Σε πλήρη εξέλιξη είναι η σφαγή αμάχων στη βόρεια Γάζα, όπου το Ισραήλ εξαπολύει συνεχείς επιθέσεις, υποστηρίζοντας ότι κυνηγά μαχητές της Χαμάς. Την ίδια ώρα, η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει με το σταγονόμετρο, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στους Παλαιστινίους.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός δεν διστάζει να βομβαρδίσει κτίρια όπου έχουν βρει καταφύγιο δεκάδες πρόσφυγες, αδιαφορώντας ουσιαστικά για το εάν τα θύματα θα είναι γυναίκες ή παιδιά.
Οι ενέργειες του Ισραήλ μπορεί να προσομοιάζουν με «εγκληματικές θηριωδίες», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ, τονίζοντας ότι στη βόρεια Γάζα λαμβάνει χώρα η «πιο σκοτεινή στιγμή» του πολέμου.
Πριν από μόλις δύο ημέρες, ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε ξεκάθαρη προειδοποίηση για τα διαφαινόμενα σχέδια του Ισραήλ – και ταυτόχρονα μια έκκληση συνδρομής προς τη διεθνή κοινότητα. Μάλιστα, ο Γκουτέρες ανέφερε ότι το Ισραήλ μπορεί να πραγματοποιήσει «εθνοκάθαρση» στον παλαιστινιακό θύλακα, εάν η διεθνής κοινότητα δεν λάβει αποφασιστική στάση για να την αποτρέψει.
«Άμεσος κίνδυνος θανάτου...»
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της ανθρωπιστικής κρίσης και των βομβαρδισμένων τοπίων, 15 αξιωματούχοι μεγάλων ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ σημείωσαν την Παρασκευή ότι η κατάσταση στη βόρεια Γάζα θυμίζει εικόνα «Αποκάλυψης» και όλοι οι κάτοικοί της διατρέχουν «άμεσο κίνδυνο θανάτου. Την κοινή δήλωση υπέγραψαν μεταξύ άλλων οι επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), της UNICEF, του Γραφείου συντονισμού ανθρωπιστικής βοήθειας από τον ΟΗΕ και της ΜΚΟ Oxfam.
«Ολόκληρος ο παλαιστινιακός πληθυσμός της βόρειας Γάζας διατρέχει άμεσο κίνδυνο να πεθάνει από ασθένειες, από πείνα και βία», τονίζουν οι 15 υπογράφοντες, απαιτώντας από «το κράτος του Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Γάζα και κατά των εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια».
«Η περιοχή βρίσκεται υπό πολιορκία για σχεδόν ένα μήνα, στερούμενη στοιχειώδη βοήθεια και ζωτικής σημασίας αγαθά, ενώ οι βομβαρδισμοί και άλλες επιθέσεις συνεχίζονται», καταγγέλλει η Διυπηρεσιακή Μόνιμη Επιτροπή του ΟΗΕ, η οποία συγκεντρώνει υπηρεσίες του ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές ΜΚΟ.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του ΟΗΕ, η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να καλύψει την κλίμακα των αναγκών λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται, επιμένει το δελτίο Τύπου. «Δεν υπάρχουν διαθέσιμα είδη πρώτης ανάγκης. Οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με ασφάλεια και παρεμποδίζονται από τις ισραηλινές δυνάμεις και την ανασφάλεια να φτάσουν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη».
Την περασμένη Δευτέρα, η παλαιστινιακή πολιτική προστασία δήλωσε ότι περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στη Τζαμπάλια, την Μπέιτ Λαχίγια και την Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Γάζα χωρίς ιατρικές προμήθειες ή τρόφιμα.
→ Οι αξιωματούχοι έκαναν επίσης έκκληση προς τα κράτη να μην μεταφέρουν όπλα «όταν υπάρχει προφανής κίνδυνος ότι αυτά τα όπλα χρησιμοποιούνται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου». Το παραπάνω ήταν ουσιαστικά έκκληση προς τις ΗΠΑ, οι οποίες αναδεικνύονται στον βασικό χρηματοδότη της επιχείρησης εξόντωσης του παλαιστινιακού λαού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Watson, οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν έως και το 70% της ισραηλινής πολεμικής επιχείρησης από τις 7 Οκτώβρη 2023, η οποία οδήγησε σε ανελέητες σφαγές, βομβαρδισμούς και κυριολεκτική ισοπέδωση της Λωρίδας της Γάζας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου