Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Συντάξεις και απολύσεις απομακρύνουν τη συμφωνία από το Eurogroup της Μάλτας

Το EuroWorking Group μπορεί να αναγνώρισε πως υπάρχει σταθερή και ισχυρή δέσμευση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για μια συμφωνία όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ωστόσο παράλληλα οι εμπειρογνώμονες της ευρωζώνης διαπίστωσαν πως Ελλάδα και ΔΝΤ υπαναχώρησαν από θέσεις που είχαν εκφράσει στο Brussels Group την παρελθούσα εβδομάδα και από τις οποίες είχε εξαχθεί το συμπέρασμα πως το staff level agreement, δηλαδή το κλείσιμο της αξιολόγησης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων είναι κοντά.
Για να κλείσει η συμφωνία η κυβέρνηση καλείται να κάνει συγκεκριμένες υποχωρήσεις σε θέματα που το ΔΝΤ έθεσε στο τραπέζι των συζητήσεων. Αυτά αφορούν στην:
  • Αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% με παράλληλη κατάργηση της προέγκρισης από το κράτος και αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο προκειμένου να διεξάγονται πιο δύσκολα απεργίες.
  • Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς ύψους 900 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους σε μία δόση από το 2019 και όχι σταδιακά σε βάθος τριετίας, κάτι στο οποίο πληροφορίες αναφέρουν πως είχε συμφωνήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά δεν συναίνεσε τελικά ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς το μέτρο θα πλήξει 900.000 συνταξιούχους κυρίως ασφαλισμένους στον πρώην ΟΑΕΕ.
  • Μείωση των βεβαιωθέντων εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ από τα 3,2 δισ. ευρώ σήμερα στα 3 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 (η κυβέρνηση ζητά το σχετικό ποσό να μειωθεί στα 2,8 δισ. ευρώ).
Πρέπει να σημειωθεί πως εκτός από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και στελέχη της κυβέρνησης άφηναν χθες να εννοηθεί πως θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να υπάρξει συμφωνία. Μάλιστα, ανέφεραν πως εφόσον χαθεί η ημερομηνία της 7ης Απριλίου θα μπορούσε να υπάρξει ένα εμβόλιμο Eurogroup πριν το καθορισμένο Eurogroup της 20ης Μαΐου, πιθανότατα στις αρχές Μάιου, το οποίο αφενός θα επιβεβαίωνε πως το πακέτο μέτρων που αποφασίσθηκε είναι συνεκτικό και αφετέρου πως τα μέτρα αυτά αρκούν για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων.
Πάντως, μια τέτοια εξέλιξη θα μειώσει το χρόνο που θα έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση για να ψηφίσει τα μέτρα κάτι που εάν δεν γίνει έως την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου τότε πολύ δύσκολα θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος έως τις 20ης Μαΐου. Κατά κάποιες κοινοτικές πηγές εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 21 Απριλίου, όταν και θα διεξαχθεί η Ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ, οι αποφάσεις για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μετατεθούν. Πάντως, πηγές από την Ουάσιγκτον δεν επιβεβαιώνουν τις εν λόγω πληροφορίες και αναφέρουν πως η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους «θα γίνει όταν πρέπει να γίνει»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Φλώρινα: Συνελήφθη 36χρονος για τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων

  Newsroom   Σάββατο, 27 Απριλίου 2024 20:40 Pixabay Ενας  36χρονος  συνελήφθη συνελήφθη την Παρασκευή (26/4) το μεσημέρι στη  Φλώρινα  για ...