Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Φρένο στην ασφάλιση πλοίων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο βάζει η Ε.Ε

 



Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να δρομολογεί την επιβολή απαγόρευσης να ασφαλίζεται κάθε πλοίο που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal –που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους με γνώση του θέματος– η ενέργεια αυτή γίνεται στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων και του εμπάργκο που επιβάλλει η Ε.Ε. στο ρωσικό πετρέλαιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εφαρμογή αυτής της ενέργειας θα γίνει σταδιακά σε διάστημα έξι μηνών.

Αυτό σημαίνει ότι τα τάνκερ που θα επιλέξουν να αγνοήσουν την απόφαση για το εμπάργκο, δεν θα μπορούν να ασφαλιστούν ούτε τα ίδια ούτε το φορτίο τους.

Όπως αναφέρει μάλιστα ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (Institute of International Finance ή IIF) Ρόμπιν Μπρουκς, τους τελευταίους μήνες τα ελληνικά πετρελαιοφόρα μεταφέρουν το υψηλότερο ποσοστό ρωσικού πετρελαίου διεθνώς.

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2022 η χωρητικότητα των ελληνικών τάνκερ που έβγαζαν πετρέλαιο από τη Ρωσία αντιστοιχούσε στο 60% του συνόλου. Αντίθετα, την ίδια περίοδο του 2021, το ποσοστό ήταν μόλις στο 33%.

Εντολή Βερολίνου! Σολτς: Η Ελλάδα θα προμηθεύσει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία- Ο ΕΣ δίνει BMP-1, παίρνει γερμανικά Marder (upd)

 


Νεότερη ενημέρωση

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας γνωστοποίησε ότι «κατόπιν προηγουμένων συζητήσεων που προηγήθηκαν και μετά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Όλαφ Σολτς» συμφωνήθηκε η αποστολή στην Ουκρανία τεθωρακισμένων οχημάτων και η παραλαβή γερμανικών.

Ειδικότερα, «συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder».

Πρόκειται, δηλαδή, για οχήματα που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα μετά την ένωσης της Δυτικής με την Ανατολική Γερμανία. Μεγάλο μέρος του οπλισμού της Ανατολικής Γερμανίας είχε παραχωρηθεί σε συμμαχικές χώρες.

Το υπουργείο τονίζει ακόμη ότι «οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή».

Aρχικό Κείμενο

Γερμανία και Ελλάδα συμφώνησαν για την προμήθεια αρμάτων σοβιετικού τύπου από την Αθήνα στην Ουκρανία, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Οι αποφάσεις πάρθηκαν κατά τη συνάντηση Σολτς-Μητσοτάκη στο περιθώριο των εργασιών της δεύτερης ημέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Το Βερολίνο αναλαμβάνει να προμηθεύσει σύγχρονα οχήματα μάχης στην ελληνική πλευρά. Αυτό δήλωσε την Τρίτη ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε συνέντευξη Τύπου μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

«Αυτό που κάνουμε είναι να υποστηρίζουμε την Ουκρανία στον αμυντικό της αγώνα. Το κάναμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε ο Γερμανός καγκελάριος.

«Αυτό περιλαμβάνει επίσης το γεγονός ότι υποστηρίζουμε χώρες που, για παράδειγμα, έχουν στη διάθεσή τους άρματα μάχης από τα αποθέματα του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Έχουμε ήδη τη δυνατότητα να ετοιμάσουμε μια σειρά από τέτοιες ειδικές συμφωνίες», είπε ο Σολτς.

«Έχουμε καταλήξει τώρα σε συμφωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πρόθεση να κάνουμε το ίδιο», είπε.

«Για αυτό, θα παρέχουμε [στην Ελλάδα] γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού», είπε ο Σολτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών επεξεργάζονται συγκεκριμένες λεπτομέρειες για μια τέτοια συμφωνία. Ο καγκελάριος σημείωσε επίσης ότι είχε συζητήσει παρόμοια συμφωνία με την πολωνική πλευρά.

Μητσοτάκης: Κάθε απειλή της κυριαρχίας μας θα τιμωρηθεί με πολύ αυστηρό τρόπο

 


Μητσοτάκης: Κάθε απειλή της κυριαρχίας μας θα τιμωρηθεί με πολύ αυστηρό τρόπο
Συμμετοχή του Πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη σε συζήτηση με θέμα «United in Solidarity: Defending Western Democracy», στο πλαίσιο του 27ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού ΚόμματοςΑΠΕ-ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Νέο αυστηρό και αποφασιστικό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της τοποθέτησής του σε στρογγυλό τραπέζι κατά το 27ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ρότερνταμ.

Σε συζήτηση με θέμα «United in Solidarity: Defending Western Democracy», ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα και ξεκαθάρισε ότι «κάθε απειλή της κυριαρχίας μας θα τιμωρηθεί με πολύ αυστηρό τρόπο».

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε: «Είμαστε μια δύναμη ειρήνης, μια αμυντική δύναμη, αλλά θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο σήμα: ότι κάθε έννοια απειλής της κυριαρχίας μας θα τιμωρηθεί με πολύ αυστηρό τρόπο.

Τα απόνερα της αποστολής των τεθωρακισμένων στην Ουκρανία

 

Τα ρώσικα κατασκευής τεθωρακισμένα οχήματα BMP1

© Maestrokarych | Dreamstime.com



Τα νέα που έφτασαν από τις Βρυξέλλες μετά τις δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου προκάλεσαν αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο και αιτήματα για άμεση ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο.

Η ελληνογερμανική συμφωνία για την αποστολή βαρύ οπλισμού από τη χώρα μας στην Ουκρανία προκαλεί εύλογα ερωτήματα και αντιδράσεις.

Με τον Έλληνα πρωθυπουργό, από τις Βρυξέλλες, να ενημερώνει τον ελληνικό λαό πως στη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε, λίγη ώρα αργότερα, η δήλωση του Όλαφ Σολτς για τη συμφωνία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου η χώρα μας να εφοδιάσει με τεθωρακισμένα οχήματα σοβιετικού τύπου την Ουκρανία.

Ο Σολτς, παρά την ένταση με την οποία έθεσε τα ελληνοτουρκικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφέρθηκε μόνο στη συμφωνία για την αποστολή των τεθωρακισμένων και έτσι έγινε ο δεύτερος αξιωματούχος, μετά τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, που «καρφώνει» την ελληνική για αποστολή νέου βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία.

Τα ΒΜΡ-1 ρωσικής κατασκευής

AP Photo/Evgeniy Maloletka

Μετά την εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνονται οι πιέσεις που ασκούσαν ΗΠΑ και Γερμανία στην ελληνική κυβέρνηση για την παροχή επιπλέον οπλισμού στην Ουκρανία. Στο τραπέζι των συζητήσεων είχε πέσει η παραχώρηση οχημάτων ΒΜΡ-1 ρωσικής κατασκευής, που θα αντικατασταθούν από Marder 1A5. 

Όπως έγραφε και η «Εφ.Συν.» (βλέπε: Θρίλερ με τα όπλα στην Ουκρανία) η μερομηνία-σταθμός που ξεκίνησε η αύξηση της έντασης στις πιέσεις οριζόταν από τους στρατιωτικούς η 26η Απριλίου οπότε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας σαράντα χωρών στην αεροπορική βάση «Ramstein» στη Γερμανία, μετά από πρωτοβουλία του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, όπου εκτός από τις εξελίξεις στην Ουκρανία συζητήθηκε και η ανάγκη άμεσης παροχής βοήθειας προς τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Εκεί φέρεται να ασκήθηκαν έντονες πιέσεις σε χώρες που έχουν πολεμικό υλικό ρωσικής προέλευσης ώστε να το παραχωρήσουν στους εξοικειωμένους με αυτό Ουκρανούς.

► Τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού ΒΜΡ-1 βρίσκονται σε Έβρο και νησιά. Θεωρούνται μικρότερης επιχειρησιακής αξίας για τον ελληνικό Στρατό λόγω της παλαιότητάς τους. 

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

«Θεωρούμε αδιανόητο την είδηση αυτή να τη μαθαίνει ο ελληνικός λαός από τον Γερμανό καγκελάριο, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα στη δική του συνέντευξη» ήταν το πρώτο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρίνει «επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα» την «άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας (...) την ίδια στιγμή μάλιστα που κλιμακώνεται η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας».

Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη «να σταματήσει να παίρνει αποφάσεις εν κρυπτώ για κρίσιμα εθνικά θέματα. Πόσο δε μάλλον που η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αντίθετη με επιλογές που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας και είναι σε αντίθεση με τα εθνικά μας συμφέροντα».

Τέλος, ζητά την άμεση ενημέρωση για τον οπλισμό που έχει αποστείλει και θα αποστείλει στην Ουκρανία, «όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σεβόμενες τους πολίτες τους».

EUROKINISSI

Άμεση υπήρξε και η αντίδραση του ΚΚΕ. Το κόμμα του Περισσού σχολιάζει πως «η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη κι 'απογειώνει' την επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτή τη φορά μέσω της αποστολής τεθωρακισμένων οχημάτων» επικρίνοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης καθώς το ζήτημα έγινε γνωστό από τον Γερμανό καγκελάριο ενώ αντίθετα το απέκρυψε ο κ. Μητσοτάκης στη δική του συνέντευξη Τύπου.

«Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη που - πέραν της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ειδικά σε μια περίοδο που γίνονται ακόμη πιο εμφανείς οι κίνδυνοι τέτοιων επιλογών - σχετίζεται άμεσα και με την ίδια την άμυνα της χώρας» επισημαίνει το ΚΚΕ και καταλήγει:

«Γι' αυτό το λόγο, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο 'Αμυνας οφείλουν άμεσα να δώσουν εξηγήσεις, τόσο για το περιεχόμενο αυτής της απόφασης, όπως για παράδειγμα για το ποιες ελληνικές μονάδες αφορά η αποστολή των συγκεκριμένων τεθωρακισμένων οχημάτων, όσο και για τις λεπτομέρειες της ελληνογερμανικής συμφωνίας».

Το κακό προηγούμενο 

Η Ελλάδα, όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, προοδευτικά, αυξάνει τις αποστολές επιθετικών όπλων μεγαλώνοντας την ανησυχία για περαιτέρω εμπλοκή της στις πολεμικές επιχειρήσεις των δυτικών συμμάχων της. 

Αντιαρματικά ρουκετοβόλα RPG, αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger, τυφέκια Καλάσνικοφ, αντιαεροπορικά βλήματα 155 χιλιοστών, περίπου 7 εκατ. σφαίρες 7,62 χιλιοστών (συμπεριλαμβανομένων για τυφέκια Καλάσνικοφ), ρουκέτες τύπου RM70 φέρονται να αποτελούν τον βασικό όγκο του πολεμικού υλικού που η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει στην Ουκρανία το χρονικό διάστημα από τα τέλη Φεβρουαρίου έως και τα τέλη Απριλίου.

Πρόκειται για υλικό που είχε κατασχεθεί στο παρελθόν, αλλά κυρίως για αποθέματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αναγκάστηκε να παραδεχτεί την προηγούμενη εβδομάδα ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κι αφού προηγουμένως η αποκάλυψη της είδησης είχε έρθει από τις ΗΠΑ και τον Αμερικανό ομόλογό του.

Νέο ιστορικό υψηλό του πληθωρισμού: Στο 10,7% στην Ελλάδα, στο 8,1% στην ευρωζώνη

 



Χωρίς φρένα τρέχει ο πληθωρισμός που στην Ελλάδα εκτοξεύτηκε στο 10,7% και στην ευρωζώνη στο 8,1%

Το ένα μετά το άλλο ρεκόρ σπάει ο πληθωρισμός τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα και με τις σημερινές «μαύρες» ανακοινώσεις Eurostat για τον Μάιο που επιβεβαίωσαν τις ζοφερές προβλέψεις.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή δείχνουν ότι η Ελλάδα κατέγραψε άλμα στο 10,7%, που αποτελεί το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό μετά τις Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία και Σλοβακία.

Σημειώνεται ότι το 10,7% είναι ο εναρμονισμένος δείκτης, κάτι που σημαίνει ότι ο επίσημος πληθωρισμός που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα από την ελληνική στατιστική αρχή θα είναι αρκετά πάνω από το 11%, καθώς η απόκλιση των στοιχείων μεταξύ Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ είναι σχεδόν μία μονάδα.

Πριν τις ανακοινώσεις ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κληθείς να σχολιάσει, εμφανίστηκε αισιόδοξος υποστηρίζοντας πως «πάλι θα βρούμε δημοσιονομικό χώρο, όπως προκύπτει και από την εκτέλεση του προϋπολογισμού» για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που γονατίζουν από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εκτοξεύτηκε στο 8,1% τον Μάιο από το 7,4% τον Απρίλιο, καθώς οι τιμές στην ενέργεια έχουν σημειώσει άνοδο της τάξης του 39,2% σε ετήσια βάση, τα τρόφιμα-ποτά-καπνικά να αυξάνονται κατά 7,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ακολουθούν τα μη βιομηχανικά προϊόντα με 4,2% και οι υπηρεσίες με ποσοστό αύξησης 3,5%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει Τσαβούσογλου και επικοινωνιακό παιχνίδι Μαξίμου

 

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Απαράδεκτες χαρακτηρίζει η Κουμουνδούρου τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ασκώντας, ωστόσο κριτική στην κυβερνητική στάση, ιδιαίτερα μετά τις διαρροές της Δευτέρας περί υβριδικών απειλών... προσεχώς.

Σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει και υπογραμμίζει ότι «η προάσπιση της ελληνικής κυριαρχίας απέναντι στις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις είναι δεδομένη.

Εκφράζει, ωστόσο, την ανησυχία του για την «απουσία συγκροτημένης και αποτελεσματικής διπλωματικής στρατηγικής από την πλευρά της κυβέρνησης», ενώ ζητά ενημέρωση για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γερμανό καγκελάριο.

Αναλυτικά

Οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας είναι απαράδεκτες και απόλυτα καταδικαστέες.

Η προάσπιση της ελληνικής κυριαρχίας απέναντι στις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις είναι δεδομένη.

Γεννά ωστόσο μεγάλη ανησυχία ότι η εξελισσόμενη κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία συνοδεύεται από απουσία συγκροτημένης και αποτελεσματικής διπλωματικής στρατηγικής από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης. Από το ήσυχο καλοκαίρι της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη, περάσαμε στη καθημερινότητα των απειλών και των παραβιάσεων.

Με τους ισχυρούς συμμάχους που θα μας στήριζαν επειδή τους τα δώσαμε όλα, εκκωφαντικά σιωπούντες και απόντες.

Η ανάγκη για μια συγκροτημένη διπλωματική στρατηγική, στήριξης των Ελληνικών θέσεων και διεθνούς πίεσης της Τουρκίας για επιστροφή στον διάλογο, είναι ακόμα μεγαλύτερη. Σε αυτό το πλαίσιο, η χθεσινή κυβερνητική προσπάθεια επικοινωνιακής και μικροκομματικής διαχείρισης της έντασης με την Τουρκία με το βλέμμα στην ελληνική κοινή γνώμη γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη.

Αναμένουμε ενημέρωση για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Σόλτς, την τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ειδικά της Γαλλίας, απέναντι σε αυτήν την επικίνδυνη κλιμάκωση.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι, παρά το χθεσινό φιάσκο με τις διαρροές περί υβριδικών απειλών το καλοκαίρι, τις οποίες έσπευσε να... μαζέψει τάχιστα η κυβέρνηση, σήμερα ο Γιάννης Οικονόμου επανήλθε, επιχειρώντας να συντηρήσει το θέμα. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για κάποιον απροσδιόριστο λόγο, τοποθετήθηκε μέσω συνέντευξής του στον Real fm, σημειώνοντας ότι «υβριδικές απειλές» μπορεί να είναι απειλές όπως στον Έβρο το 2020, ή στην κυβερνοασφάλεια, και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε επιτυχώς τέτοιες απειλές, που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. «Κάθε χώρα που αντιλαμβάνεται το διεθνές περιβάλλον οφείλει να παίρνει τα μέτρα της να τις αντιμετωπίσει. Στο παρελθόν διαχειριστήκαμε επιτυχώς τέτοιες απειλές που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας όπως στο χώρο της κυβερνοασφάλειας» είπε ο Γ. Οικονόμου.

ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ Ψάχνουν εργαζόμενους και δεν βρίσκουν

 

Ψάχνουν εργαζόμενους και δεν βρίσκουν – Σχεδόν ένας στους δύο λείπει από κάθε επιχείρηση εστίασης

Ψάχνουν εργαζόμενους και δεν βρίσκουν – Σχεδόν ένας στους δύο λείπει από κάθε επιχείρηση εστίασης
«Σχεδόν ένας στους δύο εργαζόμενους λείπει σε κάθε επιχείρηση» τονίζει στο CNN Greece ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ και της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος ΚαββαθάςΙΝΤΙΜΕ

Σε μεγάλο πρόβλημα εξελίσσεται για τον κλάδο της εστίασης η έλλειψη εργαζομένων στις επιχειρήσεις και ενώ το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών.

Οι ανάγκες για ανθρώπινο δυναμικό κυρίως στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές είναι τεράστιες, φέτος ακόμη περισσότερο λόγω της αύξησης του τουρισμού.

Κι εκεί ο προβληματισμός είναι εντονότερος σχετικά με το πώς οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις που υπάρχουν το φετινό καλοκαίρι.

Ωστόσο, αντίστοιχα προβλήματα με έλλειψη προσωπικού, αντιμετωπίζουν και τα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι εκτιμήσεις της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων με βάση τα στοιχεία που έρχονται από όλη την Ελλάδα είναι ότι «σχεδόν ένας στους δύο εργαζόμενους λείπει σε κάθε επιχείρηση» όπως τονίζει στο CNN Greece ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ και της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Aυτό σημαίνει ότι αν και δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία σχετικά με τον ακριβή αριθμό των ελλείψεων υπολογίζεται πως φτάνουν έως και τις 40.000 σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι επιχειρηματίες ενόψει της τουριστικής σεζόν αναζητούσαν το προηγούμενο διάστημα εργαζόμενους για να καλύψουν τις κενές θέσεις, σε όλα σχεδόν τα πόστα, από μάγειρες και σερβιτόρους μέχρι βοηθητικό προσωπικό και εργαζόμενους στην κουζίνα.

Όπως εξηγεί ο κ. Καββαθας τα κενά δημιουργήθηκαν σε μεγάλο βαθμό της περίοδο της πανδημίας.

Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και καθώς η εστίαση παρέμεινε κλειστή για αρκετούς μήνες, πολλοί εργαζόμενοι αναζήτησαν άλλες δουλειές και παρέμειναν σε αυτές.

Παράλληλα και αρκετοί μετανάστες έφυγαν από την Ελλάδα βρίσκοντας αντίστοιχες θέσεις εργασίας σε γειτονικές χώρες.

Από την πλευρά τους, πάντως, εργαζόμενοι που έχουν δουλέψει κυρίως ως εποχικοί υπάλληλοι επισημαίνουν τις χαμηλές αμοιβές, τα εξοντωτικά ωράρια και τις πολύ δύσκολες συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να ζήσουν τους μήνες της τουριστικής σεζόν, κυρίως στα νησιά.

Παράλληλα κάνουν λόγο για φαινόμενα παραβατικότητας σε βάρος εργαζομένων από μερίδα επιχειρηματιών.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει μάλιστα στο CNN Greece ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού, ακόμη και κάποιοι εργαζόμενοι που επέλεξαν φέτος να εργαστούν ως εποχικοί υπάλληλοι σε νησιά, αποφάσισαν τελικά να φύγουν, δημιουργώντας ακόμη περισσότερες κενές θέσεις.

Μεγάλες ελλείψεις σε Νάξο και Κρήτη

Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στα νησιά που έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον και το ζήτημα της στέγασης των εποχικών υπαλλήλων καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επιλέγουν να ενοικιάζουν τα διαθέσιμα διαμερίσματα σε τουρίστες μέσω Airbnb.

«Αυτή τη στιγμή νησιά όπως η Κρήτη και η Νάξος έχουν από 1.000 κενές θέσεις εργασίας στην εστίασης» εξηγεί ο κ. Καββαθάς στο CNN Greece.

Η Πανελληνία Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων σε μία προσπάθεια να καλυφθούν όσο το δυνατό ταχύτερα οι κενές θέσεις στις επιχειρήσεις του κλάδου, πριν από την κορύφωση του τουρισμού, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τον ΟΑΕΔ, ώστε όπως επισημαίνεται «οι υπηρεσίες του οργανισμού που ασχολούνται με την ανεύρεση προσωπικού να δώσουν προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων εστίασης».

Προς το παρόν, οι επιχειρήσεις δηλώνουν μέχρι τις 15 Ιουνίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ τις κενές θέσεις εργασίας τους. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα υπάρχει και μια εκτίμηση για τον συνολικό αριθμό των ελλείψεων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στη συνέχεια στις 30 Ιουνίου οι υπηρεσίες του Οργανισμού σύμφωνα με το προφίλ του εργαζόμενου που θα έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις, θα προτείνουν υποψηφίους προερχόμενους από το μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο κάτι που σημαίνει ότι ο Ιούνιος που μπαίνει αύριο θα βρει τις επιχειρήσεις εστίασης με σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό

«Έρχομαι οπλισμένος στη Βουλή»: Η ανάρτηση και οι φωτογραφίες που ανέβασε ο 38χρονος στο Instagram

 


«Έρχομαι οπλισμένος στη Βουλή»: Η ανάρτηση και οι φωτογραφίες που ανέβασε ο 38χρονος στο Instagram
Η ανάρτηση στο Instagram συνοδεύεται από μια φωτογραφία με την καραμπίνα που είχε μαζί του ο 38χρονος άνδρας

Κείμενο, συνοδευόμενο με φωτογραφίες, είχε ανεβάσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram πριν ξεκινήσει για τον Άγνωστο Στρατιώτη ο 38χρονος, ο οποίος τα ξημερώματα αναστάτωσε τους Εύζωνες και σήμανε συναγερμό στην αστυνομία.

«Πραξικόπημα στη Βουλή, βασιλιάς Μίνωας, δικαστής της Αβύσσου. Πεζοναύτης Β.Σ. μόνος μου έρχομαι οπλισμένος στη Βουλή» γράφει η σχετική ανάρτηση του 38χρονου, που φαίνεται ότι αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα.

Η ανάρτηση συνοδεύεται από μια φωτογραφία με το πανό αλλά και την καραμπίνα που είχε μαζί του ο άνδρας.

Ο 38χρονος συστήθηκε στους αστυνομικούς ως «άγγελος του Θεού».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικοινωνία ανάμεσα στον 38χρονο και τους αστυνομικούς ήταν σχεδόν αδύνατη στα κρατητήρια, καθώς έλεγε συνεχώς ασυνάρτητα πράγματα και επαναλάμβανε ότι έχει έρθει στη Γη ως «άγγελος Θεού» -χωρίς να μπορεί να έχει την παραμικρή επικοινωνία με τους γύρω του.

Οι Αρχές τον μετέφεραν για ψυχιατρική εξέταση και αμέσως μετά για εγκλεισμό.

Το χρονικό της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 2:45 τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν εμφανίστηκε ο άνδρας, σε έξαλλη κατάσταση, στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Ο 38χρονος κρατούσε στα χέρια του και ένα πανό που έγραφε «Μωυσή πραξικόπημα» ενώ παράλληλα φώναζε ακατάληπτα πράγματα.

Αμέσως υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση από πλευράς της αστυνομίας, ο δρόμος εκκενώθηκε ενώ παράλληλα απομακρύνθηκαν και οι Εύζωνες.

Οι απόπειρες επικοινωνίας με τον άνδρα έπεσαν στο κενό, με τον 38χρονο να συνεχίζει να λέει ακατάληπτα πράγματα και να ανάβει κεριά.

Στο σημείο έφτασε ομάδα των ΕΚΑΜ, που τελικώς προσέγγισε τον άνδρα, τον ακινητοποίησε και τον απομάκρυνε από το σημείο.

ΜΑΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΟ ΕΜΠΑΡΚΟ Το πετρέλαιο παίρνει «φωτιά»

 

(AP Photo/Olivier Matthys)

Το πετρέλαιο παίρνει «φωτιά», ενώ η Ε.Ε. δικαιολογεί το εμπάργκο


Τι θα σημάνει για καταναλωτές και επιχειρήσεις η απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Στα ύψη το μπρεντ, φέρνει νέο σοκ στις τιμές. Ζοφερές εκτιμήσεις για έλλειψη καυσίμων στην Ε.Ε. το καλοκαίρι. Οι ηγέτες «πανηγυρίζουν» και δικαιολογούν τις πρόχειρες και καθυστερημένες αποφάσεις.

Μπαράζ δηλώσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες κρατών-μελών προκειμένου να πείσουν για την επιτυχία του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, την ώρα που η τιμή του μπρεντ παίρνει φωτιά και αναλυτές εκτιμούν πως έρχονται μαύρες ημέρες για την Ε.Ε..

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας στις Βρυξέλλες για επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ικανοποιώντας εν μέρει τις απαιτήσεις της Ουγγαρίας, η τιμή του μπρεντ άρχισε να παίρνει την ανηφόρα, καταγράφοντας αύξηση έως και 2,5% και ξεπερνώντας τα 124 δολάρια το βαρέλι. Σε αυτό, φυσικά, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η παράσυρση προς τα πάνω των τιμών όλων των παράγωγων πετρελαίου.

Ενώ διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι το ράλι ανόδου θα συνεχιστεί, η ακρίβεια αναμένεται να μεταφερθεί στις αντλίες και τα πρατήρια καυσίμων, με καταναλωτές και επαγγελματίες να πληρώνουν το μάρμαρο.

Χαρακτηριστικές, άλλωστε, είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής της Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) στο Spiegel, με τον Φατίχ Μπιρόλ να προειδοποιεί: Όταν ξεκινήσει η βασική περίοδος διακοπών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, θα αυξηθεί η ζήτηση για καύσιμα. Μπορεί να υπάρξουν ελλείψεις σε ντήζελ, πετρέλειο, κηροζίνη, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Ο Μπιρόλ, παράλληλα, επισήμανε ότι η ενεργειακή κρίση που είναι προ των πυλών είναι πολύ μεγαλύτερη από την πετρελαϊκή κρίση του 1970, καθώς τότε αφορούσε μόνο το πετρέλαιο, ενώ τώρα είναι τριπλή: πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα.

Το Spiegel, εξάλλου, σχολιάζει, σχετικά με τις αποφάσεις για το εμπάργκο, ότι η συμφωνία είναι γεμάτη παραθυράκια και αντικρουόμενες προβλέψεις και θα μπορούσε να βλάψει περισσότερο την Ε.Ε. παρά τον Πούτιν. Το περιοδικό κάνει, μάλιστα, λόγο για φτωχή προετοιμασία και ισχυρές αντιστάσεις που έφεραν αυτόν τον συμβιβασμό.

Νίκη βλέπει ο Μπορέλ

Σε αντίθεση με προειδοποιήσεις και εκτιμήσεις, ο Ζοζέπ Μπορέλ προχώρησε σε πανηγυρικές δηλώσεις, καλώντας τους δημοσιογράφους να μην δίνουν βάσει μόνο στην… απαγόρευση στο πετρέλαιο.

Επίσης, ανέφερε ότι «χρειάζεται πολύς χρόνος στην Ευρώπη για τις συζητήσεις γιατί χρειάζεται ομοφωνία». Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός ότι η Ρωσία μπορεί να πουλά πετρέλαιο σε άλλες χώρες, απάντησε ότι «δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τη Ρωσία να πουλήσει σε άλλους το πετρέλαιο, αλλά είμαστε ο πιο σημαντικός πελάτης της Ρωσίας. Πρέπει να βρει άλλον και σίγουρα πρέπει να μειώσουν τις τιμές» για να συμπληρώσει «ο στόχος είναι να έχουν λιγότερoυς οικονομικούς πόρους για να τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή. Αυτό βεβαίως θα συμβεί». 

Όπως, πάντως, εξήγησε εκπρόσωπος της Κομισιόν, η συμφωνία προβλέπει ότι οι κυρώσεις στο πετρέλαιο θα ολοκληρωθούν σε έξι μήνες, ενώ το χρονικό ορόσημο για τα διυλισμένα προϊόντα είναι οκτώ μήνες.

Ζητούν κυρώσεις και στο φυσικό αέριο

Εν τω μεταξύ, παρά το γεγονός ότι το έκτο πακέτο κυρώσεων συμφωνήθηκε στο παρά πέντε και αγκομαχώντας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν να ξεκινήσουν συζητήσεις και για έβδομο πακέτο.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας ζήτησε πιο δύσκολες κυρώσεις, προτείνοντας να μπει και το φυσικό αέριο στο τραπέζι, καθώς η κατάσταση στην Ουκρανία δεν βελτιώνεται.

«Πιστεύω ότι το φυσικό αέριο πρέπει να είναι στο έβδομο πακέτο κυρώσεων, αλλά είμαι ρεαλίστρια επίσης και δεν πιστεύω ότι θα είναι», επισήμανε η Κάγια Κάλας, για να προσθέσει «εάν θέλουμε να μπει τέλος στον πόνο των ανθρώπων πρέπει να απωθήσουμε αυτόν που επιτίθεται».

Τη συζήτηση, πάντως, έσπευσε να κλείσει άρον άρον ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νέχαμερ, υπογραμμίζοντας ότι η Ε.Ε. δεν θα συζητήσει την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

«Το ρωσικό πετρέλαιο είναι πιο εύκολο να αντικατασταθεί (…) το αέριο είναι εντελώς διαφορετικό και για τον λόγο αυτό ένα εμπάργκο στο αέριο δεν θα αποτελέσει θέμα για το επόμενο πακέτο κυρώσεων», σημείωσε.

Παράλληλα, ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ ντε Κροο, διεμήνυσε ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια ολοκληρώθηκαν. 

Κενά και ερωτηματικά

Ενώ οι συζητήσεις και οι δηλώσεις στη Σύνοδο Κορυφής είναι σε εξέλιξη, ο Guardian επιχειρεί να βάλει σε μια σειρά το... ευρωπαϊκό χάος

Τι συμφωνήθηκε;

Μετά από έναν μήνα συζητήσεων η Ε.Ε. συμφώνησε σε σταδιακή απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου με στόχο να κλείσει την κάνουλα της χρηματοδότησης στην πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τα ¾ των ρωσικών εισαγωγών θα επηρεαστούν άμεσα και θα φτάσουν στο 90% στα τέλη του χρόνου. 

Ποιες χώρες εξαιρούνται και γιατί;

Η Ε.Ε. ξεκινά άμεσα απαγόρευση θαλάσσιων εισαγωγών, που είναι περίπου τα 2/3 της ρωσικής προμήθειας. Το πετρέλαιο που μεταφέρεται από τον αγωγού Druzhba της Ουγγαρίας εξαιρείται από τη συμφωνία. Η Ε.Ε. είναι αισιόδοξη ότι οι ροές ρωσικού πετρελαίου θα σταματήσουν μέχρι το τέλος του έτους, επειδή χώρες όπως η Γερμανία και η Πολωνία έχουν υποσχεθεί να μειώσουν τις δικές τους προμήθειες. Κράτη που βρίσκονται στη νότια πλευρά του αγωγού, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Πολωνία θα επωφεληθούν από την προσωρινή εξαίρεση.

Πότε θα ολοκληρωθεί το εμπάργκο;

Αυτό δεν είναι ξεκάθαρο. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε ότι η Ε.Ε. θα συζητήσει τρόπους για να κλείσουν τα παραθυράκια. Η Ουγγαρία πιέζει για οικονομική ενίσχυση προκειμένου να αναβαθμίσει τα διυλιστήριά της που προς το παρόν δέχονται μόνο ρωσικό αργό. Η Κροατία επίσης χρειάζεται χρόνο για να αυξήσει τις προμήθειες προς την Ουγγαρία. Πάντως οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν αποφύγει να μιλήσουν με συγκεκριμένες ημερομηνίες. 

Πώς θα επηρεάσει Ε.Ε. και Ρωσία το εμπάργκο;

Η Ε.Ε. πληρώνει τη Ρωσία 1 δισ. ευρώ την ημέρα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και αποτελεί μεγάλη πηγή κεφαλαίων για το Κρεμλίνο. Η ραγδαία μείωση των πόρων αυτών θα πλήξει τη ρωσική οικονομία μακροπρόθεσμα, ωστόσο ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να έχει αντίστροφα αποτελέσματα και να βοηθήσει βραχυπρόθεσμα τη Μόσχα, καθώς επωφελείται από τις υψηλές τιμές. Παράλληλα, οι καθυστερήσεις στον διάλογο εντός Ε.Ε. έδωσαν στη Ρωσία τη δυνατότητα να ψάξει για νέους αγοραστές.

Οι επιπτώσεις σε καταναλωτές και επιχειρήσεις στην Ευρώπη;

Οδηγοί και επιχειρηματίες θα δουν υψηλότερες τιμές στις αντλίες, καθώς το εμπάργκο φέρνει υψηλότερες τιμές στο πετρέλαιο, με τις κυβερνήσεις να είναι αναγκασμένες να αντιμετωπίσουν την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους ζωής. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί περίπου 55% μόνο μέσα στο 2022 και βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008.

Υπάρχει χώρος για άλλες κυρώσεις;

Πριν καν η Ε.Ε. ανακοινώσει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ορισμένες χώρες ήδη ζήτησαν παραπάνω μέτρα και στόχευση στο φυσικό αέριο. Πριν από τον πόλεμο η Ρωσία προμήθευε το 40% της ζήτησης στην Ε.Ε, αλλά οι ηγέτες έχουν δεσμευθεί να μειώσουν αυτή την εξάρτηση. Οι πιο κοντινοί σύμμαχοι της Ουκρανίας, όπως η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής πιέζουν τις Βρυξέλλες να βάλουν τέλος και στις εισαγωγές φυσικού αερίου. Αυτό το βήμα είναι ακραίο και σίγουρα πολύ πιο δύσκολο από τις συζητήσεις για το πετρέλαιο.