Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Εντολές εκκένωσης στο 1/4 του Λιβάνου, ενώ το Ισραήλ αποφασίζει τα αντίποινα στο Ιράν

 Lebanon

Διασώστες αναζητούν θύματα σε ένα ξενοδοχείο που μετατράπηκε σε καταφύγιο για εκτοπισμένους ανθρώπους που επλήγησαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο νότιο Λίβανο, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024. | AP Photo/Mohammed Zaatari


Νέα πλήγματα του Ισραήλ σε Λίβανο, Γάζα και Συρία

Σφοδρές επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα συνεχίζει να εξαπολύει το Ισραήλ, ενώ όλοι ανησυχούν για το πώς θα απαντήσει. Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ θα συνεδριάσει σήμερα για να ψηφίσει την απάντηση της χώρας στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν, δήλωσε στο CNN Ισραηλινός αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε νέα πλήγματα στον Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας, με στόχο, όπως είπε, εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της πρωτεύουσας και στα νότια της χώρας.

Δύο διοικητές της Χεζμπολάχ που ήταν υπεύθυνοι για επιθέσεις πυραύλων στο βόρειο Ισραήλ «εξολοθρεύτηκαν» επίσης στα πλήγματα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Η Χεζμπολάχ, που ακόμα δεν έχει  σχολιάσει, εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.
Ισραηλινό χτύπημα έπληξε μια βιομηχανική περιοχή νότια της συριακής πόλης Χομς, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας. Το SANA ανέφερε ότι το χτύπημα την Πέμπτη έπληξε την πόλη Χάσια, περίπου 35 χιλιόμετρα από τη Χομς και κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Το Ισραήλ θα συνεχίσει να «πλήττει τη Χεζμπολάχ με ένταση, χωρίς να της επιτρέψει καμία ανάπαυλα ή ανάκαμψη», δήλωσε ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού. Στο μεταξύ ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ είπε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες «κατέλαβαν» ένα χωριό του νότιου Λιβάνου, αναρτώντας μια εικόνα της ισραηλινής σημαίας που υψώθηκε εκεί. 

Το ένα τέταρτο του Λιβάνου βρίσκεται τώρα υπό ισραηλινές στρατιωτικές εντολές εκτοπισμού, ανέφερε ο ΟΗΕ, ένδειξη της αυξανόμενης κλιμάκωσης της ανθρωπιστικής κρίσης και της επέκτασης του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ.

Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 1,2 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν στον Λίβανο από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την χερσαία εισβολή του και ενέτεινε τις αεροπορικές επιδρομές αυτόν τον μήνα.

Παράλληλα, με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα. Υγειονομικοί και το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera με έδρα το Κατάρ κατηγόρησαν τον ισραηλινό στρατό ότι πυροβόλησε εναντίον μιας ομάδας δημοσιογράφων στον παλαιστινιακό θύλακα, σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας άλλους. 

Το Ισραήλ πρέπει να αντιμετωπίσει επειγόντως τις «καταστροφικές συνθήκες» στη Γάζα, δήλωσε την Τετάρτη η απεσταλμένη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς προειδοποίησε ότι «ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης για τον περιορισμό της παροχής βοήθειας» θα εντείνουν τα δεινά.

Το Ισραήλ υπόσχεται απάντηση «έκπληξη» στο Ιράν

Καθώς η Μέση Ανατολή προετοιμάζεται για την απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είπε ότι το χτύπημα θα ήταν «ισχυρό, ακριβές και πάνω απ' όλα – αναπάντεχο».

Τα σχόλιά του καταγράφηκαν καθώς ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε ένα «απευθείας», διάρκειας 30 λεπτών τηλεφώνημα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου - η πρώτη τους συνομιλία εδώ και σχεδόν δύο μήνες, ένδειξη του πόσο δύσκολες έχουν γίνει οι σχέσεις και πόσο μακρινές δύο ηγέτες είναι στους στόχους τους για την περιοχή.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τη συνομιλία ως επέκταση των συζητήσεων μεταξύ Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων σχετικά με την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα σχεδιαζόμενα αντίποινα του Ισραήλ, τα οποία ο Μπάιντεν είπε ότι πρέπει να είναι «αναλογικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου