Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 12:48 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 29.03.2017 : 13:20 Συμφωνία Αθήνας-θεσμών για εργασιακά και συντάξεις, δεν επιβεβαιώνει η Κομισιόν


ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σε προκαταρκτική συμφωνία για το θέμα των εργασιακών και συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και αυτό της ενέργειας κατέληξαν Αθήνα και θεσμοί, γεγονός που φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο για συμφωνία πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Πάντως, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπρέιτχαρτ, δεν επιβεβαιώνει το σχετικό ρεπορτάζ.
Η Ελλάδα, όπως σημειώνει το πρακτορείο, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους, θα μειώσει τις δαπάνες για τις συντάξεις σε ποσοστό έως 1% του ΑΕΠ το 2019. Παράλληλα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η μείωση του αφορολόγητου στις περίπου 6.000 ευρώ με στόχο την εξοικονόμηση, 1% του ΑΕΠ, είναι κάτι που επίσης έχει συμφωνηθεί.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, η Ελλάδα δεν θα κληθεί να προχωρήσει στην περαιτέρω απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων, όπως απαιτούσε αρχικά το ΔΝΤ, δήλωσαν αξιωματούχοι. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες είχαν αποδυναμωθεί στο πλαίσιο του προγράμματος το 2012, αναμένεται να αναβιώσουν μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018.
Ήδη από χθες, η Καθημερινή μετέδιδε την βεβαιότητα κυβερνητικών στελεχών για τη δυνατότητα επίτευξης τεχνικής συμφωνίας μέχρι τις 7 Απριλίου
Εξάλλου, βεβαιότητα για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους θεσμούς πολύ γρήγορα εξέφρασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά αποδεχθεί μέτρα 2% του ΑΕΠ, για μετά το 2018, με μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, καθώς και μια σειρά από παρεμβάσεις σε ευαίσθητους τομείς, όπως η ενέργεια και η αγορά εργασίας.
Τα μέτρα θα έρθουν πρώτα και θα ακολουθήσει η συζήτηση για ρύθμιση του χρέους. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, η συμφωνία με τους θεσμούς (SLA) θα έχει κλείσει έως τις 7 Απριλίου. Οι αποφάσεις για το χρέος τοποθετούνται μεταξύ του Πάσχα (το ΔΝΤ έχει την εαρινή του Σύνοδο στις 21-23 Απριλίου) και του Μαΐου (το επόμενο Eurogroup είναι στις 22 Μαΐου).
Μιλώντας στο συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα στείλει ένα ισχυρό σήμα στις αγορές, καθώς και για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Υπάρχει συμφωνία σε όλα τα βασικά κεφάλαια της αξιολόγησης, είπε χθες ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, εκτός από ένα «πολύ μικρό θέμα στα εργασιακά, που είναι ακόμη ανοικτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Φλώρινα: Συνελήφθη 36χρονος για τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων

  Newsroom   Σάββατο, 27 Απριλίου 2024 20:40 Pixabay Ενας  36χρονος  συνελήφθη συνελήφθη την Παρασκευή (26/4) το μεσημέρι στη  Φλώρινα  για ...