Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι προετοιμάζεται για σημαντική επίθεση στο Ιράν

 

Lebanon

 

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ αναφέρουν συγκρούσεις κοντά στα σύνορα του Λιβάνου, εν μέσω νέων αεροεπιδρομών στη Βηρυτό

Με αγωνία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς όλοι αναμένουν το πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στο πυραυλικό μπαράζ του Ιράν.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Πέμπτη ότι προετοιμάζεται για μια σημαντική επίθεση στο Ιράν και είπε ότι οι στοχευμένες επιδρομές του εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ θα επεκταθούν τις επόμενες ημέρες και θα συνεχιστούν έως ότου οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του IDF, περίπου 400 στελέχη της Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στον Λίβανο αυτή την εβδομάδα.

Η χερσαία επιχείρηση συνοδεύεται από επιθέσεις στη Βηρυτό και στην κοιλάδα Μπεκάα, και ο στρατός λέει ότι δεν έχει απομείνει σχεδόν κανένας άμαχος στη συνοικία Νταχίγιε της Βηρυτού, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής εκκένωσε τα σπίτια τους μετά από προειδοποιήσεις και τους συνεχείς βομβαρδισμούς των τελευταίων ημερών.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα το πρωί ακούστηκαν πολλές εκρήξεις στα νότια προάστια της Βηρυτού..

Εκτός από τις επιθέσεις στον Λίβανο, οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν επίσης σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων στη Συρία τις τελευταίες ημέρες, με τη δικαιολογία  ότι προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ.

Ο στρατός ετοιμάζεται επίσης να αυξήσει τις επιθέσεις του σε περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Χθες, Παρασκευή, ο ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έκανε ένα σπάνιο δημόσιο διάγγελμα στην Τεχεράνη, δεσμευόμενος ότι η Χεζμπολάχ στον Λίβανο και η Χαμάς στη Γάζα θα επανεμφανιστούν δυναμικά με νέους ηγέτες και υπερασπιζόμενος τη «νόμιμη» επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ.

Ρουκέτες της Χεζμπολάχ προς το βόρειο Ισραήλ

Από την άλλη πλευρά σειρήνες ήχησαν στο βόρειο Ισραήλ τη νύχτα και σήμερα το πρωί για να προειδοποιήσουν τους κατοίκους για επερχόμενες επιθέσεις. Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι πέντε «βλήματα» (συνήθως σημαίνει ρουκέτες) εντοπίστηκαν να περνούν από τον Λίβανο σήμερα το πρωί.

Η Χεζμπολάχ λέει ότι εκτόξευσε ρουκέτες στην αεροπορική βάση Ramat David κοντά στην Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ.

Σε πρόσφατες ενημερώσεις, η ένοπλη οργάνωση λέει επίσης ότι έπληξε ένα ισραηλινό άρμα με πύραυλο κοντά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Επίσης, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι μέλη του εμπλέκονται σε μάχες με ισραηλινά στρατεύματα στα σύνορα των δυο χωρών.

Η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών (UNIFIL, FINUL) που έχει αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα ότι «διατηρεί τις θέσεις της» παρά το αίτημα του ισραηλινού στρατού να μετακινήσει κάποιες από αυτές.

Με ανακοίνωση, η UNIFIL ενημέρωσε ότι ο ισραηλινός στρατός τής ζήτησε την 30ή Σεπτεμβρίου να αποσύρει «κυανόκρανους από ορισμένες θέσεις τους», ενημερώνοντάς την για την «πρόθεσή του να διεξαγάγει περιορισμένες χερσαίες επιδρομές στον Λίβανο».

«Τα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης διατηρούν ωστόσο την παρουσία τους στο σύνολο των θέσεων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Αγνοείται ο επικρατέστερος διάδοχος του Νασράλα 

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που πραγματοποιεί από χθες το Ισραήλ κατά στόχων στα νότια προάστια της Βηρυτού, έχουν εμποδίσει τα συνεργεία διάσωσης από την πραγματοποίηση ερευνών σε έναν στόχο αεροπορικής επιδρομής, στον οποίο εκτιμάται ότι σκοτώθηκε ο Χασέμ Σαφιεντίν που έχει αναφερθεί ως ο επικρατέστερος για την ανάληψη της ηγεσίας της Χεζμπολάχ, δήλωσαν σήμερα στο Reuters τρεις πηγές ασφαλείας του Λιβάνου.

Σημαντικές εξελίξεις

Η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών, την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, με θέμα τον πόλεμο στη Γάζα και τον Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός εκδίδει νέες εντολές εκκένωσης για την κεντρική Γάζα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αράγκτσι συναντήθηκε με τον Σύρο ομόλογό του, Bassam al-Sabbagh, στη Δαμασκό και είπε στους δημοσιογράφους ότι η επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα παραμένει προτεραιότητα. «Υπάρχουν πρωτοβουλίες και έχουν διεξαχθεί διαπραγματεύσεις, οι οποίες ελπίζουμε να οδηγήσουν σε αποτελέσματα», είπε.

Ο Σαΐντ Ατάλα, ηγετικό στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ, σκοτώθηκε μαζί με τρία μέλη της οικογένειάς του όταν ισραηλινός βομβαρδισμός έπληξε καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων στην Τρίπολη, στον βόρειο Λίβανο.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τον Λίβανο στη γειτονική Συρία «ως αποτέλεσμα των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου