Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Στον ιρακινό στρατό το «προπύργιο» των τζιχαντιστών στο Ραμάντι

Οι ιρακινές δυνάμεις έθεσαν σήμερα υπό τον έλεγχό τους στρατηγικής σημασίας κυβερνητικό κτίριο στο κεντρικό Ραμάντι, το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην δυτική πόλη.

Στον ιρακινό στρατό το «προπύργιο» των τζιχαντιστών στο Ραμάντι
«Η ανάληψη του ελέγχου του κτιριακού συγκροτήματος, πρώην έδρα της επαρχιακής κυβέρνησης, σημαίνει ότι οι τζιχαντιστές ηττήθηκαν στο Ραμάντι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού Σαμπάχ αλ-Νούμαν. «Το επόμενο στάδιο είναι να καθαρίσουμε σημεία όπου μπορεί να υπάρχουν διάσπαρτοι στην πόλη εκρηκτικοί μηχανισμοί και νάρκες», πρόσθεσε. 
«Το κτιριακό συγκρότημα είναι υπό τον πλήρη έλεγχο μας, δεν υπάρχους μαχητές του ΙΚ μέσα στο κτίριο», τόνισε ο εκπρόσωπος των επίλεκτων ιρακινών δυνάμεων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Οι μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος είχαν εγκαταλείψει νωρίτερα το στρατηγικής σημασίας κτιριακό συγκρότημα. «Όλοι οι μαχητές του ΙΚ έφυγαν. Δεν υπάρχει αντίσταση», επιβεβαίωσε και ο αλ-Νούμαν.
<p>Κατεστραμμένη γέφυρα στο Ραμάντι, το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών στο Ιράκ. </p>
Κατεστραμμένη γέφυρα στο Ραμάντι, το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών στο Ιράκ.
«Οι δυνάμεις μας περικυκλώνουν το κτίριο που στέγαζε την επαρχιακή κυβέρνηση. Ελέγχουν όλες τις εισόδους και τα παρακείμενα κτίρια πριν εισέλθουν σε αυτό», τόνισε ο Νούμαν.
Με την υποστήριξη των αεροπορικών επιδρομών του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού, οι επίλεκτες δυνάμεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ο ιρακινός στρατός είχαν εισέλθει σχετικά εύκολα την Τρίτη στο κέντρο του Ραμάντι με στόχο την ανακατάληψη της πόλης. Ωστόσο, η προέλαση του στρατού καθυστέρησε τις τελευταίες ημέρες λόγω των εκρηκτικών μηχανισμών, των ελεύθερων σκοπευτών και των τζιχαντιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, με αποτέλεσμα οι ιρακινές δυνάμεις να κατευθύνονται με αργούς ρυθμούς προς την έδρα της επαρχιακής κυβέρνησης.
Οι τζιχαντιστές του ΙΚ που βρίσκονται στο Ραμάντι υπολογίζονταν την Τρίτη σε αρκετές εκατοντάδες.
Ο εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε εξάλλου ότι 260 εκρηκτικοί μηχανισμοί εξουδετερώθηκαν στο βόρειο μέτωπο του Ραμάντι το Σαββατοκύριακο.
Ένα από τα άλλα εμπόδια στην ταχεία προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων είναι η παρουσία των αμάχων στις περιοχές όπου μαίνονται μάχες, και πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινη ασπίδα. Άμαχοι που κατάφεραν να διαφύγουν δήλωσαν ότι υπάρχουν ελάχιστα τρόφιμα για όσους έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη.
Το Ραμάντι είναι η πρωτεύουσα της σουνιτικής επαρχίας Αλ-Ανμπαρ, της μεγαλύτερης του Ιράκ, στα σύνορα με τη Συρία, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Η πόλη εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη μέσα σε μια εύφορη κοιλάδα. Η ανακατάληψή του, αφότου έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών τον Μάιο, θα είναι μια από τις πιο σημαντικές νίκες για τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις από τότε που οι τζιχαντιστές του ΙΚ κατέλαβαν σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας το 2014.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Διάρρηξη στην Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Φόβοι μην έχουν αντιγραφεί δημόσια έγγραφα Άγνωστο αν έχει αφαιρεθεί κάτι από το γραφείο

  Την Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών διέρρηξαν το μεσημέρι της Παρασκευής (26.04.2024). Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο Διευθυντής της υ...