ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ...
Σκληρή απάντηση στο Βερολίνο: Δεν θα δεχτούμε πισωγύρισμα στο μνημόνιο
Την εκτίμηση ότι οι σκληρές θέσεις που διατυπώνονται σε έγγραφο του
γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που δημοσίευσε το Reuters,
«αποδεικνύει ότι και η γερμανική κυβέρνηση μπήκε και τυπικά στην
διαπραγμάτευση», κάνουν κυβερνητικές πηγές, ενώ απορρίπτονται στο σύνολό
τους από την Αθήνα.
Εκτιμούν επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει την «σκληρή τοποθέτηση στην έναρξη της διαπραγμάτευσης».Η απάντηση όμως της κυβέρνησης είναι εξίσου σκληρή καθώς οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από τη νέα ελληνική κυβέρνηση» καθώς «προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης».
Όπως έγινε γνωστό, η γερμανική κυβέρνηση με το έγγραφο αυτό, φέρεται να ζητάει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση «να ανακαλέσει τις δεσμεύσεις της κατά της λιτότητας και να επαναφέρει το Μνημόνιο!
» Δηλαδή η νέα ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, παραμονή της τρόικας και να εφαρμόσει όλα τα σκληρά μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά», αναφέρουν κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης.
Η Αθήνα διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις όλους τους ευρωπαίους εταίρους σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης.
Βερολίνο: Ξεχάστε τις προεκλογικές εξαγγελίες...
Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε ένα απόρρητο έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters και το οποίο πρόκειται να κατατεθεί σύμφωνα με πληροφορίες, στο αυριανό συμβούλιο της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup.
Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, το Βερολίνο καλεί την ελληνική κυβέρνηση να... θάψει τις πρώτες εξαγγελίες για παροχές και εκδίωξη της τρόικας και να τηρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, στο πλαίσιο του μνημονίου.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την παροχή στήριξης από την Γερμανία στην Ελλάδα, είναι να βρίσκεται η χώρα σε πρόγραμμα.
Στο γερμανικό έγγραφο τονίζεται ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να εγκαταλείψει καμία από τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση, με στόχο να βελτιωθούν τα δημοσιονομικά της χώρας και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.
«Το Eurogroup έχει ανάγκη από μια ξεκάθαρη δέσμευση για να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή των βασικών μεταρρυθμιστικών μέτρων, απαραίτητων για να διατηρηθεί σε τροχιά το πρόγραμμα. Στόχος είναι η συνέχιση της ήδη συμφωνηθείσας μεταρρυθμιστικής ατζέντας (όχι πισωγυρίσματα στα μέτρα), που καλύπτει μεγάλους τομείς όπως η διοίκηση εσόδων, η φορολογία, η διαχείριση των δημοσιονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η υγεία, οι συντάξεις, το κοινωνικό σύστημα, η εκπαίδευση και η μάχη κατά της διαφθοράς» αναφέρει το έγγραφο.
Το Βερολίνο περιμένει από την Ελλάδα, πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016, καθώς και κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού του 2015 ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει συμφωνηθεί.
Θέλει επίσης η Ελλάδα να τηρήσει την δέσμευσή της για την μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000, την συνέχιση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, την διατήρηση του κατώτατου μισθού, την συνέχιση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
«Στην βάση των προαναφερόμενων στοιχείων, είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε την συνεργασία μας με την Ελλάδα για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Περισσότερα πρέπει και μπορούν να γίνουν, σε διμερή βάση, όσο και εντός ενός ευρωπαϊκού πλαισίου» προσθέτει το έγγραφο, όπου διαφαίνεται επίσης η στάση του Βερολίνου υπέρ της παραμονής της τρόικας και η απαίτηση για τήρηση των δεσμεύσεων περί αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η χώρα μας.
«Δεν είναι ξεκάθαρο τι βαθμό στήριξης θα έχει αυτή η γερμανική θέση που φαίνεται να μην λαμβάνει υπόψη τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα», σημειώνει το Reuters.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου