Λίγο πριν την οδυνηρή δεύτερη επέτειο του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, αυτή η εθνική τραγωδία έχει γίνει το βαρόμετρο της πολιτικής πραγματικότητας, ιδιαιτέρως μετά τα συλλαλητήρια της περασμένης Κυριακής σε όλη τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός, μέσω της τηλεοπτικής του συνέντευξης στον ALPHA, προσπάθησε να αμβλύνει την αρνητική αίσθηση που υπάρχει στον κόσμο σε σχέση με την έρευνα της υπόθεσης και την πεποίθηση που έχει δημιουργηθεί ακόμα και σε ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας ότι η διερεύνηση των αιτίων και των υπαιτίων δεν γίνει με τρόπο ώστε να φωτιστούν όλες οι σκοτεινές πλευρές της υπόθεσης.

Σαρωτικά ποσοστά δυσπιστίαςΉταν όμως αυτή η παρέμβαση αρκετά για να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία; Για την ουσία της υπόθεσης όχι - ή τουλάχιστον όχι ακόμα. Αυτό άλλωστε έδειξε και η έρευνα της MRB που κατέγραψε ότι το 81% των πολιτών πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει ότι πρέπει για να ερευνηθεί η υπόθεση. Ποσοστό που δείχνει ότι ακόμα και ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας έχει περισσότερες απαιτήσεις από την κυβέρνηση για την έρευνα της υπόθεσης. Το επίσης ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το 77,5% πιστεύουν ότι και η Δικαιοσύνη δεν κάνει ό,τι πρέπει για την υπόθεση, κάτι που δείχνει δυσπιστία συνολικά στους θεσμούς, κάτι που ενισχύει πολιτικές δυνάμεις με «αντισυστημικό» λόγο που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Το θετικό για την κυβέρνηση είναι ότι παρά την οργή και την ανησυχία για την εξέλιξη της έρευνας δε φαίνεται πολιτικά να κινδυνεύει από άλλη πολιτική δύναμη. Καταγράφεται και πάλι πρώτη με διαφορά κάτι που δημιουργεί με έναν τρόπο μια αίσθηση αυτοπεποίθησης στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Αυτό άλλωστε περιγράφει και η αναφορά του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο σε έναν «κυματισμό» τον οποίο έχει την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα τον ξεπεράσει όπως έγινε και στο παρελθόν.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα κυβερνητικά στελέχη σε συζητήσεις δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού, ο οποίος όμως πρέπει να γίνει την κατάλληλη στιγμή για να «πιάσει» και να συμβολίσει ένα πραγματικό restart που θα ωθήσει την κυβέρνηση σε «άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά».

Η πρώτη δικαστική απόφαση για τα Τέμπη: Αποζημίωση 800.000 ευρώ στους συγγενείς του μηχανοδηγού

Ανασχηματισμός με πρώτο «θύμα» το υπουργείο Μεταφορών

Παράλληλα θα πρέπει να θεωρείται βέβαιος ένας ανασχηματισμός που θα δώσει την αίσθηση του restart, αλλά και της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του κράτους, ειδικά σε βασικές υποδομές όπως είναι οι μεταφορέςΗ πρώτη δικαστική απόφαση για τα Τέμπη: Αποζημίωση 800.000 ευρώ στους συγγενείς του μηχανοδηγού

Ανασχηματισμός με πρώτο «θύμα» το υπουργείο Μεταφορών

Παράλληλα θα πρέπει να θεωρείται βέβαιος ένας ανασχηματισμός που θα δώσει την αίσθηση του restart, αλλά και της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του κράτους, ειδικά σε βασικές υποδομές όπως είναι οι μεταφορές

Σε περίπτωση που προχωρήσει ο ανασχηματισμός άμεσα, στο στόχαστρο βρίσκεται το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η ηγεσία του όπου δεν αποκλείονται σαρωτικές αλλαγές.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του CNN Greece, ο Πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να σπάσει το Υπουργείο στα δύο και να φτιάξει ένα ξεχωριστό Υπουργείο Μεταφορών το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με το μεταφορικό έργο και τις συγκοινωνίες.

Στο στόχαστρο αλλαγών αναμένεται να βρεθεί και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρ. Τριαντόπουλος, ο οποίος κλήθηκε να διαχειριστεί την επόμενη μέρα στο σημείο της τραγωδίας και έχουν διατυπωθεί κατηγορίες ο κύριος υπεύθυνος της εσπευσμένης μεταφοράς

Η αντεπίθεση στην αντιπολίτευση

Πριν τον ανασχηματισμό όμως η κυβέρνηση ξεκινά να απαντά σε όλα τα ερωτήματα, αλλά και τις κατηγορίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης, την οποία κατηγορεί για εργαλειοποίηση της τραγωδίας.

Η δημοσιοποίηση μέρους του πορίσματος του ΕΜΠ σε σχέση με τα ηχητικά την ώρα του δυστυχήματος έδειξε ότι στη δικογραφία δεν υπάρχει υλικό στο οποίο διαπιστώθηκε παρέμβαση. Σε αυτό το συμπέρασμα του πορίσματος βασίστηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος υποστήριξε ότι «το πόρισμα του ΕΜΠ» αναφορικά με τα ηχητικά του δυστυχήματος των Τεμπών «διαψεύδει πανηγυρικά τα ψεύδη της Αντιπολίτευσης» περί «μονταζιέρας» εκφράζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε μάλιστα αναφορά στην πρόταση δυσπιστίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που είχε κατατεθεί πέρυσι, αναφέροντας ότι στηρίχθηκε στο αφήγημα της «μονταζιέρας».

Η αντιπολίτευση μαζί, αλλά κυρίως χώρια

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν την κριτική στην κυβέρνηση σε υψηλούς τόνους, αδυνατούν όμως να βρουν κοινό βηματισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ενδεχόμενο πρότασης δυσπιστίας. Άλλος θεωρεί ότι πρέπει να κατατεθεί τώρα, άλλος αν διαπιστωθούν ευθύνες πολιτικών προσώπων, αλλά πιστεύει στην κατάθεσή της σε μεταγενέστερο χρόνο, άλλος δηλώνει ότι θα την στηρίξει, αλλά δεν την υπογράφει. Όλη αυτή η πανσπερμία απόψεων, που έχει κυρίως ως στόχο να κάνει την παρουσία του κάθε κόμματος στην υπόθεση διακριτή, στο τέλος της ημέρας λειτουργεί υπέρ της κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει να κυβερνά χωρίς έναν ισχυρό αντιπολιτευτικό πόλο. Επιπρόσθετα υπάρχουν και αυτοί που αμφισβητούν την σκοπιμότητα της πρότασης μομφής, καθώς όπως λένε δεν υπάρχουν ρήγματα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και αυτό που θα καταφέρει μια πρόταση μομφής είναι να συσπειρώσει την κυβερνητική πλειοψηφία.

Το πόρισμα - «κλειδί»

Κρίσιμο για τις εξελίξεις, σε πολιτικό και σε κοινωνικό επίπεδο θα είναι το πολυαναμενόμενο πόρισμα του ΕΜΠ και ειδικά ως προς τις αιτίες που προκάλεσαν την έκρηξη, αμέσως μετά την πρόσκρουση των δύο τρένων. Άλλωστε το ερώτημα που κυριαρχεί εδώ και πολύ καιρό στην κοινωνία είναι το τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, με αναφορές σε «παράνομο φορτίο». Η επιστημονική απάντηση σ' αυτά τα ερωτήματα θα είναι ουσιαστικά ο οδηγός για το επόμενο διάστημα, αλλά και το κλειδί στις πολιτικές εξελίξεις