Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Α.Τσίπρας στο ΤΑSS: 'Μαζί πολεμήσαμε τους Γερμανούς Ναζί' - Παραλήρημα από τα δυτικά ΜΜΕ κατά της επίσκεψης στη Μόσχα (upd) | DefenceNet.gr

Α.Τσίπρας στο ΤΑSS: 'Μαζί πολεμήσαμε τους Γερμανούς Ναζί' - Παραλήρημα από τα δυτικά ΜΜΕ κατά της επίσκεψης στη Μόσχα (upd) | DefenceNet.gr
ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ
12:19
07/04/2015
 "Ελλάδα, Ρωσία οι δύο χώρες που πλήρωσαν πιο πολύ τον αγώνα κατά του ναζισμού" δήλωσε στην δεύτερη συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορέιο TASS με νόημα ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι θα παραστεί και στην Παρέλαση της Νίκης στις 9 Μαϊου αναγκάζοντας πολύ κόσμο σε Βερολίνο, και Ουάσιγκτον να πάρουν ασπιρίνες (και ξύδι).
 
«Η επίσκεψή μου, ευκαιρία για νέα ώθηση στις ρωσοελληνικές σχέσεις στις οποίες πριν επικρατούσε σιβηρικός χειμώνας. Εμείς καλωσορίζουμε την Ανοιξη» 
 
Ο πρωθυπουργός έδωσε και δεύτερη συνέντευξη στο ρωσικό ITAR-TASS
 
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τις προοπτικές των ρωσο-ελληνικών σχέσεων, μία νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη και την σπουδαιότητα του εορτασμού της 70ής επετείου από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 
 
Επιπλέον, χαρακτήρισε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας ως "έναν δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά".
 
Δημοσιογράφος: Η αυριανή επίσκεψή σας στη Ρωσία θα είναι η πρώτη ως επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας απ΄αυτή την επίσκεψη, από τις συνομιλίες σας με την ρωσική ηγεσία και με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ποια είναι τα σχέδιά σας γι΄αυτό το ταξίδι γενικότερα;  
 
Τσίπρας: «Είναι μία ευκαιρία για να δοθεί μία νέα ώθηση στις ρωσοελληνικές σχέσεις. Αυτές οι σχέσεις έχουν πολύ βαθιές, ιστορικές ρίζες. Εχουν ωριμάσει κατά τη διάρκεια των αγώνων των λαών μας αν και οι σχέσεις αυτές για κάποια χρόνια στο παρελθόν είχαν βιώσει έναν σιβηρικό χειμώνα.
 
Εμείς καλωσορίζουμε την Ανοιξη στις σχέσεις και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως το συντομότερο θα προωθήσουμε μία πραγματική ανάπτυξη στις σχέσεις μας. Θα συμφωνήσετε ότι βρισκόμαστε σ΄ ένα τεταμένο γεωπολιτικό περιβάλλον. Θα πρέπει να κοιτάξουμε πώς οι πολίτες μας και οι χώρες μας θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε διάφορους τομείς- την οικονομία, την ενέργεια, το εμπόριο και την γεωργία. Ο ένας θα πρέπει να βοηθήσει τον άλλο. Μπορεί να υπάρξει μία εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Πιστεύω ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα που συνδέει τη Δύση και τη Ρωσία». 
 
Κύριε Πρωθυπουργέ, τι θα πρέπει να κάνουμε από κοινού για να γίνουν οι σχέσεις μας ισχυρότερες; 
 
Τσίπρας: Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες σε επίπεδο συνεργασίας για τις δύο χώρες, ειδικά στον τομέα της ενέργειας. Μπορούμε επίσης να δώσουμε ώθηση σ' ένα νέο επίπεδο στις εμπορικές μας σχέσεις.
 
Μπορούμε να διατηρήσουμε μία σημαντική συνεργασία που θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να εξάγει αγροτικά προϊόντα στη Ρωσία. Γνωρίζετε ότι, τα τελευταία χρόνια, τις σχέσεις των δύο χωρών έβλαψε το γεγονός ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν ό, τι μπορούσαν για να αποφευχθεί η πολιτική των κυρώσεων - πολύ παράλογη, κατά τη γνώμη μου - που επιβλήθηκαν εξαιτίας των εντάσεων στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα ακολούθησε το εμπάργκο για την ελληνική αγροτική παραγωγή , η οποία προκάλεσε σημαντικές ζημιές στην ελληνική οικονομία. 
 
Υπάρχουν ευκαιρίες για να προωθήσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας στην τουριστική βιομηχανία. Το 2016 θα είναι μία μεγάλη ευκαιρία, από την άποψη αυτή. Θα είναι ένα κομβικό έτος και για τις δύο χώρες. 
 
Φέτος, γιορτάζουμε την 70ή επέτειο της νίκης των λαών έναντι του ναζισμού. Αυτή η επέτειος έχει ιδιαίτερη σημασία για το ρωσικό λαό, αλλά και τους Έλληνες. Όπως σας προείπα, οι λαοί μας μας διέπονται από αμοιβαίες σχέσεις, γιατί έχουμε πολεμήσει μαζί σε κρίσιμες σημαντικές στιγμές. Ελλάδα και Ρωσία είναι δύο χώρες που πλήρωσαν -πιο πολλοί από τους άλλους λαούς- με το αίμα τους τον αγώνα κατά του ναζισμού. Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τις κοινές μας ρίζες. Σε αυτές ακριβώς τις ρίζες πρέπει να δώσουμε έμφαση. Μοιραζόμαστε ένα εξαιρετικό παρελθόν κοινού αγώνα ακολουθώντας μία κοινή πορεία, άρα μπορούμε να έχουμε ένα αξιόλογο μέλλον.
 
Σε παραλήρημα βρίσκονται τα δυτικά ΜΜΕ με αφορμή την επίσκεψη Α.Τσίπρα αύριο στη Μόσχα, με τους αμερικανικούς "ΝΥ Τimes" να φοβούνται για κατάργηση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας με αντάλλαγμα οικονομικές βοήθειες από την ευρασιατική υπερδύναμη και το γερμανικό Τύπο να συνεχίζει τις "κούφιες" απειλές κατά του Έλληνα πρωθυπουργού.
 
Η δε γαλλική  "Le Figaro" χαρακτηρίζει Ρωσία και Κίνα ως εχθρούς της ΕΕ σαν ο πλανήτης να βρίσκεται στα πρόθυρα ενός πυρηνικού πολέμου (εντύπωση προκαλεί το θράσος Ευρωπαίων και Αμερικανών οι οποίοι δημιούργησαν ηθελημένα και προσχεδιασμένα την ουκρανική κρίση και απλά απαιτούν από τη Ρωσία τη γεωπολιτική της συρρίκνωση σαν κάτι φυσιολογικό) και αναρωτιέται μήπως ο Έλληνας πρωθυπουργός ετοιμάζει grexit με τη βοήθεια του Β.Πούτιν.
 
"Και αν οι Έλληνες προετοιμάζουν την έξοδο της χώρας τους από την ευρωζώνη με την βοήθεια του... Πούτιν;"  διερωτάται η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro" σχολιάζοντας την αυριανή επίσκεψη του Α. Τσίπρα στη Μόσχα.  
  
"Στις 9 Απριλίου", γράφει η συντηρητική εφημερίδα, "η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να καταβάλει το ποσό των 458 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. Στις 8 Απριλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, θα συναντηθεί με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα. Η συνάντηση αυτή θα έχει κυρίως οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό χαρακτήρα, σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro" εξηγώντας το συλλογισμό της.
 
"Εάν η Αθήνα θέλει να προσεγγίσει τους εχθρούς της Ευρώπης και να στραφεί στην Κίνα θα πρέπει να παίξει το ρωσικό χαρτί...", επισημαίνει η εφημερίδα "Le Figaro". 
 
"H προγραμματισμένη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα δεν γίνεται χωρίς κάποιο σοβαρό λόγο επισημαίνει η εφημερίδα, προσπαθώντας να εξηγήσει τη... σκοπιμότητά της με βάση τις ημερομηνίες του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού αλλά και της καταβολής της δόσης προς το ΔΝΤ.  
  
"Ο Α. Τσίπρας μεταβαίνει στη ρωσική πρωτεύουσα ακριβώς ένα 24ωρο προτού κληθεί η ελληνική κυβέρνηση να καταβάλει την δόση προς το Ταμείο". To σχετικό δημοσίευμα επισημαίνει ότι είναι δύσκολο να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει μεταξύ της Αθήνας και των υπολοίπων Ευρωπαίων. 
 
"Τί ακριβώς συμβαίνει; Μήπως ο Αλέξης Τσίπρας έχει παραδοθεί ή αντιθέτως προσπαθεί να αλλάξει την κατάσταση; Δεν μπορώ, προς το παρόν, να πω εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει αλλάξει την κατάσταση. Όμως, σίγουρα δεν έχει παραδοθεί. Κι αυτό φαίνεται από τη μεγάλη απογοήτευση αυτών που περίμεναν να τον δουν γρήγορα να αποτυγχάνει στην εξουσία. Τέλος, η γαλλική εφημερίδα σχολιάζει πως έχει χαθεί χρόνος με την ελληνική λίστα των μεταρρυθμίσεων... 
 
 
Η "Deutsche Welle" επανέρχεται με νέο σχόλιο υποστηρίζοντας, ότι «η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Μόσχα προκαλεί εκνευρισμό στις Βρυξέλλες. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι είναι διατεθειμένη να προσφέρει η ελληνική πλευρά στη Ρωσία προκειμένου να λάβει ανταλλάγματα». 
 
«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει η ελευθερία της έκφρασης και ως εκ τούτου δεν σχολιάζουμε τις επισκέψεις Ελλήνων υπευθύνων στη Ρωσία». Αυτή ήταν η λακωνική απάντηση της εκπροσώπου της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, την περασμένη εβδομάδα όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο TASS. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει «αδιέξοδη την ευρωπαϊκή πολιτική των κυρώσεων έναντι της Μόσχας».
 
Η εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ωστόσο ότι «στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. μόλις προ δύο εβδομάδων, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε εναντιωθεί επίσημα στις κυρώσεις, οι οποίες και παραμένουν σε ισχύ μέχρι να υλοποιηθεί η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ. «Δεν έχουν αντιληφθεί κάποια αλλαγή στάσης ως προς αυτό» πρόσθεσε η Μίνα Αντρέεβα.
 
Η «φιλορωσική», όπως χαρακτηρίζεται, ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες. «Θα τολμούσε άραγε η Αθήνα να αποστασιοποιηθεί από την επίσημη ευρωπαϊκή γραμμή στο θέμα της Ουκρανίας, θέτοντας ουσιαστικά εν αμφιβόλω την κοινή εξωτερική πολιτική, προκειμένου να λάβει οικονομικά ανταλλάγματα από τη Ρωσία», αναρωτιούνται (Γερμανοί) παρατηρητές;
 
Σαφής ήταν η προειδοποίηση που απηύθυνε ο επικεφαλής της ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χέριμπερτ Ρόιελ: «Το να είσαι μέλος της Ε.Ε. σημαίνει αξιοπιστία και εμπιστοσύνη και όχι κόλπα. Όποιος παίζει με τη φωτιά και αναζητά βοήθεια στη Ρωσία, μπορεί να κάψει τα δάχτυλά του».
 
Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε ότι στο εξής η Ελλάδα δεν θα συνυπογράφει αυτομάτως κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. «Θα πρέπει να μας ρωτούν, πριν λάβουν αποφάσεις» είπε στο TASS. Εντούτοις, είναι σαφές ότι αυτό συμβαίνει πάντα, ανταπαντούν Ευρωπαίοι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες. Οι αποφάσεις αυτές, όπως τονίζουν, απαιτούν ομοφωνία στα ευρωπαϊκά συμβούλια.
 
Όπως εκτιμάται, η ελληνική κυβέρνηση δεν ελπίζει μόνον σε εμβάθυνση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα αλλά και σε άρση ή περιορισμό των ρωσικών αντικυρώσεων σε βάρος ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
 
Η άρση των κυρώσεων αυτών είναι αποκλειστικά θέμα της Μόσχας, «το ζήτημα δεν αφορά μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική», σχολιάζουν από τη μεριά τους Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Οι ίδιοι, μάλιστα, αναμένουν ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα επιχειρήσει να αποσπάσει μειωμένες τιμές για ρωσικό φυσικό αέριο ή και διμερή δάνεια.
 
Εκτιμάται πάντως ότι η χρονική συγκυρία της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα είναι μάλλον ευνοϊκή και αντιμετωπίζεται θετικά από το Κρεμλίνο. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, φέρεται να ελπίζει ότι με την επόμενη ευκαιρία ο Αλέξης Τσίπρας θα εναντιωθεί σε τυχόν διεύρυνση ή παράταση της ισχύος των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
 
Στις 9 Μαΐου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί εκ νέου στη Μόσχα με αφορμή τους εορτασμούς για τα 70 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν ακυρώσει τη συμμετοχή τους λόγω της ανάκτησης της Κριμαίας. (Ανάμεσά τους και η Καγκελάριος Μέρκελ).
 
Οι Ευρωπαίοι έχουν δίκιο να ανησυχούν,διότι γνωρίζουν πρώτοι απ'όλους ότι αυτά που έκαναν στους Έλληνες πέντε χρόνια με ύφος χιλίων καρδιναλίων, τους έκαναν να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ότι η ΕΕ είναι δήθεν "εταίρος" ΄στην ουσία είναι επικυρίαρχος.
 
Στις Βρυξέλλες είναι πλέον συνειδητοποιημένοι ότι τα "θύματα" ξύπνησαν και είναι διατεθειμένα να στραφούν σε χώρες που τουλάχιστον τους σέβονται.
 
Αυτό έχει γίνει κατανοητό ακόμα και στις ΗΠΑ όπου τόσα χρόνια είχαν συνηθίσει να μας έχουν δεδομένους.Αφιέρωση στην επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα έκανε στο editorial της η αμερικανική εφημερίδα «The New York Times».
 
Η συντακτική ομάδα της νεοϋορκέζικης εφημερίδας κατανοεί τους λόγους που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι μία μόλις ημέρα πριν από την αποπληρωμή της σχετικής δόσης προς το ΔΝΤ. 
 
Όπως γράφουν, «η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια σειρά από τρομακτικές προκλήσεις». Μέσα σε αυτές συγκαταλέγονται «η εξεύρεση χρημάτων για την αποπληρωμή των δόσεών της, η ανάκαμψη της καταστραμμένης οικονομίας της και η αναδιαπραγμάτευση των όρων των δανειακών συμφωνιών της με τις άλλες χώρες στην ευρωζώνη».
 
Έτσι λοιπόν και με δεδομένο τους στενούς ιστορικούς, πολιτισμικούς και θρησκευτικούς δεσμούς Ελλάδας-Ρωσίας, για τους αμερικανούς δημοσιογράφους είναι κατανοητή, αν και «εσφαλμένη», η επιλογή του Έλληνα πρωθυπουργού να συναντήσει το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, δείχνουν να μην δικαιολογούν τις επικριτικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα για τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας και εκτιμούν πως έτσι «προέκυψαν ερωτηματικά για το τι σκοπεύει να επιτύχει» με αυτό.
 
«Οι κ.κ. Τσίπρας και Πούτιν αναμένεται να μιλήσουν για επιχειρήσεις και εμπόριο. Η Ρωσία θα ήταν πρόθυμη να κατασκευάσει έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που θα περνά μέσω Ελλάδας και η ελληνική κυβέρνηση θέλει από τη Ρωσία να της προσφέρει μια σειρά από εκπτώσεις στο φυσικό αέριο και να συνεχίσει να παγώσει το εμπάργκο στις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων, το οποίο έχει γίνει στο πλαίσιο των κυρώσεων από πλευράς Πούτιν εναντίον της ΕΕ» προσθέτουν οι αμερικανοί δημοσιογράφοι.
 
Ταυτόχρονα, απειλούν τον Έλληνα πρωθυπουργό: Αν κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία αφήσει να αναδειχθεί πως «συνάπτει συμφωνίες με τον Πούτιν ή πως τον στηρίζει την ώρα που η ΕΕ προσπαθεί να διατηρήσει ένα κοινό μέτωπο για την Ουκρανία, αυτό που θα καταφέρει είναι να αποξενωθεί ακόμη περισσότερο από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι σχέσεις της κυβέρνησής του με αυτά τα κράτη διέπονται ήδη από μια παγωμάρα και η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθειά αυτών των χωρών για να ανακάμψει η οικονομία της και να παραμείνει εντός της ευρωζώνης».
 
Πάντως, οι Times της Νέας Υόρκης δεν παραβλέπουν και τον ρόλο των Ευρωπαίων εταίρων σε όλο αυτό. «Η Γερμανία και τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης πρέπει να εργαστούν πιο εποικοδομητικά με τον κ. Τσίπρα. Μπορούν να ξεκινήσουν από το να εξασφαλίσουν στην Ελλάδα περισσότερη ευελιξία στο πώς και το πότε θα αποπληρώσει τα χρέη της και πώς θα μεταρρυθμίσει την οικονομία της» σχολιάζουν.
 
Αργά τα σκέφτηκαν αυτά και στις ΗΠΑ. Είχαν καλομάθει από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις που τους έδιναν ό,τι ήθελαν χωρίς αντάλλαγμα.Καθίσταται σαφές ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει κάνει τους "συμάχους" μας να "ιδρώνουν" και αυτό από μόνο του είναι επιτυχία.
 
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Tο defencenet.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το defencenet.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου