Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Συρία, καθώς οι ένοπλοι μαχητές κήρυξαν την Δαμασκό «ελεύθερη» από τον Μπασάρ αλ Άσαντ, που κυβερνά τη χώρα για σχεδόν 25 χρόνια. Στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας άνθρωποι ανέβηκαν πάνω σε τανκς πανηγυρίζοντας και αναποδογυρίζοντας ένα άγαλμα του πατέρα του Άσαντ, Χαφέζ.
Η διοίκηση του συριακού στρατού ενημέρωσε χθες τους αξιωματικούς ότι το καθεστώς έχει λήξει, όπως μεταδίδει το Reuters. Αλλά ο στρατός υποστήριξε αργότερα ότι συνεχίζει τις επιχειρήσεις εναντίον «τρομοκρατικών ομάδων» στις πόλεις-κλειδιά Χάμα και Χομς και στην ύπαιθρο Ντεράα, ενώ νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρονται.
Στο μεταξύ άγνωστο παραμένει πού βρίσκεται ο Σύρος πρόεδρος και η οικογένειά του, αφού ο ίδιος φέρεται να επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο από το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, πριν αποσυρθούν από αυτό τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μοχάμεντ Γκαζί Τζαλάλι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να «απλώσει το χέρι της» στην αντιπολίτευση και να παραδώσει τα καθήκοντά της σε μια μεταβατική κυβέρνηση. «Βρίσκομαι στο σπίτι μου και δεν έχω φύγει και αυτό οφείλεται στο ότι ανήκω σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Τζαλίλι.
Ο συνασπισμός των ανταρτών ανέφερε ότι συνεχίζει τις εργασίες για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της εξουσίας στη Συρία σε ένα μεταβατικό κυβερνητικό όργανο με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες. «Η μεγάλη συριακή επανάσταση πέρασε από το στάδιο του αγώνα για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στον αγώνα για να οικοδομήσουμε μαζί μια Συρία που να αρμόζει στις θυσίες του λαού της», πρόσθεσε.
Νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής των ενόπλων, Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι, σε δήλωση που υπέγραψε με το αληθινό όνομά του, Άχμεντ αλ-Σάρα, απαγόρευσε στις δυνάμεις των ανταρτών, που βρίσκονται στη Δαμασκό, να πλησιάσουν δημόσιους θεσμούς, ενώ τους απαγόρευσε επίσης να πυροβολούν στον αέρα.
Οι ένοπλοι, που προχώρησαν σε αιφνιδιαστική επίθεση μεγάλης κλίμακας στις 27 Νοεμβρίου, καθοδηγούνται από την ισλαμιστική συμμαχία Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) μαζί με μια ομάδα-ομπρέλα των υποστηριζόμενων από την Τουρκία συριακών πολιτοφυλακών με την ονομασία Συριακός Εθνικός Στρατός.
Και οι δύο έχουν οχυρωθεί στα βορειοδυτικά. Κατέλαβαν πρώτα το Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, και την κεντρική πόλη Χάμα, την τέταρτη μεγαλύτερη. Ο Τζολάνι, ιδρυτής της HTS, συμμετείχε κάποτε στην ιρακινή εξέγερση κατά των ΗΠΑ ως μέλος της οργάνωσης που τελικά έγινε Ισλαμικό κράτος. Προηγουμένως η συμμαχία ήταν στο μέτωπο Al-Nusra, που ύστερα δήλωσε πίστη στην Αλ Κάιντα. Τελικά διέκοψε δημοσίως τις σχέσεις μαζί της το 2016 και μετονομάστηκε.
Πρόκειται για την πλέον ισχυρή αντάρτικη ομάδα στη Συρία. Όμως, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή που ελέγχει, συμπεριλαμβανομένων των εκτελέσεων όσων κατηγορούνται για σύνδεση με αντίπαλες ομάδες και για κατηγορίες βλασφημίας και μοιχείας, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ.
Ο HTS και ο Συριακός Εθνικός Στρατός υπήρξαν άλλοτε σύμμαχοι και άλλοτε αντίπαλοι και οι στόχοι τους ενδέχεται να αποκλίνουν. Οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία πολιτοφυλακές έχουν επίσης συμφέρον να δημιουργήσουν μια νεκρή ζώνη κοντά στα τουρκικά σύνορα για να κρατήσουν μακριά τους Κούρδους μαχητές που βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την Άγκυρα. Η Τουρκία υπήρξε ο κύριος υποστηρικτής των μαχητών που επιδιώκουν την ανατροπή του Άσαντ, αλλά πιο πρόσφατα προέτρεψε για συμφιλίωση, και Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν απορρίψει σθεναρά τους ισχυρισμούς για οποιαδήποτε ανάμειξη στην τρέχουσα επίθεσ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου