Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024

Ανθρωπος «ειδικών αποστολών»

 kostis xatzidakis

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
 Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


Από την «εκκαθάριση» της Ολυμπιακής και την «εξυγίανση» του ΟΣΕ μέχρι τον αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νόμο που φέρει το όνομά του, το «κρύο αίμα» της κυβέρνησης μεγαλουργεί τώρα από τη θέση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ● Τα δημοσιονομικά «επιτεύγματα» με τα υπερπλεονάσματα στηρίζονται σε μια σταθερή βάση φορολογικών υπερεσόδων και υψηλών περικοπών στις δημόσιες δαπάνες ● Ο Μητσοτάκης σκέφτεται ευμενή μετάθεση του «δικού του παιδιού» σε άλλο υπουργικό πόστο, για να μην ξεθωριάσει η λάμψη του ως «δελφίνου».

ΟΚωστής Χατζηδάκης διαμορφώθηκε πολιτικά, φοιτητής ων, μέσα στο κύμα ανόδου του νεοφιλελευθερισμού τη δεκαετία του ’80. Φοιτητής από το 1983 στη Νομική Σχολή του Καποδιστριακού, αναδείχτηκε στέλεχος και στη συνέχεια γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ το 1989-1990, ενώ από το 1992 έως το 1994 διετέλεσε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. «Ασπάστηκε» τον νεοφιλελευθερισμό στην πιο «ανόθευτη» –και κατ’ άλλους την πιο ακραία– εκδοχή του. Η πολιτική γνωριμία και οι έκτοτε καλές σχέσεις του με την οικογένεια Μητσοτάκη ανάγονται στην πρώτη νεοφιλελεύθερη δεξιά κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, του πατρός Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και διαρκούν, το ίδιο θερμές, μέχρι σήμερα.

Παρ’ όλο που διετέλεσε υπουργός σε υπουργεία του οικονομικού κύκλου (Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας), οι σπουδές του ήταν νομικές· προς επίρρωση του ισχυρισμού ότι δεν χρειάζεται να γνωρίζεις οικονομικά για να ασκήσεις οικονομική πολιτική ή να έχεις σπουδάσει Δίκαιο για να αναλάβεις το υπουργείο Δικαιοσύνης – αρκεί να είσαι καλός «εκτελεστής» της κυβερνητικής γραμμής, ιδίως δε των εντολών του εκάστοτε πρωθυπουργού.

Από τα πρώτα του βήματα ως υπουργού, ο Κωστής Χατζηδάκης «ειδικεύτηκε» σε «ειδικές αποστολές εκκαθάρισης». Επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή ήδη ανέλαβε την «εκκαθάριση» της Ολυμπιακής και στη συνέχεια την «εξυγίανση» του ΟΣΕ. Αναμφίβολα, έχει στο βιογραφικό του το «παράσημο» ότι ήταν πρωτοπόρος στην εφαρμογή της τυπικά νεοφιλελεύθερης φόρμουλας αποκρατικοποίησης (ορθότερα: ιδιωτικοποίησης), σύμφωνα με την οποία το κράτος αναλάμβανε τα χρέη δημόσιων επιχειρήσεων και τις μεταβίβαζε έναντι ευτελούς τιμήματος σε ιδιώτες «επενδυτές». Τα υψηλής αξίας assets της «Ολυμπιακής» μεταβιβάστηκαν έναντι 177,2 εκατ. ευρώ στη MIG – και το Δημόσιο ανέλαβε τα χρέη της, παραδίδοντάς την «καθαρή» στον Βγενόπουλο. [Ο «όρκος», πάντως, να μη χρειαστεί ξανά κρατική βοήθεια στον «εθνικό αερομεταφορέα» δεν κρατήθηκε, καθώς το 2021 η διάδοχος Aegean δέχτηκε γενναιόδωρη κρατική βοήθεια 120 εκατ. ευρώ, από την οποία προέκυψε σημαντική ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο].

Στην περίπτωση της «εξυγίανσης» του ΟΣΕ, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέλαβε τέσσερις δεσμεύσεις: ασφάλεια, διαφάνεια, εξυγίανση και ανάπτυξη. Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει ιδίαις χερσίν το «έργο» αφού τον πρόλαβε ο ανασχηματισμός ενόψει των εκλογών του 2009, αλλά καθώς ήταν σε πολύ προχωρημένο στάδιο και υπό τις ευλογίες της Κομισιόν, ολοκληρώθηκε το 2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την ίδια ακριβώς φόρμουλα (μεταβίβαση υψηλής αξίας assets στην Trenitalia έναντι 45 εκατ. ευρώ, αφού νομοθετήθηκε η απαλλαγή από κάθε φόρο ή τέλος μισθωμάτων που εισπράττει η ΓΑΙΑΟΣΕ μετά την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και αφού το Δημόσιο διέγραψε χρέη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ύψους 692 εκατ. ευρώ!), για να αποδειχτεί με την τραγωδία των Τεμπών ότι από τις 4 δεσμεύσεις του Κωστή Χατζηδάκη δεν ίσχυσε καμία!

Σκίτσο του Πέτρου Ζερβού

Απαιτείται… ρετούς

Ωστόσο, η πραγματική ώθηση στην πολιτική του καριέρα δόθηκε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχτηκε πρόεδρος της Ν.Δ. και τον τοποθέτησε στη μία εκ των δύο θέσεων αντιπροέδρου του κόμματος, αναθέτοντάς του μάλιστα την αρμοδιότητα για τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος. Με αυτή του την επιλογή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ανέδειξε σε εν δυνάμει «δελφίνο» του κόμματος. Εχοντας πάντως ήδη κερδίσει επάξια τη φήμη του υπουργού «ειδικών αποστολών», του ανέθεσε καινούργιες: Πρώτα στο υπουργείο Εργασίας (με τον «νόμο Χατζηδάκη», που χαρακτηρίστηκε όχι απλώς αντεργατικός και αντισυνδικαλιστικός, αλλά και ρεβανσιστικός προς το εργατικό κίνημα και τις κατακτήσεις του), για να… μεγαλουργήσει όμως από τη θέση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Στην τελευταία αυτή περίπτωση, όμως, έγινε και σοβαρή εκλογική ζημιά για το κυβερνών κόμμα, καθώς οι… εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του υπουργού στράφηκαν ενάντια στη «μεσαία τάξη»: Η απίστευτη ταλαιπωρία από τη βίαιη ψηφιοποίηση του φορολογικού μηχανισμού και ο τεκμαρτός προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών άνοιξαν «μέτωπο» όχι τόσο με το οικονομικά εύρωστο τμήμα της «μεσαίας τάξης» όσο με το πλέον αδύναμο, που όμως αγγίζει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, έχει δε και χαρακτηριστικά κοινωνικού στρώματος-opinion maker.

Ωστόσο, ο Κωστής Χατζηδάκης μπορεί να ισχυριστεί ότι «η δουλειά έγινε»: σύμφωνα και με τις εντολές του ΟΟΣΑ και της έκθεσης Πισσαρίδη, οι «μικροί» της μεσαίας τάξης είναι σε καθεστώς αφόρητων πιέσεων και προς εκκαθάριση. Τα δημοσιονομικά επιτεύγματα με τα υψηλά υπερπλεονάσματα στηρίζονται σε μια σταθερή βάση φορολογικών υπερεσόδων και υψηλών περικοπών στις δημόσιες δαπάνες. Βεβαίως, ο κόσμος υποφέρει από την ακρίβεια, αλλά αυτή συνεισφέρει τα μάλα στα υπερπλεονάσματα, οπότε χαλάλι…

Το ζήτημα είναι όμως ότι όλοι αυτοί οι «θρίαμβοι» έχουν το τίμημά τους: την πτώση των δημοσκοπικών ποσοστών της κυβέρνησης αλλά και της δημοτικότητας του ίδιου του Κωστή Χατζηδάκη. Και ήδη οι «ψίθυροι» ότι ο Μητσοτάκης ετοιμάζεται για ευνοϊκή μετάθεση του αγαπημένου του υπουργού σε άλλο υπουργικό πόστο, δυναμώνουν. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά από την άλλη το ρετούς, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον Κωστή Χατζηδάκη, είναι απαραίτητο - αν πρόκειται να διατηρήσει το στάτους του «δελφίνου»…

Γιατί τoν επιλέξαμε

Επιλέξαμε τον κ. Χατζηδάκη γιατί έφερε σε πέρας όλες τις εντολές του Μαξίμου από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, έρχεται η ώρα να επιβραβευτεί στον επόμενο ανασχηματισμό με «ευμενή μετάθεση» σε άλλον υπουργικό θώκο, ώστε να μην τρωθεί περαιτέρω το στάτους του ως υποψήφιου «δελφίνου» στο κυβερνητικό κόμμα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ρωσικό φυσικό αέριο: Μια νέα ευρωπαϊκή κρίση ενέργειας προ των πυλών

  Ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου | (AP Photo/Sergei Chuzavkov)  ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ   01.01.25 12:01 efsyn.gr Α+ Α- Facebook Twitter E-mail Cop...