Εκτέλεση ιερωμένου βάζει "φωτιά" στον αραβικό κόσμο
ΑΘΗΝΑ 02/01/2016
Ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ απέτισε φόρο τιμής μέσω Twitter. "Awakening is not suppressible" (Η έγερση δεν μπορεί να κατασταλεί), γράφει στο Twitter. Στην ιστοσελίδα του Αλί Χαμενεΐ έχει αναρτηθεί επίσης εικόνα-κολάζ που ταυτίζει τη Σαουδική Αραβία με το Ισλαμικό Κράτος... και οι δύο εκτελούν τους αντιπάλους τους.
Το Ιράν κάλεσε τον σαουδάραβα επιτετραμμένο στην Τεχεράνη και κατηγόρησε την υπερσυντηρητική σουνιτική μοναρχία του Κόλπου ότι χρησιμοποιεί κατασκευασμένες κατηγορίες περί τρομοκρατικής δράσης για να καταστείλει το ειρηνικό κίνημα των σιιτών που διαμαρτύρονται για συστηματική διακριτική μεταχείριση.
Και όμως, στο τέλος του 2014, το γεγονός ότι η σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν βρέθηκαν από κοινού αντιμέτωπα με την απειλή του Ισλαμικού Κράτους είχε αφήσει να διαφανεί ότι οι δύο αντίπαλες περιφερειακές δυνάμεις κινούνται προς μία δοκιμαστική προσέγγιση.
Οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, ωστόσο, διέψευσαν αυτήν την υπόθεση.
Μόλις τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος το ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χοσεΐν Τζαμπέρ Ανσάρι δήλωσε ότι υπήρχαν διπλωματικές επαφές ανάμεσα στην Τεχεράνη και το Ριάντ επί σειράς θεμάτων.
Όμως, αμέσως μετά την εκτέλεση είπε:
"Η σαουδαραβική κυβέρνηση υποστηρίζει τρομοκράτες και εξτρεμιστές
τακφίρι (ακραίους σουνίτες), ενώ εκτελεί και καταστέλλει τους επικριτές
της στο εσωτερικό της χώρας".
Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ρεπορτάζ από τις αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο από την εκτέλεση, απαρίθμησαν σειρές σαουδαραβικών άδικων ενεργειών και απέτισαν φόρο τιμής στον Νιμρ αλ-Νιμρ μέσα από στίχους ποιημάτων, μερικά από τα οποία απευθύνονταν και στον βασιλιά της σαουδικής αραβίας Σαλμάν.
"Και αν τον εκτελέσεις, ο Νιμρ δεν θα πεθάνει ποτέ, Σαλμάν...οι μάρτυρες είναι ζωντανοί και ευλογημένοι, όπως είπε ο Κύριος στο Κοράνι", είναι η εισαγωγή ενός ποιήματος στα φαρσί που μεταδόθηκε από το πρακτορείο Tasnim.
Πολλοί στο Ιράν κατηγόρησαν τη Σαουδική Αραβία ότι τροφοδοτεί τον τακφιρισμό, μία ακραία σουνιτική ιδεολογία που έχει υιοθετηθεί από οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και θεωρεί τον σιισμό και άλλα ρεύματα του Ισλάμ αιρέσεις.
"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο οίκος
των αλ Σαούντ είναι η πηγή του τακφιρισμού στον κόσμο", δήλωσε ο
αγιατολάχ Νάσερ Μακάρεμ-Σιράζι, ένας από τους υψηλά ιστάμενους
ιερωμένους του Ιράν.
Ρεπορτάζ του Al Jazeera
Αντίδραση από το Ιράκ
Στη Βαγδάτη, ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι καταδίκασε την εκτέλεση λέγοντας ότι θα έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια της περιοχής.
Με δήλωσή του που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook ο ιρακινός πρωθυπουργός λέει ότι το φίμωμα των φωνών και η εκτέλεση αντιπάλων "δεν θα οδηγήσει σε τίποτε άλλο παρά σε παραπάνω καταστροφή" και προσθέτει ότι η είδηση της εκτέλεσης του αλ-Νιμρ του προκάλεσε "έντονο σοκ".
"Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων... έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και τον κοινωνικό ιστό των λαών της περιοχής", γράφει ο αλ-Αμπάντι.
Σιίτες ηγέτες στο Ιράκ, το Κουβέιτ, τον Λίβανο και την Υεμένη επίσης προειδοποίησαν για αντίποινα.
"Κάτω η οικογένεια Αλ Σαούντ"
Νωρίτερα, η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 47 ανθρώπους μεταξύ αυτών τον Νιμρ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι υποκίνησε τη βία εναντίον της αστυνομίας. Οι υποστηρικτές του λένε ότι εκείνος ήταν ένας ειρηνιστής που απηύθυνε έκκληση για την αναγνώριση περισσότερων δικαιωμάτων στη σιιτική μειονότητα της χώρας.
Δεκάδες σιίτες διαδήλωσαν στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, στη γενέτειρα του Νιμρ, στην περιοχή Κατίφ φωνάζοντας το σύνθημα "κάτω η οικογένεια Αλ Σαούντ" και δεκάδες άλλοι συγκεντρώθηκαν στο γειτονικό Μπαχρέιν, ένα σουνιτικό βασίλειο, σύμμαχο του Ριάντ.
Άλλοι τρεις σιίτες εκτελέστηκαν μαζί με τον Νιμρ, ωστόσο οι περισσότεροι από τους 47 καταδικασθέντες ήταν τζιχαντιστές που συνδέονταν με την Αλ Κάιντα, που συχνά στοχοποιεί σιίτες.
Ρεπορτάζ του Euronews
Οι σιιτικές οργανώσεις σε ολόκληρη την περιοχή κατηγορούν τη Σαουδική
Αραβία ότι χρησιμοποίησε την τρομοκρατία ως πρόσχημα για να εκτελέσει
τον Νιμρ.
Το Ριάντ απαντά ότι ο 56χρονος ιερωμένος καλούσε τους υποστηρικτές του να επιτεθούν στην αστυνομία και ευθύνεται για μια σειρά επιθέσεων με πυροβολισμούς και βόμβες μολότοφ που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί αστυνομικοί κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Κατίφ μεταξύ 2011- 2013.
Ανησυχία ΕΕ και Βερολίνου
Η ΕΕ εξέφρασε "σοβαρές ανησυχίες" μετά την εκτέλεση.
"Η ιδιαίτερη περίπτωση του σέιχ Νιμρ αλ-Νιμρ προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την ελευθερία της έκφρασης και τον σεβασμό των ατομικών και των βασικών πολιτικών δικαιωμάτων, που πρέπει να γίνονται σεβαστά σε όλες τις περιπτώσεις, περιλαμβανομένου του πλαίσιου του αγώνα κατά της τρομοκρατίας", δηλώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
"Η περίπτωση αυτή έχει τη δυναμική περαιτέρω ανάφλεξης των θρησκευτικών
εντάσεων που έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλη ζημία στην περιοχή, με
επικίνδυνες συνέπειες", αναφέρει στην ανακοίνωσή της.
Αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του μετά την εκτέλεση του σίιτη ιερωμένου και επανέλαβε την θέση του Βερολίνου ότι η θανατική ποινή είναι ένα απάνθρωπο είδος τιμωρίας.
"Η εκτέλεση του Νιμρ αλ Νιμρ δυναμώνει το υπάρχον αίσθημα ανησυχίας σχετικά με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης και εμβάθυνση του χάσματος στην περιοχή" τόνισε ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου