Πέμπτη 3 Απριλίου 2025

ΔΕΗ: Επενδύσεις έως 12 δισ. ευρώ και 20.000 θέσεις εργασίας στη Δυτική Μακεδονία σε ενέργεια και τεχνολογία

 


Επενδυτικό σχέδιο ύψους 5,8 δισ. ευρώ στη Δυτική Μακεδονία (υπό προϋποθέσεις έως 12 δισ. ευρώ) που θα δημιουργήσει 20,000 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή των έργων και 2.000 κατά τη λειτουργία τους ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον πρώην λιγνιτικό σταθμό Καρδιάς παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για οραματικό και φιλόδοξο σχέδιο παγκόσμιας εμβέλειας, όχι απλά ευρωπαϊκής, το οποίο με μια επιχείρηση με την ευρωστία της ΔΕΗ και τη στήριξη του κράτους μπορούμε να υλοποιήσουμε, έκανε λόγο ο κ. Μητσοτάκης.

"Η νέα γενιά της περιοχής δεν θα χρειάζεται να φεύγει για να βρει δουλειά. Οι άνθρωποι που δούλεψαν στη ΔΕΗ στην περιοχή θα δουν τα παιδιά τους να δουλεύουν κι αυτά στον ίδιο τόπο. Αλλά αντί να αναπνέουν τη σκόνη του λιγνίτη θα εργάζονται σε σύγχρονους και τεχνολογικά εξελιγμένους χώρους εργασίας", τόνισε ο κ. Στάσσης.

Τόνισε δε ιδιαίτερα τις πρωτοβουλίες για συμμετοχή των κατοίκων στα έργα ΑΠΕ που αναπτύσσονται στην περιοχή από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με ποσοστό 5 % με την έκδοση ομολόγου 5 εκατ. Ευρώ σταθερής απόδοσης 8 % που θα διατεθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2025 αποκλειστικά στους κατοίκους των περιοχών που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση.

Το σχέδιο της ΔΕΗ για τη μετατροπή της Δυτικής Μακεδονίας σε τεχνολογικό και πράσινο ενεργειακό κόμβο για τη χώρα και τη ΝΑ Ευρώπη περιλαμβάνει επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευση ενέργειας (μπαταρίες και αντλησιοταμίευση), πυκνωτές, υδρογόνο, αξιοποίηση απορριμμάτων, παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο, τηλεθέρμανση, αποκατάσταση εδαφών και κυρίως την εγκατάσταση data center που θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Ειδικότερα οι επενδύσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

-Μετατροπή της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαίδα 5 σε μονάδα φυσικού αερίου. Η μονάδα θα σταματήσει να καίει λιγνίτη στο τέλος του 2026 και μέχρι το τέλος του 2027 θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου ισχύος 350 MW, με δυνατότητα αναβάθμισης σε μονάδα συνδυασμένου κύκλου 500 MW αρχικά και 1000 μεγαβάτ σε τελικό στάδιο. Κατά τη διάρκεια της μετατροπής της μονάδας σε φυσικό αέριο θα δημιουργηθούν 300 θέσεις εργασίας.

-Μετατροπή των παλαιών γεννητριών των Μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς σε πυκνωτές για την εξισορρόπηση του συστήματος υπερυψηλής τάσης, κόστους 30 εκατ. Ευρώ.

-Απόσυρση κτιρίων, εγκαταστάσεων και μηχανημάτων, κόστους 130 εκατ. Όπως είπε ο κ. Στάσσης σχεδόν το 95% των υλικών θα ανακυκλωθεί.

-Αποκατάσταση εδαφών με επένδυση 270 εκατ. Ευρώ: από τα 200.000 στρέμματα που είχε η ΔΕΗ στην περιοχή τα 80.000 επιστρέφονται σταδιακά στο Δημόσιο. Τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση των νέων επενδύσεων.

-Κατασκευή φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος 2130 μεγαβάτ και κόστους επένδυσης 1,2 δια. Ευρώ.

-Μονάδες αποθήκευσης ενέργειας πάνω από 860 μεγαβάτ με επενδύσεις 940 εκατ ευρώ που θα δημιουργήσουν πάνω από 1.300 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και εκατοντάδες κατά τη λειτουργία. Σε αυτά περιλαμβάνονται δυο μονάδες αντλησιοταμίευσης στην Καρδιά (320 μεγαβάτ, 430 εκατ. Ευρώ και 600 θέσεις εργασίας) και το νότιο πεδίο (240 μεγαβάτ, 310 εκατ. Ευρώ, 550 θέσεις εργασίας) καθώς και μπαταρίες 300 μεγαβάτ στο Αμύνταιο, τη Μελίτη, την Ακρινή και την Καρδιά.

-Μονάδα παραγωγής υδρογόνου με τη Motor Oil μέσω της κοινοπραξίας Hellenic Hydrogen, ισχύος 50 μεγαβάτ και επένδυσης 70 εκατ. Ευρώ που θα απασχολήσει 300 εργαζομένους κατά την κατασκευή της.

-Μονάδα θερμικής επεξεργασίας απορριμματογενών ενεργειακών πρώτων υλών (Waste to Energy) που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η αυλή του λιγνίτη της Πτολεμαΐδα 5, η οποία θα τροφοδοτεί και την τηλεθέρμανση της περιοχής. Πρόκειται για επένδυση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ που θα απασχολήσει 200 εργαζομένους κατά την κατασκευή της.

-Μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) στην Καρδιά που θα τροφοδοτεί το δίκτυο τηλεθέρμανσης και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2026.

-Δημιουργία μουσείου ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας.

-Διευθέτηση της 15ετούς εκκρεμότητας με τους κατοίκους του οικισμού της Ακρινής με την απόδοση σε αυτούς εσόδων φωτοβολταϊκού πάρκου 35 MW για 20 χρόνια.

Η πλέον εμβληματική επένδυση αφορά την κατασκευή μεγάλης κλίμακας data center στο χώρο του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου "Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη τα ανακοινωμένα ή υπό κατασκευή projects για data centers φαίνεται ότι αφήνουν ένα κενό 27.000 MW μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, έως το 2030. Η ζήτηση δηλαδή είναι πολύ μεγαλύτερη από

την προσφορά. Χρειάζονται χιλιάδες MW Data Center στην Ευρώπη και τον κόσμο", τόνισε ο κ. Στάσσης. "Έχοντας δημιουργήσει το ενεργειακό περιβάλλον που σας περιέγραψα, όπου υπάρχει άφθονη, πράσινη, αδιάλειπτη ενέργεια, η Δυτική Μακεδονία είναι ιδανική για να γίνει τεχνολογικός κόμβος".

Το mega data center της ΔΕΗ θα είναι μεγέθους 300ΜW, και η κατασκευή του θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθούν οι συμφωνίες με τους hyperscalers που θα το χρησιμοποιούν.

Πρόκειται για επένδυση 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα δημιουργήσει 4.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή, για τις ανάγκες της οποίας θα κατασκευαστεί και μονάδα φυσικού αερίου 100 ΜW στον 'Αγιο Δημήτριο, δίπλα στο data center.

"H περιοχή είναι ιδανική για το έργο. Έχουμε εκτάσεις, ενέργεια, δίκτυο φυσικού αερίου, δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού, δίκτυο οπτικών ινών με σύνδεση στους διεθνείς τηλεπικοινωνιακούς κόμβους, νερό, ανάγκες τηλεθέρμανσης στην περιοχή,

εργατικό δυναμικό. Η θυγατρική μας ΔΕΗ Fibergrid θα δημιουργήσει νέες συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων του data center με Θεσσαλονίκη και Ηγουμενίτσα, και μέσω του καλωδίου East Med Corridor - στο οποίο συμμετέχουμε - με τους τηλεπικοινωνιακούς κόμβους προς το εξωτερικό, ως την Ινδία και τη Σιγκαπούρη. Η ΔΕΗ είναι Powertech εταιρεία και η καρδιά της θα χτυπάει στη Δυτική Μακεδονία", επεσήμανε ο επικεφαλής της επιχείρησης.

Σε δεύτερη φάση το Mega Data Center μπορεί να εξελιχθεί σε Giga Data Center, να φτάσει δηλαδή στα 1.000MW που σημαίνει επιπλέον επένδυση της τάξης των 5,4 δισ. και πρόσθετες επενδύσεις 1,2 δισ. σε μονάδες ενέργειας.

"Σε αυτή τη δεύτερη φάση, οι συνολικές θέσεις εργασίας από όλα τα έργα (ενεργειακά και τεχνολογίας) θα φτάσουν τις 20.000 κατά την κατασκευή και τις 2.000 κατά τη λειτουργία.

Θα είναι μια μεγάλη επένδυση για τα παγκόσμια δεδομένα πλέον", υπογράμμισε ο κ. Στάσσης και κατέληξε:

"Οι επενδύσεις της ΔΕΗ φέρνουν μία καινούργια ημέρα ανάπτυξης για την περιοχή. Είναι η αρχή ώστε η Δυτική Μακεδονία να επανεφεύρει τον εαυτό της με όχημα την τεχνολογία. Η ΔΕΗ Θέλει να το κάνει, ξέρει να το κάνει και μπορεί να το κάνει".

Κ.Βουτσαδάκης

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Η εγχείρηση ολοκληρώθηκε - Ο ασθενής επέζησε»: Η πρώτη αντίδραση Τραμπ για τους δασμούς

 


«Η εγχείρηση ολοκληρώθηκε - Ο ασθενής επέζησε»: Η πρώτη αντίδραση Τραμπ για τους δασμούς

Ο Ντόναλντ Τραμπ

AP Photo/Mark Schiefelbein

Το πρώτο μήνυμά του μετά την ανακοίνωση των νέων δασμών έστειλε με ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. «Η εγχείρηση τελείωσε. Ο ασθενής επέζησε και αναρρώνει» έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στο Truth Social.

«Η εκτίμηση είναι ότι ο ασθενής θα είναι πολύ δυνατότερος, μεγαλύτερος, καλύτερος και πιο ανθεκτικός από ποτέ. Κάντε την Αμερική σπουδαία ξανά»

trump.jpg

«Δείξτε εμπιστοσύνη στον Τραμπ»

Λίγα λεπτά πριν την ανάρτησή του, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου απηύθυνε έκκληση στους Αμερικανούς να δείξουν εμπιστοσύνη στον Τραμπ αντιδρώντας στην κατακόρυφη πτώση των αμερικανικών μετοχών μετά την επιβολή των δασμών. Στο ίδιο μήκος κλίματος και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς συνέστησε υπομονή στους Αμερικανού ενόψει μιας μεγάλης αλλαγής στην οικονομία

«Σε όποιον βρίσκεται στη Wall Street σήμερα το πρωί, θα έλεγα ότι εμπιστεύομαι τον Πρόεδρο Τραμπ» δήλωσε η Καρολάιν Λέβιτ. Η ίδια όταν ρωτήθηκε από το CNNi εάν ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να επανεξετάσει οποιονδήποτε από τους δασμούς πριν τεθούν σε ισχύ στις 5 Απριλίου απάντησε ότι οι δασμοί «δεν μπαίνουν σε διαπραγμάτευση».

«Είναι πάντα πρόθυμος να σηκώσει το τηλέφωνο για να απαντήσει στις κλήσεις, αλλά εξήγησε χθες το λόγο που προέβη σε αυτή την απόφαση», είπε.

Στο «κόκκινο» οι αγορές

Στο μεταξύ, η πίεση στις αγορές συνεχίζεται, καθώς τα ταμπλό των αγορών κινούνται συνεχώς στα κόκκινα, ενώ το δολάριο πέφτει στο χαμηλότερο δεκαετίας έναντι του ευρώ.

Η πτώση του δολαρίου έκανε τη Citi να προτείνει μια θέση long στο ευρώ, με στόχο το $1,15. Οι αναλυτές της βλέπουν το δολάριο να πέφτει στο πιο αδύναμο επίπεδό του από τον Οκτώβριο του 2021, καθώς αναμένουν μεγαλύτερο πλήγμα στα κέρδη των μετοχών των ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης.

Τα χρηματιστήρια σε όλη την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και της Ευρώπης υποχώρησαν την Πέμπτη και οι αμερικανικές αγορές ανοίγουν χαμηλότερα.

Η ελληνική χρηματαγορά, δεν παραμένει ανεπηρέαστη από τις διεθνέις εξελίξεις, με αποτέλεσμα να υποχωρεί αισθητά κάτω των 1.700 μονάδων. Συγκεκριμένα, στην τέταρτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτες απώλειες κατά -1,63% και διαμορφώνεται στις 1.681,05 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 27 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.708,89 μονάδες).

Κατακόρυφη πτώση για τον Dow Jones

Υπό τον φόβο των επιπτώσεων των περιοριστικών μέτρων στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας ο δείκτης Dow Jones στη Wall Street «κατρακυλά» κατά 1.450 μονάδες ή κατά 3,50%.

Ο S&P 500 κινείται στις 5.453 μονάδες με πτώση -3.84%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί στις 16.763,05 μονάδες υποχωρώντας κάτα 4.76%.

Καθήκον σας να συλλάβετε τον Nετανιάχου

 O Νετανιάχου διαμελίζει τη Γάζα και επί... χάρτου

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
O Νετανιάχου διαμελίζει τη Γάζα και επί... χάρτου


Με ανοιχτές αγκάλες, όπως οι πρόσφατες του Ελληνα πρωθυπουργού ετοιμάζεται η Ουγγαρία του Ορμπαν να υποδεχτεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό αγνοώντας το ένταλμα σύλληψής του που έχει εκδοθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ως ύποπτου για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα ● Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία και Ρουμανία ● Υπό αυτό το πλαίσιο, 14 δικηγόροι νυν και πρώην μέλη Δ.Σ. του ΔΣΑ και του ΔΣΘ κατέθεσαν χθες αναφορά ενώπιον της Εισαγγελίας Εφετών και του υπουργείου Δικαιοσύνης για σύλληψη και παράδοση του Νετανιάχου στο ΔΠΔ «σε περίπτωση που διέλθει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από ελληνικό εναέριο χώρο»

ΗΟυγγαρία είναι το πρώτο κράτος-μέλος της Ε.Ε. που φιλοξενεί –από σήμερα– τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρά το ένταλμα σύλληψής του που έχει εκδοθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ως ύποπτου για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι ουγγρικές αρχές δεν προτίθενται να λάβουν μέτρα εναντίον του, παρ’ ότι η Ουγγαρία είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).

Ο Γερμανός νέος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς εξέφρασε παρόμοια θέση, όντας από τους πρώτους που μίλησαν με τον Νετανιάχου τηλεφωνικά μετά την εκλογή του, και τον προσκάλεσε επίσης στη Γερμανία. H γερμανική πλευρά υποστήριξε ότι δεν συμμορφώνεται με την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, επειδή το Ισραήλ δεν είναι μέλος του θεσμού και ως εκ τούτου απολαμβάνει ασυλία από τη διαδικασία.

Η Γαλλία, η Πολωνία και η Ρουμανία έχουν λάβει παρόμοιες θέσεις με τη Γερμανία. Ωστόσο, αυτό αμφισβητεί σημαντικά την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το κύρος του θεσμού και θέτει, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, σε κίνδυνο ένα ολόκληρο σύστημα διερεύνησης εγκλημάτων πολέμου, όπως αυτά στην Ουκρανία, στη Βόρεια Οσετία, καθώς και την εμπορία ανθρώπων στην περιοχή της Μεσογείου

Αναφορά

Μετά την πρόσφατη επίσκεψη στο Ισραήλ και τον εναγκαλισμό του Ελληνα πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη (που πρόλαβε τον Ορμπαν) με τον Μ. Νετανιάχου, που ξεσήκωσε αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και ΠΑΣΟΚ, έρχεται η επιλογή του Ισραηλινού πρωθυπουργού να φύγει εκτός εδάφους του κράτους-απαρτχάιντ Ισραήλ και να ταξιδέψει σε ευρωπαϊκό έδαφος κατά προφανή περιφρόνηση του εντάλματος σύλληψης.

Προκειμένου να ταξιδέψει αεροπορικώς προς την Ουγγαρία, θα διέλθει από τον εναέριο χώρο πλείστων ευρωπαϊκών κρατών, πιθανόν και από τον ελληνικό. Υπό αυτό το πλαίσιο, 14 νυν και πρώην μέλη Δ.Σ. του ΔΣΑ και του ΔΣΘ (Αναστασία Ματσούκα, Αναστασία Σταυροπούλου, Σωτήρης Αδαμίδης, Γιώργος Βλάχος, Θανάσης Καμπαγιάννης, Ευγενία Κουνιάκη, Χαράλαμπος Κουρουνδής, Ευκλείδης Μακρόγλου, Καλλιθέα Μέλλιου, Κώστας Παπαδάκης, Δημήτρης Πλακογιάννης, Δημήτρης Σαραφιανός, Αγγελική Σεραφείμ, Θόδωρος Συμεωνίδης) κατέθεσαν χθες αναφορά ενώπιον της Εισαγγελίας Εφετών και του υπουργείου Δικαιοσύνης για την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης και παράδοσης του Νετανιάχου στο ΔΠΔ.

Νομολογία

Οι δικηγόροι υπογραμμίζουν ότι «σε περίπτωση που ο Νετανιάχου διέλθει στο πλαίσιο του προγραμματισμένου ταξιδιού, μετάβασης ή αναχώρησης, από ελληνικό εναέριο χώρο, υφίσταται νόμιμη και δεσμευτική υποχρέωση για τις ελληνικές αρχές να εκτελέσουν το ανωτέρω ένταλμα σύλληψης και να προβούν στις νόμιμες ενέργειες για τη σύλληψή του [...]. Οι συνεχιζόμενες πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα και στην Παλαιστίνη από τον στρατό του Ισραήλ συνεπάγονται την άμεση και αυξημένη ευθύνη στη διεθνή κοινότητα και στα κράτη-τρίτα μέρη να αναλάβουν δράση, προκειμένου να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις γενοκτονίας και να παύσουν οι απάνθρωπες ενέργειες, όπως επιβάλλουν η Σύμβαση για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και οι Συμβάσεις της Γενεύης, που υποχρεώνουν τα κράτη –ανάμεσά τους και την Ελλάδα που τις έχει υπογράψει– να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την πρόληψη της γενοκτονίας και των εγκλημάτων πολέμου. Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τη νομολογία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που έχει επανειλημμένως αποφανθεί για την ευθύνη των κρατών να αποτρέψουν τη γενοκτονία (βλ. ιδίως τις υποθέσεις Βοσνία εναντίον Σερβίας, και Μιανμάρ), η μη παραγνώριση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας και η κατά νόμο επιβαλλόμενη εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης αποκτά επιτακτική σημασία».

«Καταζητείται για γενοκτονία» γράφει το πλακάτ της διαδηλώτριας, αλλά το αυτί των δυτικών κυβερνήσεων δεν ιδρώνει

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ο Νετανιάχου και ο πρώην υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γκάλαντ, φέρουν ποινική ευθύνη για τα ακόλουθα εγκλήματα στη Γάζα: λιμοκτονία αμάχων ως μέθοδος πολέμου, εσκεμμένη πρόκληση μεγάλου πόνου ή σοβαρού τραυματισμού, εσκεμμένη θανάτωση, σκόπιμη διεξαγωγή επιθέσεων εναντίον άμαχου πληθυσμού, εξόντωση ή/και δολοφονία μεταξύ άλλων στο πλαίσιο θανάτων που προκαλούνται από πείνα κ.ά.

Σε δήλωση που έκανε στο ουγγρικό μέσο HVG (σ.σ.: εταίρος της «Εφ.Συν.» στο Pulse), το Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης αναφέρει ότι «το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο βασίζεται στα κράτη-μέλη για την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων. Αυτό δεν αποτελεί μόνο νομική υποχρέωση βάσει του Καταστατικού της Ρώμης έναντι του Δικαστηρίου, αλλά και ευθύνη έναντι άλλων κρατών-μελών. Τα κράτη δεν μπορούν όμως να κρίνουν μονομερώς την εγκυρότητα των νομικών αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου».

Παρόμοιες αμφιλεγόμενες καταστάσεις προέκυψαν σχετικά με την Ιταλία όταν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, αντί να συλλάβει τον Λίβυο στρατηγό Νατζίμ Οσάμα αλ Μάσρι, όπως απαιτούσε το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ, τον μετέφερε πίσω στην Τρίπολη. Ο στρατηγός είναι ύποπτος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για υποστήριξη της εμπορίας ανθρώπων στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και για βίαιες πράξεις κατά των προσφύγων που διέρχονται από την περιοχή. Η Ιταλία όχι μόνο απέτυχε να παραδώσει τον καταζητούμενο στη Χάγη, αλλά και να κατασχέσει ενοχοποιητικά στοιχεία στην κατοχή του.

Αδυναμία κυρώσεων

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ουγγαρία έχει καθήκον να συλλάβει τον Νετανιάχου και να τον παραδώσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ)», δηλώνει ο Cuno Tarfusser, πρώην δικαστής του συγκεκριμένου δικαστηρίου, σε συνέντευξή του στην αυστριακή Der Standard. Eίναι προφανές ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Σύμφωνα με τον Tarfusser, αν το ΔΠΔ διαπιστώσει τελικά ότι έχει σημειωθεί παραβίαση της Συνθήκης, ενημερώνει τη Γενική Συνέλευση των συμβαλλόμενων κρατών ή/και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, όπως εξηγεί, το ίδιο το ΔΠΔ δεν μπορεί να επιβάλει κυρώσεις κατά του κράτους που παραβιάζει τη Συνθήκη.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία και ακόμη και το ίδιο το Ισραήλ είτε δεν έχουν υπογράψει είτε δεν έχουν επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης. Ως εκ τούτου, τα άτομα εναντίον των οποίων έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα εκεί ούτως ή άλλως. Ωστόσο, στα 125 κράτη που έχουν υπογράψει περιλαμβάνονται όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και αυτό έρχεται σε αντίφαση με τις αποφάσεις της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας.

Η ουγγρική κυβέρνηση υπαινίχθηκε την πρόθεσή της να αποσυρθεί πέρυσι από το Καταστατικό της Ρώμης, όταν εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψης κατά των Νετανιάχου και Γκάλαντ. Σύμφωνα με το καταστατικό του ΔΠΔ, η Ουγγαρία μπορεί να δρομολογήσει την αποχώρησή της, η οποία τίθεται σε ισχύ ένα έτος μετά την ψηφοφορία του ουγγρικού Κοινοβουλίου επί της απόφασης.

Διπλό μήνυμα

Ο εμπειρογνώμονας διεθνούς δικαίου Tamás Hoffmann πιστεύει ότι πίσω από την πρόθεση αποχώρησης της Ουγγαρίας κρύβονται δύο σκέψεις: Η μία είναι η αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων σε περίπτωση που η κυβέρνηση θελήσει να φιλοξενήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Βουδαπέστη. Η άλλη είναι να προβεί σε μια φιλική χειρονομία προς τον Ντόναλντ Τραμπ και τις ΗΠΑ. Ο Tamás Hoffmann δηλώνει ότι η αγνόηση του εντάλματος σύλληψης κατά του Νετανιάχου ενεργοποιεί μια διαδικασία μη συνεργασίας. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κίνησε μια τέτοια διαδικασία κατά της Μογγολίας όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε τη χώρα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

BDS Greece

Υπόλογη η κυβέρνηση στο διεθνές δίκαιο αν δεχτεί να τον βοηθήσει

Η πρωτοβουλία BDS Greece (Μποϊκοτάζ, Απόσυρση επενδύσεων, Κυρώσεις) καταγγέλλει το επικείμενο ταξίδι του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ουγγαρία και σχολιάζει πως, αν τον δεχτούν, οι κυβερνήσεις παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο καθώς υπάρχει ενεργό ένταλμα σύλληψής του από το ΔΠΔ. Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την ΕΛ.ΑΣ., το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και την Εισαγγελία Εφετών «να πράξουν τα νόμιμα» και να αρνηθούν δικαιώματα υπέρπτησης, προσγείωσης και τεχνικής ή άλλης εξυπηρέτησης που τυχόν θα αιτηθεί το αεροσκάφος που μεταφέρει τον καταζητούμενο Νετανιάχου, «σεβόμενες τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις της χώρας και τα εντάλματα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου».

Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «οποιαδήποτε βοήθεια, δικαιώματα υπέρπτησης ή διπλωματικά προνόμια που θα παραχωρηθούν στον Νετανιάχου ή/και τη συνοδεία του θα παραβιάσουν άμεσα το διεθνές δίκαιο και θα καταστήσουν την ελληνική κυβέρνηση, τις δημόσιες υπηρεσίες, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα άτομα που θα συνεργαστούν μαζί τους υπόλογα έναντι του διεθνούς δικαίου και συνένοχα στη συνεχιζόμενη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού».

* Το άρθρο γράφτηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος PULSE, στο οποίο συμμετέχει κατ’ αποκλειστικότητα η «Εφ.Συν.». Συνεργάστηκαν οι: Boróka Parászka (ΗVG-Ουγγαρία), Lola García-Ajofrín (El Confidencial - Ισπανία), Kim Son Hoang (Der Standard-Αυστρία)

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρή πτώση 1,77% μετά τους δασμούς Τραμπ - Στα 221,24 εκατ. ευρώ ο τζίρος


Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρή πτώση 1,77% μετά τους δασμούς Τραμπ - Στα 221,24 εκατ. ευρώ ο τζίρος

Χρηματιστήριο Αθηνών

INTIME NEWS / ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχωρούν σε χαμηλό δύο μηνών, ενώ με μεγάλες απώλειες άνοιξε η Wall Street, καθώς ο νέος γύρος επιθετικών δασμών που επιβάλουν οι ΗΠΑ κλιμάκωσε τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και πυροδότησε φόβους για οικονομική επιβράδυνση και άνοδο του πληθωρισμού.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.678,70 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,77%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.712,13 μονάδες (+0,19%) και κατώτερη τιμή στις 1.676,28 μονάδες (-1,91%).

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 221,24 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 45.597.934 μετοχές.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχώρησε κατά 1,764 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,93%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,85%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Coca Cola HBC (+2,67%), του ΟΤΕ (+1,92%) και της Σαράντης (+0,31%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-4,85%), της Elvalhalcor (-4,18%), της Motor Oil (-3,96%), της Aegean Airlines (-3,73%), της Πειραιώς (-3,48%) και της Alpha Bank (-3,36%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 17.255.383 και 6.485.515 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 38,29 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 33,91 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 23 μετοχές, 87 πτωτικά και 16 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Προοδευτική (+10%) και Μπήτρος (+3,39%).

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Αττικές Εκδόσεις (-9,57%) και Έλαστρον (-7,11%).

Οι μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν ως εξής:

AKTOR:5,0200 -2,71%

OPTIMA:15,3400 -3,16%

ΤΙΤΑΝ: 41,3500 -3,16%

ALPHA BANK: 2,1880 -3,36%

AEGEAN AIRLINES: 11,3500 -3,73%

VIOHALCO: 5,6900 -1,90%

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: 19,3600 -1,34%

ΔΑΑ:9,1300 -1,64%

ΔΕΗ: 13,6000 -1,73%

COCA COLA HBC:43,1400 +2,67%

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: 1,4500 -3,20%

ΕΛΠΕ:7,6150 -1,68%

ELVALHALCOR: 2,0650 -4,18%

ΕΘΝΙΚΗ: 9,2760 -3,19%

ΕΥΔΑΠ: 5,8300 -1,52%

EUROBANK: 2,4720 -4,85%

LAMDA DEVELOPMENT: 6,6100 -0,30%

MOTOR OIL: 21,3600 -3,96%

JUMBO: 24,7600 -1,82%

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ:40,5000 -0,74%

ΟΛΠ:38,1500 -2,68%

ΟΠΑΠ: 18,3000 -2,03%

ΟΤΕ: 15,9100 +1,92%

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 4,9900 -3,48%

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: 13,1200 +0,31%

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ΔΕΗ: Επενδύσεις έως 12 δισ. ευρώ και 20.000 θέσεις εργασίας στη Δυτική Μακεδονία σε ενέργεια και τεχνολογία

  ΟΙΚΟΝΟΜΊΑ  / Πέμπτη 3 Απριλίου 2025, 15:04:53 /   Τελευταία Ενημέρωση: 15:53   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Επενδυτικό σχέδιο ύψους 5,8 δισ. ευρώ στη Δ...