Πέμπτη 9 Απριλίου 2015



ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επανεκκίνηση χωρίς απτά αποτελέσματα στη Μόσχα

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Στη Μόσχα, χθες, Αλέξης Τσίπρας και Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου. Χαρακτηριστική η παρουσία και της ευρωπαϊκής σημαίας, κάτι που δεν συμβαίνει πάντοτε στις συναντήσεις του Ρώσου ηγέτη με ηγέτες άλλων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
ΜΟΣΧΑ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Η αναθέρμανση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας σε μία αμοιβαία επωφελή βάση προβλήθηκε χθες από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ως ο κοινός στόχος που θα επιδιώξουν το αμέσως προσεχές διάστημα, παρότι από τη χθεσινή συνάντηση δεν προέκυψαν απτά αποτελέσματα. Και οι δύο ηγέτες, ωστόσο, έθεσαν τον στόχο αυτό σε μία ευρύτερη βάση, προσδίδοντάς του χαρακτηριστικά επίδρασης στις περιφερειακές γεωπολιτικές και όχι μόνον εξελίξεις, απευθυνόμενοι προφανώς σε ένα ευρύτερο, διεθνές ακροατήριο. Ο κ. Τσίπρας, έχοντας λάβει τις προηγούμενες ημέρες σαφή μηνύματα από την ευρωπαϊκή ηγεσία ότι δεν μπορεί η επίσκεψή του στη Μόσχα να λειτουργήσει ως μοχλός αμφισβήτησης κεντρικών αποφάσεων της ευρωπαϊκής πολιτικής, φρόντισε να προσδώσει ευρύτερα γεωπολιτικά χαρακτηριστικά στις κινήσεις της Αθήνας, ενώ και ο Ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του αναφέρθηκε στη σημασία για την Ευρώπη συνολικότερα συγκεκριμένων παραμέτρων της συνεργασίας ανάμεσα στη Μόσχα και την Αθήνα.

Δείτε τι μεταδίδει η ανταποκτρίτρια της «Κ» από τη Μόσχα:
Ο πρωθυπουργός τόνισε στις δηλώσεις του την επιλογή από την ελληνική κυβέρνηση άσκησης πολιτικής που μπορεί να συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, έναντι και νέων απειλών που διαμορφώνονται. Στην κατεύθυνση αυτή, παρουσίασε την πρόταση της Αθήνας για επέκταση εντός του ελληνικού εδάφους του αγωγού Turkish Stream, η χάραξη του οποίου φθάνει μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οπως είπε, η κατασκευή του αγωγού θα ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και θα συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής. Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκε και ο κ. Πούτιν, ο οποίος αναφέρθηκε στην καλύτερη ενεργειακή τροφοδοσία των Βαλκανίων και της Ευρώπης, στην ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο διοχέτευσης ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη και σε επενδύσεις και θέσεις εργασίας που θα προσελκύσει το έργο.

Ο Ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος στις προοπτικές οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, έσπευσε να δηλώσει ότι η ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα, το να ανακάμψει οικονομικά και να μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, είναι προς το συμφέρον όλων. Ωστόσο, αναφερόμενος στο εμπάργκο στην εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από την Ε.Ε., τόνισε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν εξαιρέσεις και κατέδειξε ότι δεν είναι στις προθέσεις της Μόσχας να κινηθεί συγκρουσιακά έναντι της Ε.Ε. σε αυτή τη βάση.

Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, προς υπεράσπιση της διακηρυγμένης πρόθεσης της κυβέρνησης για πολυδιάστατη και παρεμβατική εξωτερική πολιτική, προσέφερε της υπηρεσίες της Αθήνας σε μία μεσολάβηση για ενίσχυση των σχέσεων Ε.Ε. - Ρωσίας, για τον χειρισμό της κρίσης στην Ουκρανία, στη βάση της συμφωνίας του Μινσκ, ενώ αναφέρθηκε σε σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας να συμβάλει ενεργά για μία γέφυρα διαλόγου Ευρωπαϊκής Ενωσης. - Ρωσίας, με αντικείμενο μία νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, με ενισχυμένο τον ρόλο του ΟΑΣΕ, από την οποία, όπως είπε, δεν μπορεί να απουσιάζει η Ρωσία.
Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις, ο πρωθυπουργός μίλησε για μία νέα περίοδο «άνοιξης», σε ένα ευρύ πεδίο δράσεων, στην οικονομία, τις επενδύσεις, τον τουρισμό, την πολιτιστική συνεργασία. Μάλιστα, αφού άφησε αιχμές για τον τρόπο που κινήθηκαν προκάτοχοί του έναντι της Μόσχας, φρόντισε να επισημάνει ότι η κυβέρνησή του δεν θα μείνει στα λόγια, αλλά θα εργαστεί για ουσιαστική εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.
Δείτε τις δηλώσεις Τσίπρα-Πούτιν:

«Η Ελλάδα δεν κινείται ως επαίτης»
Να απαντήσει στα σχόλια και στις δημόσιες παρεμβάσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι κατά τις προηγούμενες ημέρες δεν έκρυψαν τον προβληματισμό, αλλά και την ενόχλησή τους ενόψει ενδεχόμενης στροφής της Αθήνας προς τη Μόσχα, φρόντισε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. «Σεβόμαστε απόλυτα τις δεσμεύσεις μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος, ωστόσο, υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της χώρας να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, αξιοποιώντας τον γεωπολιτικό ρόλο της και επιδιώκοντας αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες.

Ακόμα και για το θέμα συμμετοχής της Ελλάδας στον σχεδιαζόμενο νέο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι όποιες κινήσεις της ελληνικής πλευράς θα γίνουν με τήρηση των κανονισμών και της νομοθεσίας της Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι η Αθήνα πράττει τα αυτονόητα, όσον αφορά τα δικαιώματα που απορρέουν από την έννοια του κυρίαρχου κράτους, χαρακτήρισε «φυσιολογικές κινήσεις» τις επιδιώξεις για εμβάθυνση των σχέσεων συνεργασίας με τη Ρωσία και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους. Είναι χώρα με χρηματοπιστωτικά προβλήματα, αλλά διατηρεί το δικαίωμα να ασκεί πολιτική». Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε άσκηση του δικαιώματος αυτού, προκειμένου η χώρα να επιτύχει συμφωνίες που θα τη βοηθήσουν να βγει από την κρίση.

Αναφορικά, δε, με την περιρρέουσα φημολογία για ενδεχόμενο ελληνικό αίτημα προς τη Μόσχα για χορήγηση δανείου, ο κ. Τσίπρας, αφού είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι επαίτης ώστε να τριγυρίζει και να ζητάει χρήματα, πρόσθεσε ότι το πρόβλημα της χώρας μας είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, στο οποίο θα πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή λύση, ενώ πρόσθεσε ότι, σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα έχει μόνο η Ελλάδα πρόβλημα, αλλά και ολόκληρη η Ευρωζώνη.

Διαβεβαιώσεις πριν από τη συνάντηση

Κυβερνητικές πηγές φρόντισαν ήδη πριν από τη συνάντηση των κ. Τσίπρα και Πούτιν να διαβεβαιώσουν ότι η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα δεν συνδέεται με τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές. «Τα ζητήματα του χρέους και του ελληνικού προγράμματος τα αντιμετωπίζουμε εντός της Ευρωζώνης. Υπάρχει μία διαδικασία διαπραγμάτευσης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και σε αυτή δεν παρεμβαίνει η επίσκεψη στη Μόσχα», ήταν το σχετικό σχόλιο συνεργατών του κ. Τσίπρα.

Αναφορικά με τις δημόσιες παραινέσεις προς την Αθήνα να μη στραφεί προς τη ρωσική πλευρά, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι δεν είναι απαραίτητες τέτοιες νουθεσίες. «Η Ελλάδα γνωρίζει τι πρέπει να κάνει εντός του πλαισίου της Ε.Ε.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Gold Switzerland: «Ο Μπάιντεν και το βαθύ κράτος κάνουν ότι μπορούν για να ξεκινήσουν τον Γ’ ΠΠ πριν αναλάβει ο Τραμπ» «Πρόκειται για μια σύγκρουση από την οποία οι ΗΠΑ το ΝΑΤΟ και ο κόσμος μπορούν μόνο να χάσουν» 27.11.2024 | 11:08

  O μεγάλος επενδυτικός οίκος Gold Switzerland,  σε νέα έκθεση του για την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης αναφέρει ότι ο Τ.Μπάιντεν  και το...