«Καμπανάκια» από την ΕΚΤ
Η Ευρωζώνη κινδυνεύει με νέα κρίση χρέους εάν οι χώρες δεν μπορέσουν να τονώσουν την ανάπτυξη, να μειώσουν το δημόσιο χρέος και δεν περιορίσουν τη πολιτική αβεβαιότητα, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στην ετήσια Επισκόπηση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, η ΕΚΤ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή επιστροφή των ανησυχιών της αγοράς για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
Επισήμανε τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, καθώς και την αναιμική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ιδίως στη Γαλλία. Ο Λουίς ντε Γκίντος, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, επεσήμανε επίσης την «κακή ιστορική συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ» από ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ.
Το κόστος δανεισμού χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης της Ευρωζώνης, παραμένει σε πολύ χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα που έφτασαν στην αναταραχή που υπήρξε πριν από 13 χρόνια. Αλλά οι ανησυχίες των επενδυτών έχουν ενταθεί πρόσφατα για το χρέος σε χώρες όπως η Γαλλία.
Ο Ντε Γκίντος είπε στους δημοσιογράφους ότι οι αγορές έχουν αρχίσει να δίνουν περισσότερη προσοχή στους δημοσιονομικούς κινδύνους. Επισήμανε ότι «το κόστος χρηματοδότησης χωρών με αναλογία χρέους προς ΑΕΠ άνω του 100% διευρύνθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επεισοδίων αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών».
«Η εύθραυστη οικονομική ανάπτυξη που προκαλείται από παράγοντες όπως η χαμηλή παραγωγικότητα, αυξάνουν τα επίπεδα χρέους και τα δημοσιονομικά ελλείμματα, κάτι που είναι πιθανό να αναζωπυρώσουν ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους», προειδοποίησε η ΕΚΤ. Η ΕΚΤ ανέφερε ότι το κόστος της κρατικής χρηματοδότησης θα μπορούσε να αυξηθεί από μακροοικονομικούς κραδασμούς. Τα αδύναμα θεμελιώδη μεγέθη και το κρατικό χρέος που λήγει και που θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί με υψηλότερα επιτόκια εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ε.Ε., οι πληρωμές τόκων από τη Γαλλία θα υπερδιπλασιαστούν για να ξεπεράσουν το 4% του ΑΕΠ έως το 2034, ενώ της Ιταλίας θα αυξηθούν κατά ένα τρίτο σε λίγο λιγότερο από το 6% του ΑΕΠ. Ο συνδυασμός χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού δημόσιου χρέους στο μπλοκ των 20 χωρών θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολο για τις κυβερνήσεις να πληρώσουν για υψηλότερες αμυντικές ανάγκες και επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε η κεντρική τράπεζα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάθμισε την περασμένη εβδομάδα την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης για το 2025 στο 1,3%.
Η ΕΚΤ επίσης έκανε λόγο για υψηλές αποτιμήσεις και συγκέντρωση κινδύνου που απειλούν τις αγορές μετοχών και ομολόγων. Πρόσθεσε ότι «οι πρόσφατες διορθώσεις της αγοράς δεν διέλυσαν τις ανησυχίες σχετικά με την υπερτίμηση των αγορών μετοχών ή την πιθανότητα μιας φούσκας τιμών περιουσιακών στοιχείων που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου