Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

«Πόλεμος μέχρις εσχάτων» το μήνυμα Νετανιάχου στην μαύρη επέτειο UPD ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 07.10.24 19:43 efsyn.gr

 

  • Α+

  • Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε την υπόσχεσή του να φέρει πίσω όλους τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, εν μέσω διαμαρτυριών και εκδηλώσεων μνήμης • Μιλάει τώρα για «πόλεμο Αναγέννησης» • Εντείνονται οι βομβαρδισμοί στον νότιο Λίβανο • Δεκάδες νεκροί σε σημερινά χτυπήματα στη Γάζα

    Αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να εξαλείψει κάθε απειλή κατά του Ισραήλ από τη Χαμάς και να επιστρέψουν, είτε ζωντανοί είτε νεκροί, όλοι οι όμηροι, εμφανίστηκε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου με αφορμή την επέτειο απ' τη σφαγή της Χαμάς στο Ισραήλ, που έδωσε το έναυσμα για το άνευ προηγουμένου αιματοκύλισμα στη Λωρίδα της Γάζας.

    Ο Νετανιάχου παρέστη σήμερα σε εκδήλωση μνήμης για τα θύματα απ' την επίθεση της Χαμάς μαζί με τον δήμαρχο της Ιερουσαλήμ Μοσέ Λιόν, με τον οποίο επισκέφτηκαν το μνημείο προς τιμήν των 87 αμάχων και στρατιωτών της Ιερουσαλήμ που έπεσαν νεκροί πέρυσι τέτοια ημέρα.

    «Θυμόμαστε τους πεσόντες μας, τους ομήρους μας – τους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε σπίτι – και τους ήρωές μας που έπεσαν για την υπεράσπιση της πατρίδας και της χώρας», είπε ο Νετανιάχου. «Περάσαμε μια τρομερή σφαγή πριν από ένα χρόνο και σταθήκαμε όρθιοι ως λαός, σαν λιοντάρια», πρόσθεσε.

    Ακολούθως, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου είπε: «Αυτός είναι ο πόλεμος της ύπαρξής μας, ο «Πόλεμος της Αναγέννησης». Έτσι θα ήθελα να ονομάσω επίσημα τον πόλεμο».

    «Η αντεπίθεσή μας εναντίον των εχθρών μας στον άξονα του κακού του Ιράν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε το μέλλον μας και να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας», συνέχισε. «Θα τερματίσουμε τον πόλεμο όταν ολοκληρώσουμε όλους τους στόχους που θέσαμε: να ανατρέψουμε τη διαβολική κυριαρχία της Χαμάς, να φέρουμε όλους τους ομήρους μας στο σπίτι —τόσο τους νεκρούς όσο και τους ζωντανούς— αποτρέποντας κάθε μελλοντική απειλή από τη Γάζα για το Ισραήλ και την επιστροφή των κατοίκων μας στο νότο και τον βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους».

    «Αλλάζουμε την πραγματικότητα ασφάλειας στην περιοχή μας για χάρη των παιδιών μας, για χάρη του μέλλοντός μας, για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου δεν θα συμβεί ξανά», είπε ακόμα ο Νετανιάχου, σύμφωνα με το γραφείο του. «Ποτέ ξανά». 

    Στη συνάντηση, ο Νετανιάχου άναψε ένα κερί στη μνήμη των θυμάτων και ακολούθησε ενός λεπτού σιγή. 

    Το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων εξέδωσε πάντως μια δήλωση απαντώντας: «Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει καμία αναγέννηση χωρίς την επιστροφή όλων των ομήρων».

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επέτειο ενός έτους από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ με αίτημα την απελευθέρωση των ομήρων, έξω από το σπίτι του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024. | AP Photo/Mahmoud Illean

    Εξάλλου, οικογένειες Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται ακόμη στη Γάζα συγκεντρώθηκαν κοντά στην κατοικία του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ και κοντοστάθηκαν κατά τη διάρκεια μιας σειρήνας δύο λεπτών, αναπαράγοντας ένα έθιμο από τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος. Από τα 251 άτομα που κρατήθηκαν όμηροι στις 7 Οκτωβρίου 2023, υπολογίζεται ότι 97 εξακολουθούν να κρατούνται εντός της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων 34 για τους οποίους ο ισραηλινός στρατός λέει ότι είναι νεκροί.

    Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι οι Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας είναι σε "πολύ δύσκολη" κατάσταση. «Λέμε (στους Ισραηλινούς) ότι θα μπορούσατε να είχατε πάρει πίσω όλους τους ομήρους σας ζωντανούς πριν από έναν χρόνο, η κατάσταση των εναπομεινάντων ομήρων, η ψυχολογική τους κατάσταση και η υγεία τους, έχει γίνει πολύ "δύσκολη", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, ο Αμπού Ομπέιντα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από το παλαιστινιακό κίνημα.

    Εκδηλώσεις μνήμης οργανώθηκαν σε διάφορες περιοχές. Ο Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ ήταν μεταξύ εκείνων που τήρησαν ενός λεπτού σιγή στον χώρο του μουσικού φεστιβάλ Nova, όπου περίπου 360 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της περσινής επίθεσης της Χαμάς και όπου σήμερα οι οικογένειες και φίλοι τους τελούν μνημόσυνα.

    Μετά το υπουργικό, ο Νετανιάχου συγκάλεσε ενημέρωση για την ασφάλεια. Η συνάντηση δεν είναι έκτακτη ή ασυνήθιστη, είπε αξιωματούχους στους Times of Israel, σε αντίθεση με όσα είχε πει προηγουμένως άλλος αξιωματούχος στην ίδια εφημερίδα.

    Εντείνονται οι βομβαρδισμοί στον Λίβανο, συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Γάζας

    Στο μεταξύ, το Ισραήλ εντείνει τους βομβαρδισμούς του στο νότιο Λίβανο.

    Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει ότι την τελευταία ώρα μια σειρά ισραηλινών επιδρομών έπληξαν «περισσότερες από τριάντα πόλεις και χωριά στην περιοχή Τύρου».

    Υπάρχουν επίσης αναφορές λιβανικών μέσων ενημέρωσης για νέα ισραηλινή επίθεση στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, Νταχίγιε. 

    Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή προκάλεσε τον θάνατο 10 πυροσβεστών στο νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. 

    Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων πλέον ο αριθμός των διασωστών που σκοτώθηκαν σε ένα χρόνο ανέρχεται σε 115.

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αργά το απόγευμα έπληξε «περισσότερους από 120 στόχους» της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο μέσα σε διάστημα μίας ώρας. Λίγο νωρίτερα ο στρατός ανέφερε ότι επέφερε «σημαντικά» πλήγματα εναντίον της φιλοϊρανικής οργάνωσης στην ίδια περιοχή.

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι "σχεδόν 135 βλήματα" που εκτοξεύθηκαν από την Χεζμπολά εισήλθαν στον εναέριο χώρο του Ισραήλ σήμερα. «Στις 17.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) σχεδόν 135 βλήματα που εκτοξεύθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση της Χεζμπολάχ πέρασαν στο ισραηλινό έδαφος από τον Λίβανο», αναφέρει η ανακοίνωση του στρατού.

    Στις 18.00 οι ισραηλινές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανακοίνωσαν ότι δεν είχαν υπήρχαν αναφορές για θύματα μετά τα πυρά αυτά.

    Αλλά και στη Γάζα συνεχίζει με αμείωτη ένταση της επιθέσεις του το Ισραήλ, ενώ η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες σήμερα το πρωί από την περιοχή Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας προς το κεντρικό Ισραήλ.

    Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

    Επιπλέον, ο IDF καλεί τους Παλαιστίνιους αμάχους στην περιοχή της Χαν Γιουνίς να εκκενώσουν προς την ανθρωπιστική ζώνη που έχει χαρακτηρίσει το Ισραήλ.

    Επιπλέον, ένας βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη προς το κεντρικό Ισραήλ αναχαιτίστηκε επιτυχώς από την ισραηλινή αεράμυνα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, σήμερα, πρώτη επέτειο της φονικής επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

    Σύνοψη άλλων εξελίξεων

    • Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαίωση ότι ο πιθανός διάδοχος του πρώην ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα πέθανε, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ μπορούσε να επιβεβαιώσει τον θάνατο του Χασέμ Σαφιεντίν, ο εκπρόσωπος Ντέιβιντ Μένσερ είπε σε μια διαδικτυακή ενημέρωση: «Δεν έχουμε αυτή την επιβεβαίωση ακόμα» και ότι αν υπάρξει θα ακολουθήσει ανακοίνωση του στρατού.
    • Ο ανώτατος διοικητής της ιρανικής δύναμης Κουντς, Ισμαήλ Καάνι, είναι «καλά στην υγεία του», είπε ο υποδιοικητής της δύναμης Iraj Masjedi σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
    • Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τον Λίβανο προς τη Συρία το διάστημα μεταξύ 23ης Σεπτεμβρίου και 5ης Οκτωβρίου, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές του Λιβάνου.
    • Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα για τη «γενοκτονία» στη Γάζα. «Δεν πρέπει να λησμονείται ότι το Ισραήλ αργά ή γρήγορα θα πληρώσει το τίμημα αυτής της γενοκτονίας που διεξάγει εδώ και ένα χρόνο και εξακολουθεί να συνεχίζεται», έγραψε σε ανάρτησή του στο X.
    • Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας τόνισε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ με την Χεζμπολάχ στον Λίβανο σπρώχνει τη Μέση Ανατολή στην «άβυσσο του περιφερειακού πολέμου πλήρους κλίμακας». «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια καταστροφή και μια επικίνδυνη κλιμάκωση που απειλεί την περιοχή», δήλωσε ο Αϊμάν Σαφάντι. «Το Ισραήλ φέρει την ευθύνη αυτής της επιθετικότητας, της κλιμάκωσης στην περιοχή και κάθε νέας κλιμάκωσης που αντιμετωπίζει η περιοχή».
    • Ενός λεπτού σιγή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη μνήμη των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου