Στη Βουλή η δικογραφία για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των πρώην υπ. Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή
Οι απολογίες δύο υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την τραγωδία στα Τέμπη ήταν αυτές που πυροδότησαν εξελίξεις και χθες εστάλη στη Βουλή η δικογραφία για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των δύο πρώην υπουργών Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή. Στάση αναμονής τηρεί η κυβέρνηση μέχρι να λάβει γνώση της δικογραφίας, αλλά θεωρείται πιθανό να ακολουθήσει το «μοντέλο Τριαντόπουλου», με την παραπομπή του Κ. Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο.
Δύο καθοριστικές απολογίες για τα Τέμπη
Της Σοφίας Σπίγγου
Δύο χρόνια από την έναρξη της ανάκρισης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη απαιτήθηκαν για την απόδοση ποινικών ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα. Οι απολογίες των δύο υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που έλαβαν αρκετές προθεσμίες μέχρι να περάσουν το ανακριτικό κατώφλι, πυροδότησαν εξελίξεις. Η βαρύτητα του αδικήματος της διατάραξης συγκοινωνιών με θανατηφόρο αποτέλεσμα, που επιφέρει μέχρι και ισόβια κάθειρξη και η άρνηση των κατηγοριών που τους αποδίδονται συνοδεύτηκε από έγγραφα – «κλειδιά», τα οποία σκιαγραφούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή.
Ολόκληρη η δικογραφία για τα Τέμπη έφτασε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου χθες το πρωί από τον εφέτη ειδικό ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη. Ο τελευταίος έστειλε αμελλητί το ανακριτικό υλικό, ως όφειλε βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, μαζί με ένα συνοδευτικό έγγραφο στο οποίο περιγράφει τα ευρήματα που τον «έριξαν» πάνω σε πολιτικά πρόσωπα, ζητώντας να διερευνηθούν τυχόν ποινικές τους ευθύνες για ελλιπή εποπτεία των φορέων που είχαν τη ευθύνη της ασφάλειας του σιδηροδρόμου, για τη μη υλοποίηση των έργων εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, αλλά και για την έλλειψη προσωπικού. Η δικογραφία αναμένεται σήμερα να φτάσει στον τελικό της προορισμό, καθώς υποβλήθηκε ήδη από το μεσημέρι της Δευτέρας από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, ο οποίος θα τη διαβιβάσει άμεσα στη Βουλή.
Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται και προσκόμισαν στον εφέτη ειδικό ανακριτή Σωτ. Μπακαΐμη έγγραφα – «κλειδιά».
Η αναζήτηση ευθυνών έχει ορίζοντα επταετίας, δηλαδή από το 2016 έως το 2023, γεγονός που έβαλε στο κάδρο εκτός από τον Κώστα Καραμανλή και τον Χρήστο Σπίρτζη. Για τον τελευταίο, τα όποια αδικήματα προκύψουν έχουν ήδη παραγραφεί, αφού έχουν συμπληρωθεί δύο βουλευτικές σύνοδοι, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Στο «μικροσκόπιο» των βουλευτών θα μπει ο Κώστας Καραμανλής, με τη διαδικασία να πρέπει να κινηθεί σε γοργούς ρυθμούς για να μην πέσει σε «τοίχο» τον προσεχή Οκτώβριο. Το ζήτημα απασχόλησε το προηγούμενο διάστημα τους συνταγματολόγους με αφορμή τον πρώην υπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, καθώς διατυπώθηκαν αντίθετες απόψεις σχετικά με την παραγραφή ή όχι των αδικημάτων που του αποδόθηκαν.
Το ζήτημα της ποινικής παραγραφής για αδικήματα που τελέστηκαν από υπουργούς έχει αλλάξει από το 2019, αλλά ο εφαρμοστικός νόμος ήρθε πριν από ένα μήνα «διχάζοντας» νομικούς και καθηγητές, με τη μια πλευρά να υποστηρίζει πως η μη ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου έθετε θέμα παραγραφής των αδικημάτων στην υπόθεση των Τεμπών. Σε σχετική ερώτηση που είχε τεθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης για το αν θα μπορούσε να υποστηριχθεί επιχείρημα περί ευμενέστερου νόμου, ο υπουργός απάντησε πως «ακόμη κι αν θεωρηθεί ότι ισχύει ο προγενέστερος νόμος, δεν έχει τελειώσει η δεύτερη σύνοδος. Μέχρι τις 3 Οκτωβρίου δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, αλλά κατ’ εμάς δεν υπάρχει και μετά από αυτή την ημερομηνία».
Οι καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών υπήρξαν απόρροια των δύο τελευταίων απολογιών που έλαβε ο κ. Μπακαΐμης από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Μεταφορών, που με τα στοιχεία που εισέφεραν στην ανάκριση «ξεκλείδωσαν» το επόμενο επίπεδο στην έρευνα. Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών και ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών στις απολογίες τους αρνήθηκαν όσα τους αποδίδονται και προσκόμισαν αποδεικτικά έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία τα ζητήματα ασφαλείας είναι ευθύνη της ΡΑΣ και του ΟΣΕ. Ομως, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών παρέδωσε και δύο ενημερωτικά σημειώματα που είχε αποστείλει τον Σεπτέμβριο του 2021 προς τον υπουργό Κώστα Καραμανλή, τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών και το γραφείο του γ.γ. Μεταφορών, ως προς την ασφάλεια λόγω έλλειψης συντήρησης της υποδομής και έλλειψης προσωπικού.