Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

80.000 άτομα στα ψυχιατρεία της Αττικής, μόλις μέσα σε ένα χρόνοΑΥΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

80.000 άτομα στα ψυχιατρεία της Αττικής, μόλις μέσα σε ένα χρόνο!

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η κρίση θα διαλύσει τα πάντα στη χώρα…

Δεν έχουν τέλος τα δραματικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η κρίση στην Ελλάδα έχει διαλύσει τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Όπως προκύπτει από στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, μόνο στην Αττική επισκέφθηκαν το περασμένο έτος τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των δύο Ψυχιατρικών Νοσοκομείων του νομού (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και Δρομοκαΐτειο) τουλάχιστον 80.000 άτομα εκ των οποίων τα 4.000 εισήχθησαν στην εφημερία τους και νοσηλεύτηκαν!!!
Πιο συγκεκριμένα στο ΨΝΑ στο Δαφνί εισήχθησαν 45.000 άτομα, ενώ στο ΨΝΑ στο Δρομοκαΐτειο 35.000. Βάσει των στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΠΟΕΔΗΝ, το 60% των εισαγωγών έγινε με εισαγγελική παραγγελία, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες χώρες της Ευρώπης αγγίζει μόλις το 5%.
Από εκεί και πέρα, το 60% με 80% των ασθενών με εισαγγελική παραγγελία εγκλεισμού καθηλώνονται με ιμάντες στα κρεβάτια τους, μετατρέποντας σε… κουρελόχαρτο τη σχετική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόληψη βασανιστηρίων και την απάνθρωπη ή υποτιμητική μεταχείριση, που χαρακτηρίζει την καθήλωση μέτρο ακραίο και εφαρμοστέο για πολύ ειδικές περιπτώσεις ασθενών.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το προσωπικό των ψυχιατρικών νοσοκομείων φυλλοροεί. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι τα τελευταία έξι χρόνια από το ΨΝΑ έχουν αποχωρήσει 507 εργαζόμενοι κι έχουν προσληφθεί μόλις 88, ενώ για το Δαφνί αναφέρει σε 2.500 οργανικές θέσεις υπηρετούν 1.400 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων.
Ενώ στο όμορο Δρομοκαΐτειο, έχουν αποχωρήσει 175 εργαζόμενοι κι έχουν προσληφθεί 25.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ανακοίνωσε αυτά τα στοιχεία με την ευκαιρία της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.
«Με τον μανδύα της Μεταρρύθμισης της Διοικητικής Οργάνωσης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει τη μεταφορά δραστηριοτήτων (τμήματα Νοσηλείας, πρωτοβάθμιες υπηρεσίες και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης) από το Δημόσιο στον Ιδιωτικό τομέα και την ΑΕΜΥ Α.Ε.
Στο στόχαστρο για άλλη μια φορά τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία. Επιδιώκουν την κατάργησή τους μέσω της μεταφοράς κλινικών και προσωπικού σε ανύπαρκτες κλινικές Γενικών Νοσοκομείων, στον Ιδιωτικό τομέα και την ΑΕΜΥ Α.Ε» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, η λειτουργία του Συστήματος Ψυχικής Υγείας σήμερα στηρίζεται κατά 80% στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και κατά 20% στους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων.
«Η κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων θα γεμίσει τις στάσεις του ΜΕΤΡΟ και τα παγκάκια με Ψυχικά Πάσχοντες Ασθενείς (άστεγοι χωρίς θεραπευτική αγωγή)» είναι η δυσοίωνη εκτίμηση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΠΟΕΔΗΝ, οι εισαγωγές ασθενών στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και τους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων είναι αυξημένες χρόνο με τον χρόνο.
Σε πολλές περιπτώσεις, όπως επισημαίνεται, νοσηλεύονται υπεράριθμοι ασθενείς (πληρότητα 150%) σε ράντζα όπως στον Ευαγγελισμό, ή φιλοξενούνται σε Χρόνια Τμήματα τα οποία έπρεπε να έχουν κλείσει, αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν λόγω οικονομικής αδυναμίας στήριξης και ανάπτυξης του δικτύου Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ξενώνων, οικοτροφείων, διαμερισμάτων, επαγγελματικών δραστηριοτήτων).
Στο Δρομοκαΐτειο, το 2010 εισήχθησαν 1.785 ασθενείς (οξέα περιστατικά) και το 2013 ο αριθμός τους εκτινάχθηκε στους 2.125. Το 2015 καταγράφηκαν 1.724 εισαγωγές και το περασμένο έτος 1.970. Σε ανάλογα επίπεδα κυμαίνονται οι εισαγωγές και στο ΨΝΑ. Το 2016 στο ΨΝΑ έγιναν 45.000 επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία και άλλες 35.000 στο Δρομοκαΐτειο.
Επιπλέον επιβαρυντική για την εύρυθμη λειτουργία των ψυχιατρικών νοσοκομείων παράμετρος είναι ότι εισάγονται εκτός των Ψυχικά Πασχόντων, κοινωνικά περιστατικά (άστεγοι, προνοιακά, χωρίς οικογενειακό περιβάλλον), ασθενείς που εκτίουν ποινή φυλάκισης για σοβαρά ποινικά αδικήματα (άρθρο 69 του ποινικού κώδικα) και ειδικά περιστατικά χωρίς να υπάρχουν ανεπτυγμένα θεραπευτικά τμήματα (αλκοολικοί, τοξικομανείς κ.α.).
Σε αντίθεση με την αυξητική τάση των ασθενών, το προσωπικό αποδυναμώνεται και συρρικνώνεται.
Στα χρόνια τμήματα και τα Γηροψυχιατρικά Τμήματα των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων στα οποία νοσηλεύονται 30 – 40 Ασθενείς και χρήζουν ατομικής περιποίησης (κατάκοιτοι ασθενείς) κάνει βάρδια μία Νοσηλεύτρια.
Σε Τμήματα οξέων περιστατικών 30 – 40 Ασθενών στα οποία νοσηλεύονται βαρυποινίτες, διεγερτικοί που εισάγονται με συνοδεία τριών αστυνομικών με χειροπέδες, τη νοσηλευτική φροντίδα την παρέχει μια νοσηλεύτρια και στη καλύτερη περίπτωση δύο νοσηλεύτριες στη βάρδια.
Τα περιστατικά βίας βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη: άγριοι ξυλοδαρμοί, προπηλακισμοί νοσηλευτών από διεγερτικούς ασθενείς ή ασθενών από άλλους ασθενείς.
Η ΠΟΕΔΗΝ ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αποσαφηνίσει τι μέλλει γενέσθαι με τα δημόσια ψυχιατρεία, ενώ δεν παραλείπει να στηλιτεύσει την κυβίστηση του σημερινού υπουργού Υγείας που όντας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που είχε δρομολογηθεί «ψευδεπίγραφη και πρόσχημα για τη διάλυση της ψυχικής υγείας».
Σ.Σ. Fimotro: Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της ψυχοπάθειας. Η κρίση δεν άφησε τίποτα όρθιο. Δυστυχώς…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ΚΚΕ: Να παραπεμφθεί στις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου η αναφορά για το έγκλημα των Τεμπών

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  / Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024, 20:17:50 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Παρέμβαση στη συζήτηση της Επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίο...