου.
Νετανιάχου για τις απώλειες αμάχων στη Γάζα
Την ίδια στιγμή, ο Νετανιάχου αντέκρουσε την κατηγορία ότι το Ισραήλ επιβάλλει συλλογική τιμωρία στον παλαιστινιακό λαό στην καταδίωξη της Χαμάς, λέγοντας ότι η τρομοκρατική οργάνωση εμποδίζει τους αμάχους να μετακινηθούν στην ασφαλή ζώνη στη νότια Γάζα. «Η Χαμάς τους εμποδίζει να φύγουν, κρατώντας τους σε περιοχές συγκρούσεων. Επομένως, νομίζω ότι πρέπει να απευθύνετε τις ερωτήσεις σας στη Χαμάς», απάντησε ο Νετανιάχου στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι το Ισραήλ προσπαθεί να αποτρέψει τις απώλειες αμάχων καλώντας τους να φύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες αμάχων, αλλά δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη μάχη», κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου